X
 
 

Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен

1674 3
photo of Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен
Снимка: Actualno.com
Дванадесетте празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на евангелския кръг. За разлика от тях на празника Въздвижение се възпоменават събития от значително по-късно време.

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Официални почивни дни за 2018 година

Кога ще почиваме през 2018 година? Предлагаме ви да разгледате кои са почивните дни догодина. Работните дни за годината ще бъдат 249. К...

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

На Кръстовден се спазва строг пост.

Pravoslavieto.com

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Отново чета глупости: кръстът бил животворящ? И как, мога ли да попитам - живот ли дава, грехове ли прощава? И защо се покланят на кръста, а не на ТОЗИ, който плати за греховете им на него? И защо ръсят с вода за благословение? Водата ли благославя или ТОЗИ, който я е създал? Прочетете Второзаконие 28 глава и вижте как се получава благословение. Благословен е този, койот люби ГОСПОДА и спазва НЕГО виж още ›› ВИТЕ заповеди, така е казал ТОЗИ, който е създал света и законите.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Кръстът е символ, носете го само като напомняне за цената, която бе платена на него, за да се върнете отново на Небето и не да отидете в ада.
  : 0 !
 • 21 СЕПТЕМВРИ Е ДЕН НА ТУТРАКАН 1 21 СЕПТЕМВРИ Е ДЕН НА ТУТРАКАН преди 2 години Профил на трол?
  НЕ НА РУСКИТЕ ПОПСКИ ЧАВКИ ДЕТО ЧАЙКИ СА ИМ ИЗПИЛИ БЪЛГАРЩИНАТА !!!! АКТУАЛНО ???? ''Конницата на ген. Колев се изправя се срещу руските войски. Иван Колев е категоричен: „ Какво търсят казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България! “ Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на руснаците. Ге виж още ›› н. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Победата при Тутракан е началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Тутраканската битка е известна като Тутраканска епопея”В битката загиват 8000 души -1800 юначни българи - ПОКЛОН