Как да премахнем миризмата на лук или чесън?

7519
Как да премахнем миризмата на лук или чесън?
Снимка: iStock/Guliver

Когато искате да добавите вкус към рецепта, един от най-лесните начини да го направите е като сотирате малко чесън или лук и ги използвате като част от основата за вашето ястие. Но дълго след като сте нарязали, смляли или нарязали тези аромати, може да сте забелязали, че миризмата на чесън остава.

И се задържа. И се задържа.

Човек би си помислил, че измиването на ръцете със сапун и вода ще премахне аромата, който се създава. Малко наука защо миризмата на чесън е толкова интензивна: Чесънът съдържа различни серни съединения и когато го нарязвате, освобождавате някои от тях. И докато тези съединения помагат на храната да има страхотен вкус, те са доста интензивни, когато се задържат върху дъха или кожата. След като тялото ви метаболизира съединенията, миризмата изчезва, но за някои хора това може да отнеме до два дни.

И така, как да накарате ръцете ви да спрат да миришат на чесън или лук? Опитайте един от петте съвета по-долу!

Сложете скилидка чесън в саксиите с цветята и вижте какво ще се случи

1. Носете ръкавици, когато кълцате

Носенето на тънки ръкавици, докато кълцате скилидки чесън или режете лук, може да ви се стори глупаво, но създаването на бариера между кожата ви и зеленчуците не позволява миризмата да остане наоколо. Използвайте тънки ръкавици в ресторантски стил - тъй като дебелите ръкавици ще затруднят хващането на съдовете ви за готвене и могат да доведат до нараняване с нож. Може би сте чували, че намазването на ръцете ви със зехтин или слънчогледово олио преди приготвяне създава тази бариера. Това прави почти невъзможно безопасното използване на нож. И дори да се измъкнете невредими, накрая ще миришете на чеснов хляб.

2. Изплакнете ръцете си с паста за зъби и вода за уста

Пастата за зъби и водата за уста премахват дъха на чесън. Просто изсипете малко вода за уста в едната си ръка и малко паста за зъби в другата, разтрийте заедно за около 30 секунди и изплакнете. Същите химикали, които помагат да изчистите остатъците от храната от зъбите си, правят същото и с кожата ви.

3. Опитайте с изстискване на лимон

Когато животът ви поднесе лимони... използвайте ги, за да премахнете миризмата на чесън и лук! Първо проверете ръцете си за малки прорези. Лимонената киселина от лимона неутрализира миризливите съединения на чесъна, но също така ще проникне точно в тези разфасовки и ще ви накара да забравите за миризмата на чесън. След това просто изстискайте лимон в едната си ръка, разтрийте ръцете си една в друга и го втрийте и готово!

Какво съдържа чесънът и защо да го ядем?

4. Разтрийте ръцете си с кафе

Както направихте с лимона, всичко, което трябва да направите, е да натъркате ръцете си с кафе - или цели зърна, или утайка. Ароматът на кафето заличава миризмата на чесън и лук и същевременно ексфолира кожата ви, оставяйки ви с меки, ухаещи на вкус ръце.

5. Използвайте неръждаема стомана като сапун

Този трик се предава от поколения. Баба ми ми каза, че е първият човек, който е опитал метода, но приятелка наскоро разкри, че майка й също я е научила на този трик. Независимо от истинския произход на този метод, той работи... до известна степен.

Как неръждаемата стомана премахва миризмите? Когато режете чесън, той освобождава серни молекули, които се свързват с кожата ви. Химическият състав на неръждаемата стомана е такъв, че тя може да се свърже с тези молекули, които се намират върху кожата ви. Просто разтрийте ръцете си с неръждаема стомана - лъжица или този специален стоманен "сапун" ще свърши работа - и студена вода.

След като вече знаете как да премахнете миризмата на чесън от ръцете си, опитайте тези лесни за чесън рецепти!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com