Какво означават цветовете на гъбите и коя за какво служи?

10276
Какво означават цветовете на гъбите и коя за какво служи?
Снимка: iStock/Guliver

Гъбите за миене се продават в различен цвят, но защо е така, рядко се замисляме. Макар че използваме гъби всеки ден, защото миенето на съдовете е всекидневно задължение във всеки дом. И въпреки че вече съществуват много уреди в помощ на домакинята, гъбата за чиниите се остава най-старият и верен неин помощник.

Цветът на гъбите не е случаен. Има тънкости и не е зле те да се знаят при избора на гъба.

Яркият цвят на гъбите в пакета не е просто маркетингов трик, както най-често мислим, когато разглеждаме оцветяването на гъбите. Всъщност зад цвета е скрита характеристиката на гъбата.

Не изхвърляйте старите гъби за миене, могат да се използват и в градината

Тук е нужно да се поясни. Оцветяването на меката част на гъбата е точно трик на маркетолозите, но абразивната част се оцветява според други критерии. Той е избран според степента на твърдост на покритието. Материалът се нарича scotch - brite от търговската марка, която се нарича American Scotch - Brite. Направен е от твърди влакна, които са залепени върху меката част. Скоч брит лентата обикновено се предлага в 3 цвята по следните причини:

Зелен

Ако гъбата има зелена абразивна част, тя е предвидена за най-тежките замърсявания. Трябва да се знае обаче, че такъв материал е способен да надраска някои покрития. Затова използването на зелена абразивна гъба при незалепващи тигани, витражи и елайлирани повърхности не се препоръчва, за да се запази изправността на съда.

Червен

С червено се обозначава средната твърдост на абразивната част. Препоръчва се за лесно отстраняване на упорити замърсявания и остатъци от твърда храна по съда, а покритието му не се наранява и надрасква.

Как и защо да дезинфенкцираме гъбата за миене?

Жълт

В жълто са абразивните части за повърхности, които изискват фино почистване. Такова са стъклените повърхности и чашите. Този материал работи фино върху повърхността, може да се използва интензивно, защото няма да развали покритието.

Затова когато домакинята закупува гъба, тя трябва да провери непременно цвета на абразивната страна, в зависимост от това за каква цел предвижда да използва гъбата, а не заради хващащата окото багра на меката част.

При закупуване на пакет гъби е добре да се отделят според цвета на абразивната част, за да се използват правилно по предназначение.

Това са малки и незначителни на пръв поглед подробности, но те са от съществено значение за запазване на целостта на съдовете, особено тези със златни орнаменти или красиво изрисувани декоративни елементи, които могат да бъдат изтрити напълно при търкане с гъбата или цветовете да избледнеят и да загубят чара си. Знанието на малките подробности позволява гъбата да бъде използвана ефективно и безопасно за съдовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com