Не сте и предполагали колко лесно се почистват ролетни щори

7495
Не сте и предполагали колко лесно се почистват ролетни щори
Снимка: iStock

Как да почистим замърсени ролетни щори? Дейност, която се свързва с дълги часове, прекарани в накисване и търкане на мръсни повърхности, никога не е била толкова лесна. Необходими са само няколко минути работа и само една съставка, която лесно можете да намерите в кухнята си.

Ролетните щори тип "ден-нощ" определено са едно от най-популярните покрития за прозорци през последните години. Те позволяват прозорецът да бъде покрит частично или напълно, като са благоприятно решение за тези, които ценят неприкосновеността на личния живот и универсалните решения.

Практични съвети за почистване на щорите у дома

Както всеки друг елемент от дизайна обаче, те са подложени на замърсяване. Подобно на завесите или пердетата, те абсорбират прах, мазнини и мръсотия и замърсявания от въздуха. В резултат на това те могат да пожълтеят или посивеят само след няколко месеца употреба. Затова е важно редовното им почистване. Това е единственият начин да запазите свежестта на вашите щори и да ги направите много по-дълготрайни.

За да спестят време, много от нас избират да перат покритията за прозорци в пералната машина. Въпреки това, внимавайте за това. Много е лесно да ги повредите. Не забравяйте, че почистването на ролетни щори не е ежеседмична задача. Спокойно можете да го правите на всеки няколко месеца, но не по-малко от два пъти годишно.

Най-добре е да изберете общо почистване на ролетните щори по време на почистването на прозорците. За тази цел обаче изберете леко облачни дни. Силните слънчеви лъчи могат да навредят на напоената тъкан.

Най-бързото почистване на щори – ето как се прави

Почистване на ролетните щори

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите добре ролетните щори с прахосмукачка с тесен накрайник. Използвайте тази, която е предназначена за тъкани, така че в края да има меки косъмчета.
След това разгънете цялата ролетна щора и внимателно я изсмучете, като започнете отгоре и постепенно се движите надолу. Не оказвайте прекалено силен натиск - това може да деформира или повреди тъканта. Направете това и от двете страни. Това е отлична основа за отстраняване на прах, паяжини и малки насекоми, които може да са се вмъкнали в тъканта.

Как да почистим мазните петна от дневна и нощна щора?

Ако забележите мазни петна или петна от насекоми по ролетните си щори, посегнете към продукт, който лесно можете да намерите в кухнята си. За да ги отстраните, се нуждаете само от смес от вода и мек препарат, например течност за миене на съдове.

Можете да направите домашен препарат за почистване на ролетни щори, като смесите 2 чаши топла вода, 1 чаша течност за пране и една супена лъжица прах за пране. След това накиснете гъба в разтвора и претърсете замърсените места. Оставете да изсъхне. Въпреки това избягвайте интензивно търкане. Само една стъпка ви дели от това да съсипете щората си.

В случай на стари, засъхнали петна, ще трябва да повторите тази процедура. Навийте щората едва когато е напълно суха.

Как да почистим касетъчни ролетни щори?

Ролетните щори в касета и с водачи се почистват малко по-трудно от непокритите. Същият метод обаче ще ви помогне. Процедурата ще изисква малко повече търпение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com