Правете ТОВА, за да премахнете упоритите петната от червено вино по килими, мебели и дрехи

2445
Правете ТОВА, за да премахнете упоритите петната от червено вино по килими, мебели и дрехи
Снимка: Security / Pixabay

Червеното вино е склонно да се измъкне от чашата ви и да се разлее върху килима, някоя мебел и всичко друго, което е скъпо и склонно към оцветяване. Ако пиете червено вино или го поднасяте на гостите си, това често срещано явление със сигурност ще се случи рано или късно. За щастие тези петна не трябва да стават постоянна част от декора на дома ви. С помощта на някои обикновени домакински продукти можете да премахнете мерло, каберне и всякакви други тъмни вина, които се оказват там, където не трябва. Без значение къде се е разляло питието, експертите препоръчват да започнете веднага с попиванена възможно най-голяма част от течността. 

Как да премахнем лесно упорити петна от кафе или вино

Отстраняването на по-голямата част от виното, преди то да е имало възможност да се утаи, е най-добрият начин да предотвратите появата на петна. За тази стъпка можете да използвате хартиена кърпа, абсорбираща кърпа или чиста гъба. След като сте попили цялото вино, третирайте засегнатата област с най-добрия разтвор за целта. За килими пръскането на специфичен за вино продукт и оставянето му да подейства до пет минути, преди да го избършете, ще премахне упоритите остатъци. Ако е твърде късно да се снабдявате с почистващи препарати, направете разтвор "Направи си сам", като използвате една сода за хляб и вода, в съотношение едно към три. Нанесете сместа върху петното и след като изсъхне, отстранете вашият препарат с помощта на прахосмукачка. Същото нещо може да се направи и със смес от една част бял дестилиран оцет и две части сол в краен случай.

Кафявите петна по дрехите след пране се дължат на тези често срещани грешки

За мебели атакувайте петното с половин чаена лъжичка течен сапун за съдове, смесен с две чаши хладка вода. След като нанесете разтвора с гъба и попиете течността, изплакнете втори път с обикновена хладка вода и отново забършете. Ако виното се е разляло върху любимата ви бяла риза, ще трябва да премахнете по-голямата част от петното, преди да я хвърлите в пералнята. Първо напръскайте или натъркайте с препарат за премахване на петна, или го напръскайте с лак за коса, ако нямате под ръка препарат за премахване на петна. Оставете петното да престои няколко минути и след това го подсушете с кърпа или хартиена кърпа. 

Хитрите домакини винаги чистят кухнята така и от мазните петна не остава следа

Като алтернатива можете да пробвате да опънете изцапаното парче плат върху горната част на купа или чаша и да го задържите с гумена лента или ластик. Поръсете мястото със сол и след това налейте гореща вода в купата през материала. И при двата метода завършете с изпиране на дрехата на топла настройка на пералнята с избелващо средство за плат, ако разполагате с такова. Въздържането от чаша червено вино невинаги ще предпази вещите ви от разливане. Къщата ви вероятно е пълна с продукти, които могат да оставят неприятни петна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com