Почистване на фритюрник за нула време – ето как да го направим

21907
Почистване на фритюрник за нула време – ето как да го направим
Снимка: Pixabay.com

Помните ли времената, в които пържехте картофи в тенджера? От онези години до днес кухненските уреди се усъвършенстваха, а кулинарната революция ни предостави възможността да управляваме с мобилни приложения редица домакински уреди и да е готово ястието ни, докато пътуваме към дома след работа. По отношение на фритюрниците онези първи модели, които помните, бяха заменени от все по-усъвършенствани, по-лесни за употреба, нуждаещи се от по-малко мазнина уреди, за да е по-полезна храната и по-тънка талията.

Тези нови фритюрници позволяват да готвите по-пълноценно меню, благоприятстващо здравето. Последните съвременни иновативни модели въздушни фритюрници съчетават неустоимия вкус на пържените храни с ползите за здравето и позволяват да готвите без вредните мазнини, макар пък да изискват повече време за приготвяне на любимата ви пържена храна. Има едно нещо, което остава непроменено обаче – необходимостта да почистите уреда след употреба.

Определено сме съгласни, че е време да се измислят и самопочистващи се уреди, които да отменят дамите в тази неприятна задача, но до онзи момент ще се наложи да ги почистваме, поради което е важно да знаем бърз начин за лесно почистване на фритюрник, който да не краде от времето ни.

5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

Почистване на фритюрник бързо и лесно – трикове, които работят и пестят време

Дълбокото пържене добавя уникален вкус и текстура към храната, но има един недостатък – трудното почистване на фритюрника. Освен ако не сте се снабдили с последната дума на техниката – фритюрник, работещ с пара и без мазнина, ще ви се наложи да се справите с почистване на толкова много олио, че задача изглежда определено неприятна. Можете обаче да спестите време, ако следвате съветите ни за лесно почистване на този домакински помощник.

1.       Действайте, без да се бавите и без да отлагате

Така както съдовете, които не измиете веднага след хранене, просто изплаквайки ги с вода и препарат, засъхват с остатъците от храна в тях и изискват неколкократно повече време и усилия на другия ден за измиването им, така и фритюрникът, който оставите дълго време, ще откриете с грантясало олио и труден за почистване. Почистването след всяка употреба прави задължението лесно, пести време и гарантира по-дългия живот на уреда.

2.       Пържете умно и внимателно

Колкото по-чист е уредът, толкова по-малко усилия ще ви коства почистването му. Това означава да внимавате да не пръска, като не поставяте мокри зеленчуци и храни в олиото, да имате под ръка сода, която ще ви спаси, ако олиото се възпламени, както и да работите умело и без да бързате, за да не капете навсякъде из кухнята.

3.       Пригответе си необходимите помощници за почистване на фритюрник

Ще са ви нужни дребни помощници, които да са ви под ръка, когато започвате почистването на фритюрника – препарат за съдове, стъргалка за тиган с незалепващо покритие, салфетки, цедка, гъба, четка, бял оцет и хлебна сода.

4.       Действайте, като следвате тези стъпки:

-          След като приключите с използването на фритюрника, изключете го и изчакайте да изстине напълно.

-          Изхвърлете олиото, ако има неприятен аромат, потъмняло е, пълно е с остатъци от храната, която сте пържили току-що, грантясало е или сте го ползвали многократно.

-          Кошницата потопете в съд с топла вода, в която сте разтворили препарат за съдове.

-          Докато се кисне кошницата, използвайте четката, напоена с бял оцет, за да изтъркате всички части на фритюрника, на които виждате упорити замърсявания.

-          Избършете и подсушете със салфетките.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да перете дрехите като в химическо чистене

-          Напълнете фритюрника с вода до максималната линия, до която позволява уредът да се слага олио, сипете и малко препарат за съдове. Включете пълния с вода фритюрник да заври и поври минутка, изключете и останете да изстине.  Изхвърлете водата и подсушете.

-          Все още виждате петна? Направете паста от содата за хляб с вода и ги третирайте с четката, като оставите и да постои малко пастата, преди за подсушите и премахнете остатъците от содата със салфетки.

-          Време е да изплакнете кисналата се до момента кошница и да я върнете обратно във вече чистия и блестящ като нов уред.

Това е всичко. Лесно и бързо, без да се налага да прекарате деня в триене на уреда, сте готови със задачата почистване на фритюрник. Колкото по-лесно е, толкова по-вероятно е да го използвате с удоволствие отново за любимата пържена храна на семейството още утре, без да се тревожите, че ще ви коства часове почистването на уреда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com