Защо опитните домакини слагат топка за тенис в пералнята?

2065
Защо опитните домакини слагат топка за тенис в пералнята?
Снимка: iStock/Guliver

Сушенето на пране през зимата в малък апартамент или къща без специално помещение е доста голямо предизвикателство. Влажното пране не само оказва отрицателно въздействие върху здравето ви, но и може да доведе до появата на мухъл. За щастие има прости начини да предотвратите това и да изсушите прането си бързо у дома, дори и в студено време.

Сушене на пране вкъщи през зимата. Защо е опасно? 

Както са убедени учени и лекари, сушенето на пране у дома, особено през зимата, е много вредно за здравето. При сушенето на едно пране във въздуха се отделят около два литра вода и влажността в помещението се повишава опасно, което води до заболявания като астма, алергии и дори пневмония. 
Твърде високото ниво на влажност улеснява развитието на прахови акари и специфичен вид плесен, които силно застрашават хората с отслабена имунна система. 

Особено опасно е сушенето на пране в спални и детски стаи - това са помещения, в които спим или прекарваме много време, излагайки се на въздействието на плесени и гъбички в продължение на много часове. 
Но какво да правим, ако наистина нямаме възможност да сушим прането си навън или в помещения, предназначени за тази цел? 

На първо място трябва да се снабдим с уреди за абсорбиране на влагата и да сушим прането си за предпочитане през деня, когато не сме вкъщи. Освен това трябва да използваме някои прости и доказани съвети, които ще ни позволят да изсушим прането си бързо, като сведем до минимум отрицателните ефекти на влагата върху здравето ни. 

8 практически съвета за пране на якето в пералня

Прости патенти за сушене на пране у дома

Ако сме принудени да сушим прането си вкъщи, трябва да следваме няколко съвета:

Не пълнете барабана

През зимата е по-добре да не пълните целия барабан на пералната машина. Когато в нея има по-малко пране, влагата се отделя по-бързо по време на центрофугирането и прането е почти сухо, когато го извадите от пералнята. 

Не окачвайте прането твърде плътно

Когато окачвате влажно пране, се старайте да запазите разстоянията между отделните части на дрехите - това ще позволи на въздуха да циркулира по-свободно и влагата ще се отделя по-бързо. Това също така ще предотврати появата на мухъл в пукнатините на радиаторите или сушилнята. 

Хвърлете топка за тенис в барабана 

Друг изпитан патент е да се хвърли топка за тенис в барабана на пералната машина. Тя ще предотврати събирането на влага в ъгълчетата на плата. Ако нямате, тя може да бъде заменена с топка, направена от навити чорапи.

Получавате обрив от прах за пране - ето какви грешки допускате!

Проветрете дома си и увеличете температурата

Един от най-важните фактори за бързото сушене на прането у дома е температурата на околната среда. Колкото по-висока е тя, толкова по-бързо водните молекули кондензират и се отделят от дрехите. Затова преди да окачите прането у дома, е препоръчително първо да проветрите добре помещението и след това да включите радиаторите. 

Сушене на пране на открито през зимата

Тези, които имат възможност да сушат прането си навън през зимата, трябва да го правят възможно най-често, дори когато е много студено. Защо? Вятърът чудесно изсушава прането и го кара да мирише свежо, а студът унищожава всички микроби, акари и паразити. 

Как да изсушите бързо прането си на открито през зимата?

Не всички знаят, че сушенето на пране на открито през зимата, особено в студените дни, отнема значително по-малко време, отколкото сушенето на пране на закрито! Това е така, защото след това влагата се превръща във фин слой лед, който сублимира, т.е. преминава в газообразно състояние. Затова е препоръчително да сушите прането си навън в мразовитите дни - това е не само по-ефективно, но и значително по-здравословно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com