Как да почистим кухнята за броени минути?

20081
Как да почистим кухнята за броени минути?
Снимка: 6581245 / Pixabay

Всяка домакиня знае, че почистването на кухнята е сериозно начинание.

В това отношение съществуват някои универсални препоръки и съвети, които са валидни както за дървени кухненски мебели (без значение боядисани или не), така и за такива с ламинирано, лакирано или пластмасово покритие.

Най-важното правило е: непременно пробвайте почистващия препарат върху някой по-незабележим детайл, преди да започнете голямата битка. Обработете съответния тестов участък, след това го избършете чисто, почакайте да изсъхне и и вижте дали тестваното покритие не е променило цвета си, блясъкът да не е изчезнал и т. н.

Мазният налеп по кухненските мебели е неприятен „микс“ от прах и изпаренията по време на готвене. Колкото по-стара е така образуваната плака, толкова по-големи усилия се искат за отърване от нея. Затова най-добре е да се извършва „голямо" почистване на кухнята 1-2 пъти годишно, а обикновено „основно" чистене - на всеки 2 месеца, като използвате не абразивни (стържещи), а меки средства. Спокойно, такова чистене, естествено, се извършва само при необходимост! Но все пак не изчаквайте крайната необходимост да стане въпиюща; тоест, кухнята ви да заприлича на декор тип „леговището на Дракула“ от някой филм с подобно заглавие...

За почистване на труднодостъпни, напукани места и фини покрития е подходяща, колкото и да е странно, най-обикновена четка за зъби, топната в почистващия препарат. Тесните пролуки може да изчистите с нож, увит в плат. 

Не включвайте в действие груби абразиви – допустими са само добре познатата сода бикарбонат, вече споменатата четка за зъби или най-обикновена кухненска гъба (откъм по-грубичката й страна). Това важи особено за дървеното оборудване, както и за всякакви боядисани мебели без защитно покритие. Най-добре е да използвате нова гъба с чиста грапава страна. Стар, омазнен сюнгер само ще зацапа и омаже още повече.

При завършване на чистенето се препоръчва да изтъркате кухнята: първо с влажна кърпа от микрофибър, сетне със суха и чиста суха кърпа, желателно също микрофиброва. Особено внимание трябва да се обърне на шкафовете над печката.

Какво показват за нас най-честите кухненски инциденти. Често ли се порязвате?

Кухнята е място, което всички свързваме с вкусни ястия, прекрасни миризми и магията на готвенето. Често обаче се случва радостта от вре...

За експресно почистване и полиране при по-тежки случаи се използва кашичка от сода и растително масло – вероятно ще предпочетете слънчогледово олио, кой е луд да си търка кухнята със зехтин „върджин“? Е, може да има и такива, ама тази статия определено не е за тях – те разполагат с прислужници.

Със сместа от олио и сода се чистят небоядисани дървени повърхности, също и обработени с матов лак, безир, полиращ препарат, лак, восък, различни импрегниращи препарати; ламинирани кухненски мебели, плотове от дървесни частици и разнообразни други материали.

Тази рецепта е твърде полезна, ако за минимално време и пари искате да съживите стара кухня или отделен плот. Със сместа можете сравнително лесно да премахнете плътно залепнали капки мазнина, петна и плаки. Като „запечатате“ така порите на дървото, го предпазвате от бъдеща влага и мръсотия, а и придавате на мебелните фасади естествен блясък.

Тази старинна домашна рецепта замества успешно и съвременните почистващи препарати, и лака за мебели. Само трябва да внимавате с боядисани дървени мебели и такива от светло дърво - растителното масло може да остави по тях лек жълтеникав оттенък.

Важно е почистването с маслено-содова смес да се прави редовно - поне на 2 месеца, защото маслото има свойството да се оксидира (окислява) и защитните му свойства изчезват, може и да промени цвета си.

Можем ли да почистим кухнята, без да използваме химикали?

Няма нищо по-възнаграждаващо от това да влезете в чиста кухня в края на дълъг ден. И все пак, струва ли си чистата къща високата цена н...

Как се прави сместа?

1. Смесете лъжица и половина сода за хляб с 1 лъжица растително масло (разбира се, можете да смесите и по-големи количества, естествено, но все в съотношение 1.5:1).

2. Полученият микс се разтърква върху замърсените повърхности; обърнете специално внимание на шкафовете около печката. Содата леко ще се сипе и рони, а маслото ще попие и изиграе ролята на лак. Пред очите ви дървото ще стане по-чисто и светло.

3. Изтрийте обработената зона с навлажнена мека и чиста кърпа.

4. Забършете, също с влажна кърпа, останалата мебелировка от прах и лека мръсотия. При необходимост, разтвор от сода и масло е подходящ за почистване на цялата кухня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com