Как да почистим ютията с домашни средства?

6497
Как да почистим ютията с домашни средства?
Снимка: iStock/Guliver

След покупка ютията не запазва дълго чистотата на повърхността си - постепенно по долната част се появяват замърсявания, които полепват по нея и оставят грозни следи. Ако това се случи, трябва да разберете как и с какво можете да почистите ютията с домашни средства. Редовното почистване ще ви помогне да избегнете повреда на дрехите, ще подобри плъзгането на ютията по тъканта и ще направи процеса на гладене приятен и лесен.

Как да почистите ютията?

С помощта на оцетна киселина

Ако вашият модел няма възможност за самопочистване, обикновеният трапезен оцет ще ви помогне да решите как да почистите замърсяванията по ютията. Оцетът отдавна е познат на домакините, като отличен заместител на домакинските химикали. С него е лесно да премахнете дори най-упоритите отлагания от ютията. За да почистите, използвайте няколко метода:

  • Изсипете в чаша вода 2 с.л. лъжици оцет. Намокрете кърпа с този разтвор и избършете леко топлата ютия.
  • Амонякът е друг добър начин за почистване на повърхността на ютията. Вземете една порция амоняк и я смесете с порция оцет. Прекарайте течността върху долната част на ютията. Това помага много, когато покритието е силно замърсено с варовикови отлагания.
  • Разредете вода и оцет в равни пропорции. Напълнете резервоара на ютията приблизително 30% пълен с разтвор. Включете я и изчакайте 10 минути. След това я поставете хоризонтално върху купа. Пуснете парата с натискане на бутона. Продължете тези стъпки, докато мръсотията спре да излиза от резервоара. В края напълнете с чиста вода, за да почистите резервоара от остатъчна мръсотия, мухъл и оцет.

Най-добрите домашни средства за почистване на мебели

Лимонова киселина

Премахването на замърсявания с лимонена киселина по нищо не отстъпва на оцета по своята ефективност. Когато обмисляте как да почистите ютията от плака, имайте предвид, че продуктът е подходящ както за вътрешно, така и за външно почистване. Можете да премахнете отлаганията вътре с воден разтвор на продукта.

Смесете пакетче киселина с чаша топла преварена вода и добавете към резервоара. Предварително загрейте уреда до максимум, оставете да престои около 10 минути. След това поставете ютията върху подходящ съд или тиган, за да се освободи от вар и ръжда. След като премахнете замърсителите, напълнете чиста вода, която ще ви позволи да почистите резервоара от остатъци и отлагания.

Домашна смес за почистване на прозорци

Паста за зъби

Ютията се почиства лесно с паста за зъби, която съдържа абразиви. За да премахнете мръсотията, нанесете малко количество паста върху затоплената ютия. След това вземете мека кърпа и избършете долната част на ютията, за да премахнете мръсотията. Остатъците от паста могат да се премахнат с влажна кърпа.

Парафинова свещ

Много домакини почистват ютията с парафинов восък. Това ви позволява да елиминирате малки замърсявания. Загрейте ютията до максимална температура, увийте свещта в тънка кърпа и започнете да я плъзгате по долната част на уреда. Изключете ютията и след охлаждане избършете повърхността и със салфетка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com