Църквата чества Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

5646
Църквата чества Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици
Снимка: БГНЕС

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Пантелеймон".

Св. свещеномъченици Ермолай, Ермип и Ермократ Никомидийски

Св. Ермолай бил свещеник в Никомидийската църква, където много християни били изгорени в храма през декември 303 година. Той обърнал къ...

Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна. Също така на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян. Втори храмов празник има и светата обител "Св. Богородица - Живоприемни източник", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в следствие на неуморните усилия на игуменката сестра София претърпя сериозно развитие.

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник. Имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски. По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

Църквата отбелязва Успение на света Анна

На днешната дата, 25 юли, християнската църква отбелязва Успение на света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се...

От стари времена св. Пантелеймон е покровител на Видинска света митрополия и на старопрестолния Видин. По повод отбелязването на храмовия празник на старинния храм „Св. вмчк Пантелеймон“, намиращ се в двора на Видинска митрополия, на 26 юли от 17:30 ч., в древния храм, ще бъде отслужена тържествена Вечерня и Петохлебие.

След вечерното богослужение, ще се проведе Литийно шествие с иконата на св. Пантелеймон, която ще бъде изнесена от старинния храм и ще бъде поставена за поклонение в храм „Св. Николай Чудотворец“.

На 27 юли, от 9:00 ч., с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, от Негово Преосвещенство Тимочки епископ Иларион и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, ще бъде отслужена тържествена света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин. В светата Литургия ще вземат участие духовници от Видин и епархията. След богослужението ще бъде осветена и празнична храна – курбан, за здраве и благословение на присъстващите вярващи християни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Епископ Марко

Преподобни Иларион Нови

Св. Матрона Солунска

Св. архангел Гавриил

Благовещение e

Преподобни Захария

Свети мъченици Филит и Лидия

Св. мъченица Дросида

Свети Яков Изповедник

Св. Фотина - Самарянката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com