Как да избелите дрехи с аспирин в пералнята?

7092
Как да избелите дрехи с аспирин в пералнята?
Снимка: iStock

Много домакини прибягват до избелване с аспирин. Ацетилсалициловата киселина в състава му лесно прониква във влакната, разгражда чуждите вещества, премахвайки дори най-сложните и стари петна. Въпреки ефективното действие, таблетката е абсолютно безвредна за тъканта и не уврежда нишките дори при постоянна употреба. Остава да разберем как да избелваме с аспирин при ръчно или машинно пране.

Избор на аспирин

Намирането на аспирин не е трудно - това е най-простото и евтино лекарство, което се продава без рецепта в почти всяка аптека. Вярно е, че има няколко варианта на лекарството в продажба наведнъж. Необходимо е да изберете най-подходящия тип.

Как се използва течен прах за пране – 2 грешки, които всички допускаме

Аспирин в UPSA ефервесцентни таблетки. Това е ацетилсалицилова киселина, допълнена с витамини и други спомагателни компоненти. За избелване такова лекарство не е подходящо.

Аспирин-С. Тук вторичният компонент ще се възползва от почистването, тъй като ще ускори разтварянето на таблетката дори в студена вода.

Редовен аспирин. Обичайният вариант в хартиен блистер също е подходящ за избелване, но действието на киселината ще бъде бавно.

След като изберете, можете да започнете почистването. Схемата на действие варира в зависимост от вида на прането: по-лесно е да избелите дрехите с аспирин в пералня, отколкото на ръка. Нека да разгледаме плюсовете и минусите на всеки метод.

Автоматично избелване

Избелването с аспирин може да се направи в пералня. Трябва да намерите 2 таблетки аспирин, да ги натрошите и да добавите към праха в основното отделение на тавата за перилен препарат. След това остава само да изберете подходящата програма и да стартирате цикъла.

8 практически съвета за пране на якето в пералня

Има и друг вариант - да поставите таблетките директно в барабана. Върху бельото се нанася аспирин в правилната дозировка, след което започва прането и се оценява резултатът. По правило пожълтелите и сиви неща отново стават бели.

Ако избелването е било недостатъчно, тогава си струва да накиснете замърсените дрехи в ацетилсалицилов разтвор преди повторно пране. Разтваряме 10 таблетки в 10 литра вода и пускаме бельото в получената течност и оставяме за 6-8 часа. След като изпратим нещата отново в пералнята слагаме още 2 бр. аспирин в пералнята.

Често е невъзможно да се пере с аспирин в пералня - киселината може да повреди пластмасовите и метални части на машината.

Киселината няма да навреди на нещата и „вътрешностите“ на машината, нагревателния елемент, тръбите и маншета, но при постоянна употреба, могат да пострадат.

Как се използва омекотител за пране, така че дрехите да ухаят свежо?

Традиционно избелване

По-добре е да избелвате нещата с аспирин по традиционния начин - при ръчно пране. Отнема повече време, но е много по-ефективен. Основната тайна е да се изчисли правилната дозировка на аспирина. Така че за една бяла риза са необходими около 5 таблетки, а за стандартен леген - поне 5-10. Крайното количество зависи от количеството пране и вода за пране: колкото повече киселина, толкова по-бързо ще се премахнат петната.

Избелването с аспирин на ръцете се извършва по следната схема:

  • смилайте таблетките на прах;
  • разтворете праха в топла вода;
  • накиснете нещата в получения разтвор поне 10 часа.

Препоръчително е дрехите да се накисват от вечерта, за да може аспиринът да „работи“ цяла нощ. На сутринта избелените неща се измиват с обикновен прах или сапун за пране. След това изплакнете и сложете да изсъхнат. По правило петната се отстраняват след първия път. Ако все още остава мръсна следа, повторете процедурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com