НИКОГА не почиствайте тези неща с прахосмукачка

2907
НИКОГА не почиствайте тези неща с прахосмукачка
Снимка: iStock/Guliver

Има някои неща и предмети в дома, които не бива да се почистват с прахосмукачката. Най-често става въпрос за разляти храни и напитки, но има и други случаи. Те провокират по-бързото разваляне на уреда, поява на неприятна миризма от него и др. признаци, които понижават работоспособността и правилната експлоатация на прахосмукачката. Нека видим няколко примера за подобни неща и кой е най-правилният начин за почистването им.

Разпиляно смляно кафе или какао

Ако след приготвянето на кафе от машина, случайно разпилеете утайката, то в никакъв случай не почиствайте с прахосмукачка, тъй като това може да провокира растежа на мухъл в торбичката за прах. Тъй като утайката е влажна, нейните частици полепват по плата и остават там, докато не развият плесента. Прашинките също могат да повредят или блокират почистващите филтри на уреда.

Стъпки за правилно почистване с перяща прахосмукачка

Ако вече сте щастлив собственик на перяща прахосмукачка, няма какво друго да направите, освен да проверите възможностите й на практика....

Почва и отпадъци от растенията в саксия

Случва се в резултат от детска игра или бързане, да обърнете саксията с цветето и пясък да се разпилее по пода. Първосигнално ние посягаме към прахосмукачката, за да се справим с този безпорядък, но това не е най-удачното решение. Ако почвата е мокра, е възможно да запуши филтрите или маркуча, както и да повреди двигателя на прахосмукачката. В такъв случай най-добре е да използвате стария метод с четка и лопатка.

Косми

Няма как да предотвратите изцяло почистването на най-различни косми от прахосмукачката, тъй като те са буквално навсякъде, но бъдете по-внимателни с човешката и животинската коса – ако някъде забележите големи количества, премахнете с ръка или четка, а не с прахосмукачката, за да не се стигне до запушване на филтъра или торбичката за прах. 

Мокър под

За какво още можем да полазваме прахосмукачката в домакинството

Ако имаше награда за VIP домакински уред, тя трябваше да отиде при надеждната прахосмукачка – от боравенето с прах върху вентилат...

Това дори си е опасно начинание, тъй като може да доведе до късо съединение или електрически удар. Не използвайте прахосмукачката върху много мокър под, а ако той е леко влажен, вследствие на почистването с прахосмукачка в нея може да се породи неприятна миризма на влага, както и може да се повреди силата на засмукване на уреда.

Части от стъкло

На всеки се случва да счупи чаша, чиния, някой друг стъклен съд и дори огледало, но ви препоръчваме да почистите тези частици с четка или метла, а не с прахосмукачката. Попадналото в прахосмукачката стъкло може да повреди меките маркучи, филтрите, торбичката за прах и др., защото е много вероятно да ги разкъса. 

Хартия и конфети

Особено ситно накъсана хартия или конфети са причина за повреда на двигателя, тъй като се стопяват поради горещия въздух и попадат на труднодостъпни места, не могат да се почистят от уреда и е възможно да блокират двигателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com