Почистването на съдомиялна не е сложно – ето как се прави

11144
Почистването на съдомиялна не е сложно – ето как се прави
Снимка: iStock

Изпълнявайки редица роли в обществото – на майка, служител, домакиня, съпруга, имайки свои цели, кариера и хоби, днес дамите са притиснати от липсата на време повече от когато и да било. За да съумеят да поддържат дома си между часа по пилатес, срещата в офиса, домашното по математика и кърменето на бебето, те имат нужда от помощници в домакинската дейност.

Миенето на чинии на ръка е заместено от миялната машина, която значително съкращава необходимото време и пести усилия. За да изпълнява функциите си обаче, този уред също се нуждае от почистване. Почистването на съдомиялна има своите тайни и трикове, които помагат на домакините лесно и бързо за приведат един от най-ценните си помощници в изряден вид и да му поверят най-досадната част след края на вкусната семейна вечеря – купищата с мръсни съдове.

7 тайни за дълъг живот на съдомиялната машина

Почистването на съдомиялна машина е лесно – стъпка по стъпка

За да почистите уреда, той трябва да е празен. Изберете момент, в който нямате съдове за миене или вече сте приключили с тази задача. След това просто следвайте стъпките.

  • Уверете се, че уредът е празен.
  • Извадете от него не само някоя забравена чаша, но и решетките, филтрите и държачите за прибори. Всяка част, която може да бъде извадена, трябва да попадне извън уреда и да бъде накисната в съд с топла вода, в която е разтворена чаша бял оцет. Белият оцет има удивителни почистващи свойства и ще улесни работата ви по почистването на съдомиялната машина, спестявайки ви време и усилия за търкане. Той е не по-малко ефективен от скъпите препарати, специално предназначени за целта, а освен това е безопасен за здравето на хора и домашни любимци – нали все пак е храна. Оставете частите, които сте извадили от уреда, да се накиснат за поне час.
  • Докато чакате частите да се накиснат в оцета, изтъркайте остатъците от храна и препарати от вътрешността на съдомиялната машина. Първото почистване на вътрешността на уреда може да е с гъба с препарат за съдове или сапун, разтворен във вода, в която е добавена и чаша оцет, а когато вече не виждате залепнали упорито остатъци от храна, е време да подсушите с кърпа и да минете още веднъж повърхностите само с вода с оцет. Миялната ви машина ще заблести, а от петната няма да остане и следа с този лесен трик.
  • Време е да обърнете внимание на външните части на уреда ви. Там работете внимателно и с мека гъба и микрофибърна кърпа, за да не оставите грозни следи върху уреда – все пак това е частта, която се вижда в дома ви. Отново може да използвате сапунена вода с оцет или пък само оцет, разтворен във вода. За упоритите петна ще ви трябва друг помощник от кухнята – содата за хляб. Хлебната сода се справя отлично с петната, ако я направите на кашичка с малко вода и я оставите да действа там, където има най-упорити замърсявания. Содата за хляб ще ви трябва и за да почистите най-трудните части от уреда – ъглите.
  • Най-трудни за почистване и достъпване, както и събиращи най-много остатъци от храна, с най-упорити замърсявания са ръбовете на машината и нейната врата. За да не губите много време в търкане и да спестите усилия, поставете от пастата със содата върху тях, изчакайте и тогава трийте с четка с малък размер като четка за зъби, за да достъпите безпроблемно тези места. В зависимост от материала на тези части, изберете четка с по-мек или с по-твърд косъм според това дали има риск да нараните и остържете уреда. Содата се избърсва със суха и чиста кърпа, не се изплаква.
  • Почистването ще бъде още по-ефективно, ако накрая пуснете един празен цикъл без съдове, но със сода и оцет. Така ще отстраните не само всички следи от почистващи препарати и сапуна, но и остатъчни неприятни миризми. Содата е като капан за тях. Смесете 1/4 чаша сода за хляб с 1 чаша бял оцет и изсипете на дъното на вашата празна съдомиялна машина. Пуснете я на нормален цикъл с гореща вода. След като цикълът приключи и вие сте готови. Миялната ви машина е като чисто нова – без миризми, петна, остатъци от храна, а най-хубавото е, че сте го постигнали без много усилия и търкане и без да влагате средства от бюджета си в скъпи препарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com