5 причини защо прахосмукачката не дърпа

14717
5 причини защо прахосмукачката не дърпа
Снимка: iStock/Guliver

Никоя прахосмукачка не е предпазена срещу счупване. Неизправностите в работата на този тип малки домакински уреди могат да са най-различни. Например, не е необичайно да видите устройството да се изключи само или да спре да дърпа боклука. В някои случаи прахосмукачката може да спре да работи, като отказват да се включи, а от друга да бръмчи, но не дърпа. Причините за това са много и различни.

И въпреки че в повечето случаи е малко вероятно проблемът да бъде отстранен без помощта на квалифициран специалист, все пак си струва да знаете причините за случилото се. Най-малкото, за да може да реагирате навреме и правилно.

Защо прахосмукачката не дърпа?

Предлагаме ви 5 причини защо прахосмукачката не дърпа и начините да се справите със ситуацията:

Има различни причини, поради които прахосмукачката не работи. Като правило, ако се изключи или, напротив, откаже да се включи, ако спре да дърпа боклука, тогава целият смисъл е в прегряване на възлите и отделните части от механизма на устройството. Това се дължи на някои от следните фактори.

Как да изберете правилната прахосмукачка

Торбата за прах или филтрите на прахосмукачката са запушени

Ако това се случи, устройството започва да се нагрява и в резултат на това се изключва. В тази ситуация трябва да почистите торбата и филтрите или да ги замените с нови. За щастие комплекти филтри за прахосмукачка и други аксесоари за домакински уреди изобщо не са трудни за намиране. Лесно може да ги купите от почти всеки магазин за домакинска техника.

Гъвкавият маркуч е запушен. Изключете го от устройството и проверете дали някакъв голям предмет не е попаднал вътре. Това може да е напълно основателна причина, защо прахосмукачката не дърпа.

Лош контакт

Понякога прахосмукачката отказва да дърпа и като цяло да работи по много проста причина - захранващият кабел е повреден. Внимателно проверете жицата от всички страни. Може да успеете да забележите повредата и да отстраните.

Замърсяване на двигателя или износване на някои части и възли

Телта, филтрите, торбата за боклук и маркуча на прахосмукачката вече са проверени, но не е възможно да се открие решение на проблема - защо прахосмукачката не дърпа. Това означава, че причината за повредата най-вероятно се крие в двигателя на устройството. Без да сте опитен електротехник, дори не трябва да се опитвате да разберете ситуацията. Препоръчително е незабавно да потърсите помощ от квалифицирани специалисти. И колкото по-рано започне ремонтът, толкова по-бързо и с по-малко трудности ще е възможно да решите проблема.

НИКОГА не почиствайте тези неща с прахосмукачка

В заключение:

Свикнали сме, че прахосмукачката е нашият постоянен помощник в ежедневието, на който можете да разчитаме, когато вършим един от най-трудните видове домакинска работа. Ако се наложи един ден да се изправите пред въпроса - защо прахосмукачката не дърпа, вече ще имате база за сравнение, диагностика и евентуално предприемане на действия.

В никакъв случай не пренебрегвайте възникналия проблем и не очаквайте той да бъде решен от само себе си. Дори привидно малки повреди могат да доведат до скъпи и продължителни ремонти. Ето защо, на първо място, елиминирайте онези фактори, които зависят от потребителя - запушени филтри, препълнен кош/торбичка, повреден кабел. В случай, че решенията дадени по-горе не са ви от полза, занесете домакинския уред в добър сервизен център, чиито опитни специалисти ще върнат живота на повредения уред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com