WRC автомобилите стават по-агресивни и до 380 к.с. мощни

16045
WRC автомобилите стават по-агресивни и до 380 к.с. мощни

FIА се е развихрила, за да организира по-голямо зрелище за зрителите. Новите промени в правилника ще направят Световния рали шампионат по-атрактивен през 2017 г.

Организаторите на FIA World Rally Championship (WRC) ни подгряват за сезон 2017 с тази скица на рали автомобил, която демонстрира редица аеродинамични промени в опит спортът да стане по-атрактивен за зрителите. Същата година очакваме болидите от Формула 1 да достигнат до 1000 к.с., а атаката на ФИА е опит да се върне загубеното доверие в най-елитните шампионати, които десетилетия са витрина за напредъка на автомобилния спорт и автомобилостроенето. Нещата в момента обаче далеч не са розови, като по-специално в Световния рали шампионат реално имаме пълна доминация на Volkswagen, която е далеч по-обезкуражаваща от тази на Mercedes във Ф1.

Трагедия на рали „Твърдица“, почина пилотът Тодор Славов

Жесток инцидент отне живота на 31-годишния Тодор Славов. Днес, малко преди обяд, управляваният от него FIAT Grande Punto S2000 изхвърча...

Според новите правила на FIA за сезон 2017, всички автомобили ще се сдобият с по-агресивен аеродинамичен пакет, който ще е резалтът от увеличението на широчината с 55 мм, заедно с по-дългите с 60 и 30 мм предни и задни надвеси. Задният спойлер ще е по-голям от настоящия и ще може да се издава на до 50 мм зад задната броня. Ще се завърнат електронно контролираните централни диференциали, докато общото тегло на автомобилите ще бъде с 25 кг по-малко.

Вероятно още по-важното е, че настоящите 300 к.с. от 1,6-литровите турбо двигатели ще скочат до 380 „коня“, което ще стане чрез увеличението на рестриктора на турбината от 34 на 36 мм, докато налягането в него ще остане на 2,5 бара.

Себастиан Ожие коментира промените в правилника така: „Като състезател аз винаги търся повече динамика. Смятам, че по-голямото крило и новата аеродинамика ще дадат на автомобила повече даунфорс, повече сцепление и повече скорост в завоите." А какво по-хубаво от това?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com