Специалист: Мухълът и гъбичките – как да ги премахнем трайно

7596
Специалист: Мухълът и гъбичките – как да ги премахнем трайно
Снимка: iStock

И мухълът, и гъбичките в къщата са опасни за хората, но лесно се бъркат помежду си. Как да ги различим?

Строителен мухъл - така обикновено се определя плесенната гъбичка, която създава петна със сив, черен или зелен цвят. Те възникват главно по стените и тавана, но също така и по дограмите и дървените конструкции. Мухълът обаче не атакува конструкцията, а се развива само върху горния ѝ слой. Мухълът се образува върху силно влажни повърхности, като развитието му се благоприятства от ограниченото проветряване на помещението и засенчването. 
В новите сгради недостатъчното изсушаване след строителни работи често е проблем. При по-старите сгради проблемът е неправилната топлоизолация на външните стени. Мухълът се отстранява много по-лесно от гъбичките

Защо гъбичките по стената са опасни?

Гъбичките по стената са изключително опасно явление, оказващо фатално въздействие върху здравето и благосъстоянието. Гъбите произвеждат химикали, т. нар. микотоксини, които макар и невидими за човешкото око, имат силни отровни свойства.

Какви са причините за поява на влага и мухъл?

Принадлежат им:

- афлатоксини, които увреждат черния дроб и са канцерогенни;
- охратоксини, които са канцерогенни и нефротоксични;
- стеригматоцистин, отговорен за рак на черния дроб;
- трихотецени, причинявайки кръвоизлив и повръщане и нарушавайки имунната система.

Какво причинява гъбички по стената?

Гъбичките по стената в началната фаза действат почти незабележимо – хората, които стоят в стаи, където ги има, изпитват хронична умора, борят се със стомашни болки, главоболие, повтарящ се синузит или хрема, може да имат проблеми и с поддържането на равновесие. В следващата фаза гъбичките атакуват очите и кожата, като причиняват обриви.

Какво ще се случи, ако глътнем мухъл или плесен по погрешка?

Хората, пребиваващи в помещения, където има гъбички, също значително повишават риска от развитие на алергии и дори астма. В екстремни случаи може да доведе до бъбречна недостатъчност, чернодробна некроза и дори рак. Други негативни ефекти от престоя в помещения с гъбички са:

-    болки в мускулите и ставите;
-    постоянна раздразнителност;
-    намалена концентрация и умора;
-    проблеми с паметта;
-    депресия;
-    нарушения в секрецията на хормоните на панкреаса, яйчниците и простатата;

-    проблеми с плодовитостта.

Струва си да се спомене, че гъбите също са особено опасни за бременни жени!

Гъбички по стените: Как да се отървем от тях?

Борбата с гъбичките трябва да започне веднага след откриването им у дома – тук времето е решаващо. Един от най-лесните и популярни начини за премахване на гъбичките е използването на услугите на професионалисти. Представители на фирми, занимаващи се с този проблем, първо ще разпознаят вида на ефлоресценцията и ще използват правилно подбрани специализирани средства.
Наемането на професионален екип има още едно предимство – специалистите могат бързо да разпознаят и локализират източника на неприятности като лоша изолация, често наводнени стени или спукана дограма – това е основата в борбата с гъбичките.

Хората, които не могат да си позволят да наемат професионален екип или искат сами да се преборят с гъбичките в домашни условия, също не са обречени на провал. В крайна сметка на пазара не липсват специализирани, химически средства за борба с гъбичките. Те обаче ще бъдат ефективни само ако успеем да локализираме и след това да премахнем източника на проблема. Боядисването и покриването на гъбичките няма да помогне в дългосрочен план – след няколко дни, в най-добрия случай седмици, те отново ще излязат на повърхността.

Ако имате мухъл у дома, използвайте тези евтини и добре познати средства!

На повърхността гъбичките могат да бъдат третирани с термичен метод, който се състои в изгаряне на ефлоресценцията с горелка и след това нанасяне на фунгицид, почистване на повърхността и предпазване от повторно заразяване.

Вторият метод включва използването на фунгициди. Стената се почиства старателно до получаване на здрава повърхност, вакуумира се и се нанася химически препарат. Следващата стъпка е шпакловане на стената и покриване със защитен препарат срещу повторна поява на гъбички.

Друг способ е пробиване на дупки в стената, където се поставят фунии и се пълнят с фунгицид. След това дупките трябва да бъдат закърпени и стената да бъде завършена правилно.

ВАЖНО: Когато използвате специализирани химикали, следвайте инструкциите внимателно и носете защитно облекло.

Как да премахнете гъбичките на стената у дома?

Можете също да опитате да премахнете гъбичките от стената с домашни средства. За целта след механично почистване на повърхността, тя трябва да се импрегнира с разтвор от вода и оцет в съотношение 4:1. Можете също така да използвате вода с екстракт от семена на грейпфрут (½ л вода и 10 капки екстракт) или сапунена вода и масло от чаено дърво.

Трапезната сол също ще се справи с гъбичките по стената. За да направите това, смесете я с вода и нанесете получената каша върху местата, които е заела. В помещения, където има много влага, също си струва да поставите съдове със сол, които ще абсорбират излишъка.

Сода за хляб смесете с вода и нанесете върху петната, тя ще премахне неприятната миризма на гъбичките.

Всичко обаче зависи от вида на гъбичките и повърхността, която вече е заела - понякога естествените методи са просто неефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

5 ефективни метода да почистите ютията за 15 минути

Как да измиете прозорците без ивици: 16 прости, но ефективни начина

Стана известна температурата за пране на спалното бельо, която убива акарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com