Бърсане на прах за секунди – ето как се прави

5018
Бърсане на прах за секунди – ето как се прави
Снимка: iStock

Бърсането на прах – това досадно домакинско задължение – е важно не само за приветливия вид на дома и уюта вкъщи, но и за здравето. Домашният прах е сред най-честите алергени. Пълен с акари, полени, частички кожа и косми от хората и домашните животни, той е първият заподозрян при дихателна алергия, свързана с кашлица, сълзене от очите и симптоми от страна на горните дихателни пътища.

Бърсането на прах отнема немалко време на домакините, поради което често се спестява или се увеличават интервалите, през които се извършва тази домакинска дейност, което неминуемо застрашава здравето на алергичните към домашния прах. Ако знаем как да извършим бърсане на прах за секунди, вероятно ще го правим много по-често и това ще ни спести редица главоболия, свързани с най-разпространения битов алерген – домашния прах.

Защо е опасен домашният прах?

Всъщност не самият прах е опасен за здравето, не са и акарите в него, които се хранят само с мъртва кожа и сами по себе си не са вредни за хората, а храносмилателните ензими на тези акари. Именно ензимите предизвикват алергична реакция и водят до неприятните кашлица, хрема, умора и сълзене от очите.

В повечето случаи алергиите влошават качеството на живот и не са приятни, но не са и потенциална заплаха за живота. В редки случаи алергията може да е тежка и да доведе до алергичен шок, при който пациентът се нуждае от спешна медицинска помощ и може да загуби живота си, ако не получи такава, само в рамките на няколко минути.

Опитните домакини прилагат тези 7 неща, за да намалят времето за чистене

Алергията към ензимите на акарите може да причини и неприятни последствия и дългосрочни вреди за здравето, сред които:

  • астма,
  • алepгичeн pинит,
  • кoнюнĸтивит,
  • алергично увреждане на храносмилателните органи и т.н.

Ако се чудите дали е възможно да премахнете всяка частица прах, за да предпазите себе си и семейството си от алергии, ще ви кажем, че не е необходимо. Малкото количество акари, съответно прах, не е опасно дори за страдащите от упорита алергия. Именно поради това е важно да съумеете да премахнете максимално праха от жилището си. Как да го направите освен откривайки отговора на въпроса как се извършва бърсане на прах за секунди? Като минимизирате количеството прах, което се натрупва в дома ви.

Как да избършем бързо праха?

Микрофибърни кърпи, специални пасти, препарати, пособия за чистене – вероятно имате дузина от тях, но те изискват време и усилия. Особено ако трябва да почистите мебели с чупки и украса. А зад мебелите нямате никакъв шанс. Там прахът остава в количества, които са плашещи.

За да съумеете да достъпите всички места, да избършете дори праха от дърворезбата, нужен ви е модерен уред, продукт за съвременната технология като електрическата четка за прах. Тя не ви изморява, не изисква движение на ръката ви, достъпва всички чупки, ъгли, скришни места и дори пространствата зад шкафовете.

С нея лесно може да почистите и щорите, без да се налага да ги минавате една по една с кърпа в ръката. Може да я откриете от различни брандове в търговската мрежа на различни цени и да изчистите праха за секунди, оставяйки си много време за почивка, забавления или време за семейството и по-важните неща от праха.

Никога не правете това при чистене, може да засегне ЗДРАВЕТО ви

Как да се натрупва по-малко прах в дома?

-          Отваряйте за проветряване нощем или много рано сутрин, когато няма трафик, вдигащ праха от улиците.

-          Във ветровито време пропуснете проветряването.

-          Избирайте мебели без много украси и чупки, които задържат прах, както и такива, които са модулни и може лесно да достъпите стената зад тях.

-          Избирайте секции и шкафове с витрини и вратички, а не открити, за да са предпазени от натрупването на прах.

-          Не дръжте на полиците прахосъбирачки – стотици книги, украси, декорации. Акцентирайте с няколко предмета за украса, а останалото приберете в шкафове.

-          Избягвайте материя на меката мебел, която задържа лесно косми и прах.

-          Килимите, пътеките също събират много прах. Най-добре оставете подовете голи – на ламинат или друго покритие, което се почиства лесно и не задържа праха.

-          Дръжте под ръка четка за животните, ако имате домашни любимци, и събирайте космите директно от тях, преди да са попаднали върху мебелите или пода.

-          Предпочитайте алуминиевите щори пред тези от текстил, тъй като задържат по-малко прах.

-          Акарите обичат топла и влажна среда. Не им я осигурявайте. Ако влaжнocттa на  въздyxa в дома ви е нaд 50% изпoлзвaйте cпeциaлни влaгoaбcopбaтopи, за да се справите с това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com