Кафявите петна по дрехите след пране се дължат на тези често срещани грешки

14557
Кафявите петна по дрехите след пране се дължат на тези често срещани грешки
Снимка: iStock/Guliver

Изваждате прането от машината си и вместо да се насладите на чистота и аромат ви предстои борба със странни кафяви петна, които са се появили по време на прането? Сигурни сте, че ги е нямало върху тъканите, преди да сложите дрехите в пералнята машина. Изключително разочароващо, обезсърчаващо, неприятно и най-вече времеемко, трудоемко и нанасящо щети на бюджета ви, тъй като ще трябва да похарчите вода и енергия за още едно изпиране или да закупите нови дрехи, ако препаратите, с които се каните да третирате кафявите петна по дрехите след пране, не помогнат. За да избегнете проблема и да се насладите на чисто пране следващия път, от ключово значение е да разберете на какво се дължат кафявите петна по дрехите след пране.

Съвети при пране с пералня

Кафявите петна по дрехите след пране – топ  3 причини за тях

Сред най-често срещаните причини и грешки, които домакините допускат, водещи до появата на кафявите петна по дрехите след пране, са:

1. Натрупване на ръжда

Ако уредът е стар и не сте се грижили правилно за него, появата на кафяви петна от ръжда не е изненада. Появата на петна от ръжда в пералната машина може да се дължи както на окисляване на железни части, така и на окисляване на желязо или манган от водата. Първото се дължи най-вече на старите перални машини, които неминуемо се износват във времето. Доверете се на специалист или сменете машината си, ще ви излезе по-изгодно в дългосрочен план, отколкото закупуване на нови дрехи и бельо или многократни опити за изпиране и изчистване на кафявите петна по дрехите след пране. Често ръждата е на места, които не виждате и не може да достигнете, така че идентифицирането на проблема е трудно, но опитен специалист може да ви съдейства и да стигнете до корена на проблема и причината. Огледайте обаче първо дали в барабана няма заседнали метални предмети, които са ръждясали от водата. Например монети. Това може да е отговорът на въпросите и проблемите ви.

На колко градуса се пере бялото пране, за да бъде искрящо и свежо?

Ако причината е самата вода, да, това е възможно в някои случаи, когато водата е богата на манган или желязо, просто не използвайте препарати на основата на хлор или кислород като белината например, за да избегнете проблема.

2.  Плесен и мухъл

Ако оставяте пералнята си машина затворена, мокра след употреба, не я подсушавате и не ѝ давате възможност да изсъхне, нищо чудно, че има мухъл и плесен, които остават по дрехите ви след пране. За да решите проблема, почистете пералнята, подсушавайте след употреба, закупете влагоабсорбатор за пералното помещение и се грижете по-добре за уреда си. Проверете чекмеджетата за препарат, маркуча и всички достъпни части за плесен и почистете щателно.

Направете това и ще разберете дали трябва да използвате омекотител при пране

3. Излишък на прах или препарат за пране

Ако причините до тук не бяха пряко свързани с настояща грешка на домакините, а с натрупване на грешки, неправилна употреба и грижа за пералнята машина, то тази причина за появата на кафявите петна по дрехите след пране е пряко свързана с действията преди прането. Добавянето на повече препарат за пране, отколкото е посочено на опаковката, няма да помогне за по-доброто изпиране на тъканите, напротив – има вероятност да причини петна. Четете надписите на опаковката и стриктно съблюдавайте грамажите и инструкциите, за да предпазите дрехите си следващия път и да не ги извадите от пералнята машина отново съсипани. Експертите препоръчват и да пробвате да смените перилния препарат и омекотителя, за да се уверите, че проблемът не е свързан с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com