Опитна домакиня: С тези 8 трика банята ми винаги блести като нова

29376
Опитна домакиня: С тези 8 трика банята ми винаги блести като нова
Снимка: iStock

Банята е помещението в къщата (след кухнята), в което е най-трудно да се поддържа чисто - особено при многочленно семейство. Какви трикове можете да използвате, за да направите почистването на банята по-бързо и по-приятно?

Ако сравнително често (например веднъж седмично) извършвате най-важните задачи по почистването - почистване на тоалетната, душа, ваната, умивалника и арматурата - ще избегнете по-сериозни замърсявания и съответно развитието на опасни бактерии, гъбички и плесени.

1. Органични почистващи продукти

Содата за хляб и оцетът са безотказна комбинация, когато става въпрос за екологични почистващи продукти. Те са много ефективни, (както заедно, така и поотделно) когато става въпрос за домашни средства за чиста баня - евтини, лесно достъпни и ефикасни. И двете средства са полезни не само в банята, но и в цялото домакинство, включително и в кухнята.

Оцет - отстранява сапунени и варовикови отлагания (например грозни петна по душове и кранове), придава блясък (на плочките и керамиката, но също и на прозорците и стъклените повърхности), помага за отстраняване на мазнини и мухъл.

Сода за хляб - докато оцетът е добър за избърсване на повърхности и за довършителни ефекти, содата за хляб е отличен почистващ препарат. Благодарение на своите почистващи и омекотяващи свойства тя ефективно подпомага борбата с котления камък и различните петна. 
Отличен съюзник на оцета и содата може да бъде лимонената киселина или лимоновият сок (той освежава и, подобно на оцета, премахва котления камък), както и етеричното масло - за предпочитане е чаеното масло, тъй като то има едновременно антибактериални и дезинфекциращи свойства.

2. Почистване на плочките

Керамичните плочки са най-големият проблем, когато става въпрос за почистване на банята. По тях може да се види всичко: всякакви видове петна или замърсявания. Как могат да бъдат защитени и почистени правилно? 

В железариите се предлагат специални емулсии за почистване на плочки, които ги правят по-лъскави и по-устойчиви на влага. Същият ефект обаче можете да постигнете и с вакса за каросерии на автомобили - просто я нанасяте върху плочките веднъж на шест месеца и те ще се замърсяват по-бавно.

Стара и непривлекателна: 5 знака, че банята ви е демоде

3. Почистване на фугите

Как да почиствате фугите? В магазините за химикали можете да намерите много препарати, с които да поддържате фугите чисти. 
Има и домашни средства - бакпулвер, нанесен върху фугите и оставен за 30 минути, сода за хляб, смесена с оцет в съотношение 1:1, или само оцет с вода (1:2) и капка лимон, за да убиете миризмата. 

Искате да почистите фугите по-лесно? Вместо стандартна употребявана четка за зъби, използвайте употребяваната глава от електрическа четка за зъби - ще бъде много по-лесно! Само не забравяйте да не натискате прекалено силно косъмчетата и по този начин да не повредите фугата.

4. Премахване на мухъл в ъглите и пролуките

С течение на времето в ъгълчетата на фугите и силикона може да се появи мухъл - освен със специални продукти, той може да бъде отстранен с разтвор от вода и оцет (достатъчни са 4 супени лъжици оцет на половин чаша вода), който може да бъде допълнително подсилен с чаено масло. Някои ъгли са труднодостъпни, като в този случай ще ви бъде полезна четка за зъби.

5. Почистване на крановете

Най-добре е да почиствате батериите за баня на всеки 2-3 дни, като използвате мека кърпа и избършете смесителя до сухо, за да не остават грозни петна. Ако по смесителя се е натрупал котлен камък, той може да бъде отстранен с помощта на екологичен метод: парче памучна вата, напоено със спиртен оцет или разтвор на лимонена киселина, се увива около покритата с котлен камък част на смесителя и се оставя за около час, след което смесителят се изплаква обилно и се избърсва до сухо.

Как да почистим банята с минимум усилия

6. Почистване на тоалетната

Отстраняване на упоритата мръсотия в тоалетната чиния може да се осъществи с помощта на паста от сода за хляб. Потърсете четка, потопете я в пастата със сода за хляб и се пригответе за интензивно търкане. След като се справите с това, е време да се заемете със котления камък. Имаме два начина да се справите с него. При първия главната роля ще играе колата! Достатъчна е една кутийка или остатъци от литрова бутилка.

Изплакнете тоалетната старателно с напитката и я оставете да престои поне един час (или най-добре цяла нощ) - колкото по-дълго течността реагира с котления камък, толкова по-лесно ще се отървете от него. След като изчакате, почистете с четка и изплакнете. 
Вторият метод включва вече познатия ви оцет, който не само премахва котления камък (една чаша е достатъчна), но има и антибактериално действие.

7. Свеж аромат в банята

Често срещан проблем в банята е неприятната миризма: влажни кърпи, мръсно пране, канализация. Всичко това означава, че често се появява неприятна миризма. И така, как можете да освежите въздуха в банята си? 

Химическите спрейове за освежаване на въздуха обикновено само прикриват проблема - и може да не са 100% безопасни за вашето здраве.

Можем да използваме оцет (който изливаме в казанчето и в контейнера за тоалетната четка - половин чаша е достатъчна), сода за хляб или таблетка за почистване на зъбни протези, хвърлена в тоалетната чиния за 2 часа, и редовно проветряване. Струва си също така да използваме естествени освежители на въздуха.

Забравете за скъпите и опасни препарати за баня - с този домашен разтвор плочките ще заблестят

8. Чистата баня е функционална баня

Добре обмисленият избор на обзавеждане и цялостното оформяне на банята ще ви помогнат да поставите безпорядъка под контрол - особено ако ежедневието не ни позволява да почистваме системно. 

Как да създадете баня, която е лесна за поддържане на чистота?

- изберете окачена тоалетна чиния и други висящи приспособления. Колкото по-малко предмети има на пода, толкова по-бързо и лесно е почистването,

- премахнете стоящите на пода аксесоари и прекомерния брой козметични продукти и препарати в различни форми и цветове по рафтовете и шкафовете,

- заключващите се кошове за пране ще намалят бъркотията, причинена от разхвърляните из банята дрехи. Отворените кошове са удобни, но за съжаление са още един източник на безпорядък в това помещение,

- съобразете цвета на хавлиите с преобладаващите цветове в банята и се опитайте да окачите комплекти хавлии за вашето домакинство - единната цветова гама избягва впечатлението за разхвърлян безпорядък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com