Най-бързото почистване на щори – ето как се прави

48872
Най-бързото почистване на щори – ето как се прави
Снимка: iStock

Считате щорите за модерна алтернатива на пердетата? Грешите. Историята им ни връща към номадските племена в пустините. Естествено техните щори, с които се пазели от силното слънце, били примитивни и включвали листа, но идеята е същата.

Щорите извървяват дълъг път – от листата през тръстиката и бамбукът, като бамбукът всъщност се използва за щори и до ден днешен, до първите базови модели, близки до съвременните венециански щори, които представлявали също низ от релси и които се появяват на пазара през около 1700 година. Днес разнообразието от щори е пословично и те заместват пердетата не само в офиси и промишлени сгради, но и в много домове. Някои ги избират, тъй като ги считат за по-модерни, други – защото смятат, че те улесняват домакинските им задължения и че се почистват по-лесно. Последното обаче е истина само ако знаете как бързо се извършва почистване на щори, защото едва ли ще ви отнеме по-малко време и усилия, ако бършете релса по релса от всички страни, отколкото ако просто пуснете пердето в пералнята. С нашите съвети за почистване на щори ще се справите за по-малко от 30 минути и ще избирате между пердета и щори не по времето за поддръжка и почистване, а според вкуса и предпочитанията си.

Почистване на щори бързо и лесно – вижте как

Харесвате щорите, но се тревожите, че почистването им релса по релса ще ви коства целия ден, поради което търсите други решения за дома или офиса си? Вече не е нужно да се отказвате от любимите ви щори, тъй като споделяме с вас хитри трикове за почистването им. Необходими са ви само половин час и малко хитри помощници, които са евтини и достъпни – като четка за прах и микрофибърна кърпа.

- Честото почистване е важно, за да не позволявате на мръсотията да се натрупва и да намали живота на вашите щори. Поне веднъж месечно е важно да отделите време за почистването им. Не е нужно да е много – 20 минути са достатъчни, както и не е нужно да ги сваляте, за да ги почистите. Времето за почистване и усилията ви зависят и от това как пазите щорите си от замърсяване. Ако отваряте прозорците при спуснати щори особено във ветровит ден или към запрашена улица, не е чудно, че те се цапат бързо и почистването следва да е по-често, а е и по-трудно.

-  Добър помощник е уред за почистване на тапицерия, който полепва космите и праха от щорите. Някои по-модерни домакини разчитат на вакуумни апарати, а трети – на добрата стара рошава четка за прах, която всъщност много ви улеснява, тъй като с едно прокарване минавате по множество пръчки от щорите.

- Прахосмукачката също е полезна при някой видове щори. Внимавайте да е на слаба степен, за да не ги откачи и засмуче, както и да е с подходящия накрайник – четката за прах. Минавайте през тях отгоре-надолу. Ако щорите ви са вертикални, дръжте долната част на щората с една ръка, за да я стабилизирате. Има и малки ръчни прахосмукачки като тези за автомобили – изпробвайте ги, може да се окажат вашето решение за чистота.

- Алуминиевите щори може просто да откачите, поставите в банята на пода, напръскате с пулверизатор с прах и измиете със силна струя на слушалката. Този трик ще отнеме по-малко време, отколкото, ако поставите прах и вода в съд и минавате с кърпа лента по лента от всички страни.

- Когато говорим за почистване на щори, важно е да отбележим, че те трябва да са затворени или полузатворени. Спуснете ги напълно, ако не се препокриват – така ще ги изчистите най-лесно. Ако се припокриват като алуминиевите щори и решите да ги изчистите на място, а не да ги свалите и измиете в банята – не ги затваряйте напълно, защото ще остане недостъпна част от тях, която няма да почистите, само ги притворете.

- Не пропускайте да завършите с почистване на пода около щорите – там е нападал много прах, докато се трудите над самите щори. Не го оставяйте така. Първо, защото е нелицеприятно. Второ, защото рискът да се върне отново именно върху щорите и да обезличи труда ви е огромен. Използвайте прахосмукачката и след нея мопа. Готови сте.

Кой е най-хитрият трик за почистване на щори?

Вземете от кухнята вилиците за салатата. Или уредът за обръщане на кюфтетата на скарата. Или от простора огромната декоративна щипка с размери колкото ръката ви. Сложете им две „ръкавички“ – микрофибърни. Щипнете единият ламел от щората с така полученият уред и движете ръката си настрани. С едно движение направеният от вас хитър уред ще почисти всеки ламел от двете страни. Бързо и сигурно. Има и готови евтини уреди, които работят на този принцип, както и клипчета как точно се прави това. Приятно чистене!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com