Не изхвърляйте ЛИМОНОВИТЕ кори, имат 3 страхотни приложения вкъщи

11867
Не изхвърляйте ЛИМОНОВИТЕ кори, имат 3 страхотни приложения вкъщи
Снимка: MiraCosic / Pixabay

Лимоните са цитрусов плод с много ползи за нашия организъм, но и не само - те се използват и в красотата, както и за много хитринки за чистотата на дома. Освен за фрешове, дресинги, добавки към различни десерти и ястия, днес ще ви представим 3 ефективни начина да използвате корите от лимон за дома, вместо да бъдат изхвърляни.

След приготвянето на каквото и да е с лимони, не бързайте да хвърляте корите в коша, а ги използвайте за освежаване, ароматизиране и дезинфекциране на дома. Използването на силни химически препарати не е особено подходящо за редовно почистване на дома, тъй като изпаренията могат да повлияят на здравето ни. Вместо това, възползвайте се от качествата на лимоненаната киселина. 

Начини за използване на лимоновите кори в дома

Препарат за почистване с оцет и лимон

Снабдете се с 1-2 чаши лимонови кори, тензух, цедка и 3-4 чаши ябълков или бял винен оцет. Добавете корите в еднолитров буркан, след което прибавете оцета до 3/4 части от буркана. Лимоновите кори трябва да бъдат изцяло покрити от течността. След това покрийте с восъчна хартия и затворете буркана. Дръжте на тъмно и хладно място за един месец, проверявайте и ако оцетът се е изпарил - доливайте от време на време.

След един месец основата вече ще е готова. Прецедете я и е преместете в друг чист съд. След като сте готови с основата, продължете към направата на препарата. За него ще са ви необходими чаша оцет с лимон, чаша гореща вода, 1/4 чаша течен сапун, 2 чаени лъжици сода за хляб. Смесете всичко в бутилка с пулверизатор, разклатете добре до пълното разтваряне на съставките и вече може да използвате препарата за почистване у дома. Избягвайте обаче дървените материали.

Най-добрите домашни средства за почистване на мебели

Скраб с лимон

Има някои наслагвания с мръсотия, които не се почистват никак лесно. Използването на телчета може да увреди повърхността и затова е по-добре да се насочим към по-щадящ вариант. Такъв е скрабът с лимонови кори. Набавете си прясно нарязани лимонови кори и добавете сол във вътрешната им част. След това директно ратъркайте засегнатите участъци. Подходящ метод е за метални прибори и съдове, като ще отстрани замърсяванията с лекота.

Ароматизатор с лимон

Всички знаем за свежия аромат на лимона. За получаването на домашен ароматизатор използвайте лимоновите кори, които са ви останали от лимоните. Поставете ги в съд с вода и включете котлона на слаб огън. Парата, която се освобождава, ще ароматизира целия ви дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници