Най-доброто време за слагане на омекотителя в пералнята - ето кога е!

25109
Най-доброто време за слагане на омекотителя в пералнята - ето кога е!
Снимка: iStock

Когато носите чисти дрехи, няма по-хубаво усещане от мекотата на плъзгащата се по кожата материя, сякаш е нова! Да не говорим за особената миризма на цветя и сапунен парфюм. Тези приятни чувства се създават от едно и също изделие: подходящият омекотител! Няма тайна в осигуряването на това простичко удоволствие всеки ден: само съчетайте правилния продукт с точния момент!

Прах омекотител се допълват, но поотделно

Омекотителят е последният щрих по време на пране. Поради тази причина никога не го добавяйте заедно със сапун в началото на процеса на изпиране, тъй като това може да боядиса прането. По време на процеса дрехите се заплитат в машината, което води до развличане на влакната на тъканите. Точно в този момент се появява добрият омекотител. Правилното използване на този препарат прави тъканта по-мека и по-ароматна. В допълнение, това ще ви улесни значително, когато започне изплакването.

Никога не изливайте омекотител директно върху дрехите

Прането на дрехи в машината прави живота на всяка домакиня много по-лесен. Но, за да осигурите добър резултат, трябва да знаете някои трикове. Не е достатъчно да поставите праха според правилата за почистване на съответните замърсявания. Трябва да знаете точното време за добавяне на омекотител към прането.

Триковете при пране на възглавници - ето какво се прави!

Ако дозаторът е единичен, изчакайте първата фаза да приключи и пералнята да започне да пълни отново. Точно в този момент се добавя омекотителят, който се разрежда във водата и действа равномерно върху дрехите. Но, ако процесът се извършва в машина, която има специално отделение за омекотител, става още по-лесно: просто поставете толкова от препарата, колкото е посочено в инструкциите за употреба за съответното количество дрехи, и натиснете бутона за стартиране.

Как да използвате омекотител при пране на ръка?

Прането на ръка е изтощително, но понякога необходимо зло. Деликатните материи не може да се перат в машина, понеже рискът от повреждането им е голям. В този момент трябва да прибегнете до помощта на омекотителя. Използването му по време на процеса е доста просто. За целта отстранете добре праха, залейте дрехите с прясна вода и едва тогава нанесете препарата. Можете дори да оставите всичко да се накисва, без да превишавате десет минути, в кофата или легена, а след това просто да изплакнете добре, за да приключите изпирането.

3 грешки при пране, заради които дрехите ви избледняват - спрете да ги правите

Не всички материали реагират добре на омекотителите

В повечето случаи омекотителите са добре дошли, но има някои тъкани, които не бива да влязат в контакт с препарата. Пухкавите кърпи или плюшените играчки например са направени от материал, който не се мачка, и затова действието на този почистващ продукт е безполезно. Да не говорим, че при хавлиените кърпи с течение на времето омекотителят намалява абсорбционната им способност. Що се отнася до спортните и микрофибърните дрехи - които са разработени с висока технология така, че да не задържат потта и да регулират телесната температура, омекотителят не само губи ефекта си, но и уврежда тъканта, като запушва нейните пори.

Между другото, знаете ли, че не винаги е препоръчително да използвате омекотител за пране на дънки? Препаратът премахва твърдостта на дънковата тъкан (нали, по принцип, именно това е функцията на омекотителя – да омекотява!), като я отпуска и разхлабва. Затова, ако целта е да гарантирате полезния живот на дрехи от този тип, избягвайте да използвате излишък от омекотител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com