Как да се отървем от влагата вкъщи – лесен и бърз метод

50791
Как да се отървем от влагата вкъщи – лесен и бърз метод
Снимка: iStock

Влагата в дома ви влияе негативно не само на мебелите и стените, но и спомага за развитието на плесен и мухъл, които създават реална опасност за здравето ви и риск от развитие на алергии, проблеми с дихателните пътища и редица заболявания. Поради тези причини много домакинства водят неравна борба с влагата, питайки се как да се отървем от влагата вкъщи. Независимо какви са причините за наличието на влага – некачествено строителство или изолация, високо ниво на подпочвените води, неадекватно затопляне на жилището, недобра вентилация и други, борбата с влагата е дълга и трудна, ако не знаете как да постъпите.

Има ли влага в дома ми?

Преди да потърсите съвети как да се отървем от влагата вкъщи, важно е да разберете има ли изобщо повишени нива на влага в дома ви. Ако видими плесен и мухъл липсват, може да не подозирате, че в дома ви живее още един обитател – влагата. Ще разпознаете дома, в който има влага, по:

  • ронеща се мазилка или тапети,
  • трудно и бавно съхнене на прането или измитите подове,
  • миризма на застояло и гнило.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Как да се отървем от влагата вкъщи – изпитани съвети

1. За да не се образува влага като резултат от конденз, важно е да отоплявате равномерно всички помещения. Не претопляйте помещенията и не ги дръжте без отопление, тъй като и двете способстват за появата на влага, която ще познаете по запотените стъкла на прозорците.

2. Проветряването е сред ключовите, лесни и безплатни методи за борба с влагата. Винаги, когато времето позволява, проветрявайте широко, ако имате проблеми с жилището и се чудите как да се отървете от влагата вкъщи.

3. Не гответе в кухнята без аспиратор и без да сте покрили съдовете, в които готвите, с капаци. Парата, която се отделя, е значим източник на влага. Ако имате тераса, може да изнесете готвенето на част от ястията там, за да намалите влагата в дома си.

4. Ако отглеждате растения, изберете такива, които се поливат по-рядко и по-малко, за да избегнете допълнителното образуване на влага. Най-добре подберете видове, които улавят влагата в дома ви и ви помагат да разрешите проблема.

5. Предпочитайте сушилнята за дрехите пред естественото им изсъхване в дома ви, при което се отделя влага, ако се чудите как да се отървете от влагата вкъщи. Или просто използвайте терасата за целта дори зимата. Дрехите съхнат и вън, стига да са защитени от дъжда.

Как да се справим с конденза и мухъла у дома?

6. Отдалечете мебелите от стените, особено големите такива. Не ги допирайте до тях, ако се борите с влага в дома си. Това само ще усложни проблема ви. 3-4 сантимента между мебелите и стените са достатъчни за проветрение и превенция.

7.  Не пропускайте вентилатора в банята. Може да ви се струва безсмислено да се опитвате да поддържате сухо мокрото помещение, но монтажът на вентилатор и отворен прозорец в банята са идеален начин да не допуснете влагата от там да попадне в стаите ви.

Как да се отървем от влагата вкъщи лесно, бързо и с минимално вложение?

Лесен и бърз метод, който ще ви помогне да намерите удачен и евтин отговор на въпроса как да се отървем от влагата вкъщи, е трикът със содата за хляб. Хлебна сода се поставя в чаши, които се покриват с марля и се слагат в помещения, в които се усеща и наблюдава влага. Содата абсорбира влагата отлично, методът е доказано ефективен. Важно е да не пропускате да сменяте содата всеки месец. Тя играе ролята на естествен влагоабсорбатор. Пазарът предлага и професионални уреди за целта, но цената им често е висока, а работата, която вършат, чудесно може да бъде заменена от сода за хляб или едра морска сол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 места в къщата, които трябва да се почистват с прахосмукачка много по-често, отколкото сме свикнали

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com