Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атентатът над Локърби

21 декември 2016, 00:05 часа • 6529 прочитания

Атентатът над Локърби е най-известният от серията терористични нападения, за чието извършване се обвинява Либия.

На 21 декември 1988 г. самолет на американската компания „Пан Ам“ - полет 103, експлодира във въздуха над Локърби, Шотландия. Загиват 270 души от 21 страни, включително 11 жители на Локърби. Повечето от пътниците са американски граждани.

Първоначално се смята, че атентатът е дело на Народния фронт за освобождения на Палестина - Генерално командване на Ахмед Джибрил. Подозират се и правителствата на Иран и Сирия. По-късно уликите се насочват към двама служители на либийските служби, действащи в Малта.

Според проведеното разследване, ден преди атентата двамата либийци, обвинени в извършването му, са летели от Триполи до Малта, където поставили взривното устройство. Под прикритието на служители на либийските авиолинии те поставили на летището Луа в Малта взривното устройство в откраднат куфар, който бил натоварен на самолета.

Единият е оправдан и при завръщането му в родината Муамар ал-Кадафи го посреща с почести и го гощава със специално заклана камила.

През август 2003 г. Либия официално признава отговорността си и се съгласява да изплати около 1 млрд. щат. долара компенсация на близките на жертвите.

Източник: Уикипедия

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес