Фурната ще заблести от чистота, ако я почистете с …

49997
Фурната ще заблести от чистота, ако я почистете с …
Снимка: iStock/Guliver

Използвате скъпи препарати, полагате много усилия, но фурната ви не блести от чистота? Или чакате гости, а домакинските препарати са празни и се чудите как да придадете на фурната чистота, за да се отличите като добра домакиня и да не се срамувате от зацапания и захабен домакински уред? Фурната е уредът в кухнята ви, който най-трудно се поддържа чист – мазнина, пръски от ястия, наслоявания – ежедневната употреба си казва думата и затруднява почистването. Мръсната фурна е не само грозна гледка, която ви кара да се срамувате, но като капан за мазнина, трохи и остатъци от ястия, тя е идеален развъдник на бактерии и поддържането на чистотата ѝ е и ключ към поддържане на здравето на семейството. Полепналата мръсотия по фурната може да съкрати живота ѝ, а мазнината, която се е натрупала, създава и пожарна опасност. Предполагаме, сте чували за запалили се скари, поради натрупана върху тях мазнина. Има решение на проблема и то е в кухнята ви. Ако почистите фурната, следвайки съветите ни, тя ще блести от чистота.

Най-лесното почистване на фурната, което ще я остави, като нова

3 изпитани тайни трика, с които фурната ще заблести от чистота

Ако не сте щастлив собственик на самопочистваща се фурна, може да изпробвате тези изпитани методи, с които фурната ще заблести от чистота.

1.       Блясък с оцет

За да изпробвате този трик за почистване на фурната, са ви нужни само бял оцет, вода и сода за хляб. Оцетът и содата намират широко приложение за почистване в дома – от фугите в банята, през упорити петна от ръжда до наслояванията от храна и мазнина върху фурната. Смесете топла вода с оцет и накиснете металните решетки на фурната в сместа. Содата, отново разбъркана на паста с вода, ще ви е нужна за почистване на самия уред, докато решетките стоят в оцетената баня. Нанесете внимателно пастата от сода навсякъде, където фурната не изглежда чиста. Важно е фурната да е напълно изстинала.  Оставете да престои поне 8-12 часа. Накрая содата се обира с влажна кърпа, а решетките се изваждат от оцетената баня и изплакват с вода. Фурната ви блести от чистота, без да се е налагало да търкате и без да сте платили цяло състояние за скъпи препарати, пълни с химия. Содата и оцетът са еко решение, което не съдържа вредни съставки, проникващи в храната ви, чудесно почиства, дезинфекцира и придава невероятен блясък.

Почистете фурната за нула време

2.       Помощ от солта

Готвите и виждате, че част от ястието се е изсипало или изкипяло във фурната? Няма нужда да чакате да приключите с готвенето и тепърва да се опитвате да изчистите бъркотията. Реагирайте веднага, така много по-лесно, с по-малко усилия ще се радвате на блестяща фурна. Какво обаче да направите, ако ястието се готви, а вие трябва да почистите? Естествено не може да използвате препарат с храната, която се готви. Доверете се на солта. Поръсете с нея върху местата, на които фурната ви е изцапана. Когато приключите с приготвянето на храната и фурната изстине, просто забършете с кърпа, напоена с оцет. Ех, че блясък!

Топ трик за почистване на огледалото само за 2 минути без ивици и петна

3.       Цитрусови масла

Те са идеални за постигане на блестяща върху фурната чистота. Освен това ухаят приятно. Може да си ги приготвите и сами. Изцедете сока на един лимон и го сложете в шише с пулверизатор. Спрей бутилката е много по-лесна за употреба – не тече, не капе, успявате да достигнете до всички ъгли и мръсотия по фурната ви. Когато е студена, пръскайте и оставяйте да престои. Може и да не бършете след това, цитрусовият сок е напълно безвреден и дори ще помогне фурната не само да свети от чистота, но и да ухае невероятно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com