Най-честите грешки при пране, сушене и съхранение на дрехите

7192
Най-честите грешки при пране, сушене и съхранение на дрехите
Снимка: iStock

Вероятно сте се замисляли, че може да допуснете грешка при пране, сушене или съхранение на дрехи, защото всички тези дейности изглеждат простички и лесни за изпълнение. Всъщност обаче може да си спестите много време, ако правите нещата по различен от досегашния начин. Ето как.
Възможните грешки при пране, които може да допуснете:

Градуси на водата – определените препарати за пране, които ползвате, се нуждаят от различна температура на водата – топла, гореща, хладка. Всъщност студена вода се ползва единствено за не толкова мръсни дрехи.
Използване на омекотител – от него няма нужда, ако перете спортни екипи, тъй като те са предназначени за тренировки и абсорбират потта по-бързо. Ако нанесете омекотител, той може да остави следи по дрехите, които ще нарушат свойството на дрехите.

Защо умните домакини добавят щипка сол и черен пипер към прането

Всяка една домакиня държи на това дрехите да бъдат искрящо чисти след пране. Някои от тях залагат на специализираните перилни препарати...

Замърсени дрехи – важно да обръщате внимание на това колко са мръсни дрехите и ако са по-замърсени, да не ги перете с чистите, които перете, просто защото сте ги носили два дни. Това е важно, понеже всяко замърсяване се нуждае от различно количество вода, а и градуси, на които се пере. В противен случай цветните тъкани може да изсветлеят, а белите – да пожълтеят.

Не се замисляте, че трябва да обърнете памучните и вълнените тъкани наобратно, защото ако не го направите, по тях може да се появи мъх вследствие на триенето с останалите дрехи.

Пране на бельо – то може да бъде по-безопасно и ефективно, ако използвате торбички за пране на дребните неща на чорапи и бельо. Така ще ги предпазите от скъсване.

Сортиране на дрехи – препоръчително е да перете малки и големи дрехи заедно, защото така пералнята е по-свободна, а пране е по-ефективно и може да обхване по-добре всички дрехи.
Възможни грешни при сушене на дрехи, които може да допуснете:

Простиране – дрехите, които са от по-разтеглива материя, не трябва да се простират вертикално, а да се оставят да съхнат върху плоска повърхност, защото може да се разтеглят прекомерно и после да не ви стават.

Как бързо да освежите дрехите в гардероба

Чистите дрехи, които отдавна лежат или висят в гардероба, може да започнат да миришат неприятно. Има няколко прости начина да се справи...

Сушене на бански – те трябва да съхнат единствено и само на въздух, естествено. Не ги поставяйте в сушилня или върху отоплителен уред, защото може да се свият от допълнителната топлина.

Закачалки – добре е да ги използвате, особено за сушене на материи, които се мачкат лесно като ризите. Използвайте дървени закачалки за тях и по този начин те няма да се мачкат и няма да загубят форма.
Възможни грешки при съхранение на дрехи, които може да допускате:

Употреба на торби с вакуум – те са добра идея за транспортиране на дрехи или за тяхното кратко съхранение. Не ги ползвайте обаче за твърде дълъг период от време. Дрехите се нуждаят от въздух, за да се съхранят.

Закалки на пуловери – те нямат нужда от такива, защото не се мачкат. Просто отделете рафт в гардероба и сгънете пуловерите там.

Мръсни дрехи – важно е да не ги съхранявате твърде дълго, защото бактериите по тях може да се размножат. Това правилно важи особено за спортното облекло, което трябва да се пере веднага след носене и използване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com