Лекар разкри колко често трябва да сменяме спалното си бельо

2509
Лекар разкри колко често трябва да сменяме спалното си бельо
Снимка: iStock

Несвежото спално бельо съдържа бактерии и прахови акари, които оказват отрицателно въздействие върху здравето ни. По-честата смяна на завивките ще ви помогне да поддържате хигиена и да намалите риска от алергии. 

Когато спим минимум осем часа през нощта, кожата ни влиза в контакт със спалното бельо и освен това се изпотява. Така че, ако не се грижите за хигиената на съня си, тялото ви е изложено на риск от дразнене или инфекция. Освен това, ако у дома имате домашни любимци или малки деца, честата смяна на мръсния текстил е дори необходимост. 

Защо спалното бельо трябва да се сменя редовно?

Редовната смяна на спалното бельо е важна от хигиенни и здравословни съображения. Несвежите калъфки за възглавници са идеална среда за размножаване на прахови акари. Те се хранят с остатъците от човешкия епидермис, които губим, докато спим. Освен това появата им се насърчава от високата температура в спалнята и влажността на въздуха. Изпражненията на праховите акари предизвикват у хората астма или атопичен дерматит.

Разберете на колко градуса се перат чаршафите най-добре

Когато спим, е естествено да се потим. Това създава среда за развитие на гъбички в спалното бельо. Те влияят неблагоприятно на дихателната система и допринасят за появата на различни инфекции. Освен това застоялите калъфки за възглавници често са причина за появата на акне или други несъвършенства по лицето. Освен това, ако всеки ден след събуждане или по средата на нощта ви безпокоят постоянна хрема или сълзене на очите, може би страдате от алергии.

Колко често трябва да сменяте спалното си бельо?

Като се има предвид, че кожата ни ежедневно влиза в контакт със спалното бельо, трябва да сменяте спалното си бельо поне веднъж на две седмици. 

Ако в дома ви има домашни любимци, пърхотът ще се появи заедно с тях. Наличието му трябва да се вземе предвид, ако домашните Ви любимци прекарват време в спалнята върху леглото. 

Странен трик с чаршафите, който в армията правят, за да се наспиват с по-малко сън

В такъв случай си струва да сменяте завивките веднъж седмично, което ще ви позволи да имате здравословен и спокоен сън. Тази ситуация се отнася и за малките деца: те са заети и не са много внимателни. Петното от конфитюр или сладка напитка не трябва да ви изненадва. Решението е покривка за легло, която допълнително предпазва спалното ви бельо от храна или косми от домашни любимци.

Кога спалното бельо спира да бъде свежо?

По-често от веднъж седмично, след заболяване, спалното бельо трябва да се сменя с ново и изпрано. Остатъчните микроби и неприятната миризма на пот не насърчават никого да си ляга. Ако забележите мръсотия или други замърсявания по калъфката на възглавницата си, също не се колебайте да я смените с нова. Спалното бельо трябва да се пере при 40-60 градуса по Целзий, което ще го избави от вредните микроорганизми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници