X
 
 

38 години без Владимир Висоцки

3094 6
photo of 38 години без Владимир Висоцки
Снимка: iStock/Guliver

1996 г.

Владимир Висоцки умира на 25 юли 1980 г. Официалната версия за смъртта на Висоцки е сърдечен удар.

Висоцки умира, когато в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Съветската преса не съобщава за неговата смърт с изключение на вестник „Вечерна Москва“, и то три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като „Гласът на Америка“, свирят негови песни, а пред театър „Таганка“, където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.

Режимът на Кадафи екстрадира всичките шест българи, задържани по ХИВ делото в Либия

В процеса срещу българските медици и палестинския лекар в Либия 5 български медицински сестри и палестинско-български лекар са обвинени...

След смъртта му други руски бардове, като Булат Окуджава и Юрий Визбор, пишат песни за него. Марина Влади написва книга за него. Има и астероид, който е кръстен на Владимир Висоцки. През 1986 г. посмъртно му е дадено званието заслужил артист, а през 1987 г. излизат игрален и документален филм за него.

Роден е на 25 януари 1938 г. в Москва в семейство на служещи. Баща му е Семьон Владимирович Висоцки, роден през 1915 г. в Киев, майка му – Нина Максимовна Висоцка, родена през 1912 г. в Москва, завършва преди войната тогавашната школа за чужди езици в Москва със специалност преводач от немски език.

Когато започва Великата отечествена война, баща му тъкмо е завършил телеграфопощенски техникум и заминава на фронта. През есента на 1941 г. Владимир Висоцки и майка му са евакуирани в гр. Бузулук, Чкаловска (сега Оренбургска) област, заедно с Московската парфюмерийна фабрика „Свобода“. Връщат се в Москва през 1943 г. Постъпва в първи клас на 273-то училище „Шчербаковски“. Отначало живеят на улица „Первая Мешчанская“, в жилището на семейството на майка му. През 1946 г. родителите му официално разтрогват брака си.

От 1947 до 1949 г. учи до пети клас в руско училище в Германия, където баща му, тогава военнослужещ, е изпратен на работа, и с втората му съпруга – Евгения Степановна. Учи и в музикална школа, където прави първи стъпки в музикалното си образование.

През август 1949 г. бащата е назначен в Северокавказкото военно окръжие, в град Краснодар. Месец по-късно е преместен в Киевското военно окръжие. Владимир Висоцки и Евгения Степановна се завръщат в Москва, на „Большой Каретный переулок“. Там Висоцки постъпва в пети клас на 186-то училище в Коминтерновски район и там завършва десети клас през 1955 г. През 1952 г. става комсомолец, член е на комсомолското бюро и редактор на стенвестника в десети клас. През 90-те години сградата на това училище става сграда на Министерството на правосъдието на РСФСР.

Нийл Армстронг стъпва на Луната

На 21 юли 1969 г. с думите „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството...“ „Една малка ...

В десети клас Висоцки посещава драматичния кръжок при Дома на учителя „Горки“, ръководен от артиста от МХАТ Владимир Богомолов, забелязал пръв актьорските му заложби. Счита се, че той го е посъветвал да постъпи в театрална студия (според Игор Кохановски, съученик на Висоцки, както и според автобиографични разкази).

Постъпва във факултета по механика на Московския инженерно-строителен институт „В. В. Куйбишев“ (МИСИ) през 1955 г.

През 1956 г. постъпва в класа за актьори на Школата-студия на МХАТ (Московски художествен академичен театър) „Немирович-Данченко“, Москва, където е студент до 1960 г.

На първия кръг на приемните изпити има оценка „Отличен“ по история на народите на СССР и по чужд език. Получава „добър“ на темата по руски писмен. Няма нанесена оценка по специалността от приемните изпити в учебния му картон. Комисията е дала заключение: „Слух – добър, ритъм – добър, певчески глас – няма“. Усложненията по време на изпитите се получават заради хрипливия му глас. Висоцки посещава професор-отоларинголог, който му дава документ, че гласните му струни са нормални и гласът му може да се обработва. За подготовката на курса, в който участва Висоцки в Школата-студия на МХАТ, определящо значение имат преподавателите П. В. Масалски и А. М. Комисаров. В. И. Богомолов, при когото Висоцки се занимава още като ученик, им преподава актьорско майсторство.

