Как се премахва упоритият котлен камък?

25097
Как се премахва упоритият котлен камък?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Народните средства са прост и достъпен начин за премахване на котления камък. Използването им може да бъде по-безопасно и по-екологично, отколкото използването на химически почистващи препарати.

Сред народните средства за премахване на котлен камък са оцет, лимонена киселина, сода, сол и др. Всяка от тези съставки може да ви помогне в борбата с него.

Лимон

Лимонът е един от най-известните и ефективни средства за борба с варовика и сред възможните решения за почистването му. Ще помогне за разтварянето му и ще върне повърхностите към първоначалната им чистота и блясък.

Освен това лимонът придава свеж аромат и не съдържа вредни химикали, което го прави безопасен и екологичен почистващ продукт.

Топ трик за почистване на варовик с фолио

Лимонена киселина

Лимонената киселина е едно от най-ефективните почистващи средства. Разтваря варовити отлагания, без да има агресивен ефект върху повърхността.

За разлика от други видове препарати за отстраняване на котлен камък, като силни алкални смеси или силни киселини, лимонената киселина е по-безопасна и по-малко вредна за околната среда.

Оцет

Ако се чудите как да премахнете натрупан котлен камък, използвайте оцет. Помага за ефективното разтваряне на варовика.

За да премахнете варовика, трябва да смесите оцет с вода в съотношение 1:1, да нанесете върху повърхността и да оставите за няколко минути, след това да избършете с мека кърпа и да изплакнете с вода.

Амоняк

Амонякът е един от най-добрите варианти. Съдържа амониева сол, която ефективно разтваря варовика и почиства дори най-труднодостъпните места.

Освен това амонякът може да се използва самостоятелно или в комбинация с други съставки, като лимонена киселина или оцетна киселина, за по-дълбоко почистване и контрол на миризмата.

Борна киселина

Борната киселина е ефективно средство за премахване на котлен камък. Бързо разтваря водния камък и почиства повърхностите от него.

Борната киселина обаче трябва да се използва внимателно, тъй като може да повреди повърхността на водопроводните инсталации. Трябва да се спазват инструкциите за употреба и повърхността не трябва да се излага на киселината твърде дълго.

Също така, когато използвате борна киселина, трябва да носите ръкавици и маска, за да избегнете контакт с киселинни изпарения.

Белината няма да помогне: Почистите тоалетната от варовик само с две съставки от кухнята

Сода и пероксид

Сода за хляб и пероксид в комбинация са отличен начин за борба котления камък. Содата за хляб действа като абразив, помагайки за премахване на натрупаната плака, а пероксидът окислява варовиковите отлагания, разграждайки ги до безвредни съединения.

За да използвате сода и пероксид, трябва да вземете малка чаша сода за хляб и да добавите към нея малко водороден прекис, докато се образува смес от паста. След това го нанесете върху повърхността на водопровода и оставете за 10-15 минути, след което изплакнете обилно с вода.

Ако покритието е твърде дебело, можете да оставите сместа за няколко часа, но трябва да внимавате да не изсъхне и да повреди покритието. Содата за хляб и пероксидът са достъпни, ефективни средства за отстраняване на варовик, които могат да се използват безопасно и са екологични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com