Как да се справим с конденза и мухъла у дома?

16451
Как да се справим с конденза и мухъла у дома?
Снимка: iStock/Guliver

Мухълът и кондензът могат да причинят проблеми във вашия дом. Въпреки че има продукти за премахването им, има и проста и ефективна алтернатива. Разберете как да се отървете от тях в 5 лесни стъпки.

1. Атакувайте източника: влага

Основната причина за растежа на мухъл и гъбички и за появата на конденз е високата влажност. Ако премахнете гъбичките, но не намалите влажността, скоро неизбежното ще се появи отново – ще “излезе” черна плесен и много други видове гъбички и мухъл. Така че в допълнение към въпроса „Как да ги премахнем?“, попитайте се също и „Как да намаля нивото на влажност?“

10 места в кухнята, на които може да се появи мухъл или плесен

Кухните трябва да бъдат пространства за създаване на вкусни ястия и спомени, а не място за размножаване на мухъл. Но тъй като кухните и...

2. Отстранете мухъла

Как да премахнете мухъл? Ако вече имате този проблем, отстранете го възможно най-скоро! Има много начини да се отървете от него. Може да ви е по-удобно, ако се оборудвате със спрей против мухъл, който го прави лесен за отстраняване. Също така има специални бои и лакове за неговото отстраняване.

3. Почистете и проветрете

Важно е да почиствате материали и повърхности, които са податливи на мухъл, като книги, мебели и дрехи. Освен това прозорците трябва да се отварят редовно, за да влиза свеж въздух в къщата, особено в помещения като тавански стаи, спални и кухни. Там има най-голяма предпоставка и за появата на конденз. Добра идея е да използвате вентилатори, за да намалите нивото на влажност в малките топли помещения, като кухнята или банята.

4. Не сушете прането вътре в стаята

Как да се справим с влагата и мухъла в гардероба?

Появата на влага е много срещан проблем в гардероби, килери и шкафове. Наличието на висока влажност може да има отрицателно въздействие...

Без значение дали е лято или зима, опитайте се винаги да поставяте прането отвън /на терасата или на двора/. В противен случай докато съхне и се намира вътре в някое от помещенията на вашия дом, то ще увеличи влажността на въздуха, а от тук и риска от появата на конденз и мухъл.

5. Най-доброто нещо е превенцията

Ключът към спирането на мухъл и други неприятни ефекти от излишната влага е контролирането на влажността във вашия дом. Както вече казахме, именно влажните пространства са дом на конденза, мухъла и гъбички. Да се отървете от излишната влага не е трудно, ако имате десикант. Той е вашият съюзник, който ще ви помогне да намалите нивото на влажност в помещенията и да създадете оптимална атмосфера във вашия дом. Поддържайки правилното ниво на влажност в дома ви, вие ще го предпазите от негативното въздействие на излишната влага.

Сега, когато знаете как да се борите с конденза, мухълът и други неприятни ефекти, те не би трябвало да са проблем за вас. Не забравяйте, че най-важното е да предотвратите и избягвате високата влажност. Вече знаете как да се справите – като си вземете абсорбатор на влага. Поставете го в помещения с висока влажност, като бани или кухни. И не забравяйте да проветрявате къщата поне 3 пъти на ден за по 10-15 мин.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com