В трети курс Висоцки участва в ролята на Порфирий Петрович в откъса от сцената между Разколников и Порфирий Петрович от „Престъпление и наказание“ на Достоевски. Художественият съвет на театралния институт дава похвална оценка за това участие на Висоцки, с което той разкрива нова, неподозирана страна от своя талант. Дотогава за познатите си е възприеман като комедиен актьор. Приеман е за „душата“ на курса. Импровизира злободневни местни теми в песни и диалози, изпълнявани пред публика в селища, разположени в целините, където студентите изнасят концерти след завършване на трети курс. В дипломните спектакли на своя курс Висоцки играе Бубнов в спектакъла „На дъното“ от Горки, Боркин – в „Иванов“ от Чехов, Сиги – в „Златното момче“ от К. Одетс, постановка на И. М. Тарханов.

Избухва Илинденско-Преображенско въстание

Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организаци...

Източник: bg.wikipedia.org

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ищу я выход из ворот, - Но нет его, есть только вход, и то - не тот. … - youtube.com/watch?v=riAr5OIbTz0
 • за кого палите свещ ???? 2 за кого палите свещ ???? преди 1 година Профил на трол?
  Висоцки е всеки един от нас – от всички, които не се примиряват, че руските комунисти са превърнали северната част на най-големия континент в обиталище на мразещи всичко неруско зомбита,славещи ботоксовия си вожд на високи токчета , оцеляващи на ръба на мизерията. Тук даже и на най-големите русофили децата учат на Запад. Висоцки не се примирява с тая демагогия на комунистите и ръмжеше виж още ›› в ссср-а им – и днес щеше да ръмжи - всеки от нас прави същото - всеки по свой начин - заедно вече е все по-трудно, защото под хибридните атаки на империята на путин, сме също на ръба на оцеляването като български патриоти / на ръба на изчезването като граждани на България - можем ли да променим това преди ‘’прекрасно да се погрижат за това ‘’ руските еничери тук – всеки има свобода на избор, а тя е според свободата на духа му и на българофилието му. Който наистина харесва Висоцки го е разбрал – не се примирява България просто да изчезне, защото такива са опорните точки спуснати от КГБейска Масква
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Висоцки е от ярките примери за непримирима гражданска позиция Търпяха го там, защото искаха да имат лице, за пред света , но в онези дни в москва се провеждаше лятна олимпиада, която цивилизования свят бойкотира и ссср-то си отмъсти чрез убийството на харесвания на Запад Висоцки. Нито радиото, нито телевизията в соц лагера съобщиха, но новината бързо обикали света и така и цялата соц империя. виж още ›› На погребението му се стичат десетки хиляди, хора има дори по покривите на околните сгради. Неговите иронични и хапливи песни звучат на улицата отвсякъде. Висоцки беше гласът на последното съветско поколение. Но имаше едно "Предсмъртно": "Спасибо, друг, що посетил последний мой приют. Постой сейчас среди могил, услышай бег минут. Ты помниш как я пет любил, как расстирало грудь. А здесь ни голоса, ни сил, чтоб губы затомкнуть. Спасибо, друг, що посетил приют последний мой. Мы всех здесь узники могил, а ты один, живой. И собирая словно сон былые времена. И в хриплый мой магнетофон влюбляется страна. Прощай ..." Иронизира, леко, с финес. И с една несигурност, че младите ще поемат по друг път или по най-малкото съпротивление пред магнитофона( тв-то, компа) - трайкаш си и гледаш да прецакаш системата вместо да я разбишкаш и да създадеш нова . Сега и Путин цитира Висоцки, а след олимпиадата в Сочи анексира Крим – първата анексия след Втората Световна . Сега след московсото световно ни чака поредната порция руско мракобесие
  : 0 !
 • БЕЗ ВЛАДИМИР ВИСОЦКИ, за да сме с КГБ полк.владимир путин 1 БЕЗ ВЛАДИМИР ВИСОЦКИ, за да сме с КГБ полк.владимир путин преди 1 година Профил на трол?
