6 неща, които никога не трябва да миете със сапун

4707
6 неща, които никога не трябва да миете със сапун
Снимка: silviarita / Pixabay

Миенето със сапун е рутинна част от личната хигиена, която повечето хора спазват без много да се замислят. Има обаче някои предмети и части от тялото, при които използването на сапун може да не е най-добрият избор.

Ето шест неща, които никога не трябва да миете със сапун:

Лицето: Деликатната кожа на лицето е по-чувствителна от тази на останалата част от тялото. Кожата на лицето има различно ниво на рН и използването на агресивни сапуни може да доведе до изсушаване, раздразнение и дори до поява на петна. За да поддържате здравословен баланс на кожата, избирайте мек почистващ продукт, специално предназначен за лицето.

Интимните зони: Гениталиите имат своя собствена екосистема от бактерии, която помага за поддържане на балансирано ниво на рН и предпазва от инфекции. Използването на сапун може да наруши този деликатен баланс, което да доведе до дразнене и дискомфорт. Вместо това изберете нежен интимен продукт без аромати или просто използвайте чиста вода за почистване на тези области.

Трябва или не трябва да се мие лицето със сапун?

Вълна и деликатни тъкани: Сапуните могат да бъдат твърде агресивни за деликатни материи като вълна, коприна или бельо. Суровите химикали в сапуна могат да отслабят влакната и да ги накарат да загубят формата или цвета си. Използвайте мек перилен препарат, специално предназначен за деликатни тъкани, за да осигурите дълготрайност и запазване на качеството на тъканта.

Области на порязвания и рани: Въпреки че е важно раните да се поддържат чисти, за да се предотврати инфекция, използването на обикновен сапун може да не е най-добрият избор. Понякога антибактериалните сапуни са твърде агресивни и могат да забавят процеса на оздравяване. Вместо това използвайте мек антисептик или следвайте медицинските съвети за почистване на рани с физиологичен разтвор или водороден пероксид.

Коса: Шампоаните са специално разработени за почистване на скалпа и косата, без да причиняват увреждане. Използването на обикновен сапун може да направи косата ви суха и чуплива, тъй като отнема естествените масла, които поддържат косата ви здрава. Изберете шампоан, който е подходящ за вашия тип коса и е насочен към специфични проблеми като пърхот или сухота.

Неочакван метод: Защо да пържите сапун за пране в тиган?

Домашни любимци: Въпреки че е изключително важно да поддържате домашните си любимци чисти, използването на човешки сапун може да навреди на кожата им. Домашните любимци имат различен рН баланс от този на хората и използването на нашите сапуни може да предизвика дразнене, изсушаване и потенциално да доведе до кожни проблеми. Използвайте щадящи за домашните любимци шампоани, предназначени за техните специфични нужди, за да ги поддържате чисти и здрави.

Въпреки че сапунът е жизненоважен инструмент за поддържане на лична хигиена, важно е да се признае, че не всички повърхности и части на тялото реагират добре на едни и същи почистващи препарати. Съобразяването със специфичните нужди на всеки елемент или зона ще допринесе за цялостното здраве и дълголетие, като гарантира, че деликатният баланс на естествените масла и бактерии се запазва там, където е най-важно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com