  Официално ръмжащия срещу властта Висоцки е УБИТ от ‘’приятелите’’ си. А такива имаше прикрепени от службите към всеки по-шумен като Висоцки, като КГБ д-ра Федотов . Разпространи слуха, че е алкохолик, болен от цироза , наркоман и го грози инфаркт , както Висоцки им се подигра : в СССР „ходят слухи словно мухи, а беззубые старухи их разносят по домам” . Та тоя д-р го вързал въпросната н виж още ›› ощ на балкона и умрял след 4 часа крещене . Кварталния го викали хората няколко пъти , но като най-трезвен свидетел написал в показанията си , че е са го вързали да се разхлади, продължили запоя и го забравили. Но хората го разпитват- как са го забравили като крещя 4 часа – ‘’Буйний малий, что сказать ...’’ , а кварталния казва каквото му е наредено : КГБ няма отношение , защото Висоцки никога не е бил дисидент , а просто имал лошо пиянство, ‘’на сору нарийвался’’ и алкашките го убили ‘’по невнимания, так сказать’’. Пред полякинята, която публикува книга за смъртта на Висоцки, КГБ д-ра пред нея се е похвалил:’’Ние прекрасно се погрижихме за това’’ с токсично коктейлче . А и д-ра скоропостижно умира при ‘’неизяснени обстоятелства’’ скоро след Висоцки
 • Товарищ Путин, вы большой ученый, в языкознанье толк... 1.1 Товарищ Путин, вы большой ученый, в языкознанье толк... преди 1 година Профил на трол?
  не случайно КГБ президента путин цитира Висоцки: „Показах бицепс без да искам, даже сакото си свалих…“ – директна заплаха, не на шега КГБ полковника посъветва вицепремиера Юрий Трутнев да ВНИМАВА: ‘’Това Висоцки може би е изпял за вас?“, гаврейки се пита КГБееца-сталинист вицепремиера Трутнев, като чул доклада му за преговорите в Давос януари 2016 – ‘’за родину за путину’’ дадоха живота си мног виж още ›› о невнимателни бардове на свободата и демокрацията, да не говорим за избитите при терористичните инсценировки на КГБ-то , в ‘’освободителните’’ войни в Грузия и Украйна, разбомбените в Сирия ... КГБ ЗА ЦЕНОЙ НЕ ПОСТОИТЬ
  : 0 !
 • Таваришч Путин е убеден, че това Висоцки задължително го е изпял за него 1.2 Таваришч Путин е убеден, че това Висоцки задължително го е изпял за него преди 1 година Профил на трол?
  „Когато го видях със сивото пуловерче и се сетих за Владимир Висоцки” - обяви туземната му клакьорка Грета Ганчева в БТВ(декември 2011) без да обръща внимание на нескритата ирония по повод лудостта й към Путин, „втория човек в света”, както го титулова мамаша Ганчева(е, още не беше анексирал Крим и не беше вкарал Иран на границата на Израел).Ганчева беше като излязла от филма’’Мумията се събуж виж още ›› да’’ : „Беше ми омръзнало от старите президенти на Русия”(все едно Елцин се е размножил, та к’вото й е омръзнало май е опита за демократизиране на матушка им русофилска). Но ясно и с гордост звездата от митингите на БСП Ганчева декларира: „Изпитвам лудо отношение към тази държава”(youtube.com/watch?v=eXvh0Pvj_Ok - бг русофилията е най-дълбоката любовно феноменоменална аномалия, та ринем дъното близо век и сме руски Абсурдистан и в ЕС и в НАТО). „Ако Русия не е силна, няма да има баланс в света” – перифразира тогава другарката Грета лозунга от татово време край пътищата на България: „Без СССР няма мир” - мирът оцеля и след неговата ко(н)чина, но КГБ оцеля и Ганчева беше лудо възмутена, че някой си позволява да се възмути от Путин: „Аз просто седа и тъпея…всичките тези неща , които се говорят сега…за Путин...’’ проблемът си е неин, но беше поръчкова гавра да сравнява’’ разнежено’’ путин с Владимир Висоцки – опорната точка е ясна: путин е новия бунтар – като оня, който беше символ на ръмженето срещу СССР и всеки стремящ се към някаква свобода човек трябва да подкрепи путин – опорна точка срещу това Путин да е несменяем: „Кой ви е казал, че Путин не може да бъде президент”! - трябва да е ясно, че в изборните нередности няма нищо нередно( двуглавата майка орлица направо с путин замете под крилото и изборната победа на комунистите тук 1990 и пръкването на и на царя и на пъдаря му: „Всяка партия, която има болшинство, говорят за нея , че има фалшификации” ) . Б(Г)ардката ЦАКА с най-силната опорна точка: „Това не е култ към личността, това просто е едно уважение” и НАДЦАКА въпроса как е възможно на едно място в Русия на изборите за партията на Путин да са гласували 146% от избирателите: „..Вие нямате представа децата как обичат Путин” и Ганчева изпя припев от авторската си песен за Путин и триумфално обяви на драгия целокупен бг тв зрител едно категорично и безапелационно: „Вот”, само дето не ни показа руски кукиш - щеше да е само смешна, но е вменената представа на доста българи за любовта и сношаването с съветските окупатори. Днес се набляга на руския патриотизъм под червеното знаме със православните сърп и чук(така, да сме по-внимателни) Плодовете на сталинистката успешна( за русофилите) диктатура, мутирали в днешното русофилство, ги берем днес – най-бедни в най-богатия икономически съюз в света и най-небоеспособни в най-мощнич военен алианс - бг руска енергиейна колония
  : 0 !
Последно в Актуално