X
 
 

Гърция получава независимост от Османската империя

5514 7
photo of Гърция получава независимост от Османската империя

1830 г.

Гръцката война за независимост, наричана също Гръцка революция, е въоръжената борба на гръцкия народ за независимост от Османската империя, която започва през 1821 г. и приключва през 1832 г. с Константинополския мирен договор, по силата на който се одобрява създаването на независимо Кралство Гърция.

Гърците са първият народ, за когото се е приемало по време на войната, че е завладян от Османската империя, и същевременно е първият, придобил своя независимост.

Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородната бомба

На 31 януари 1950 г. американският президент Хари Труман обявява, че САЩ са разработили водородна бомба, с което се дава нов тласък в...

Спорно е дали тази независимост е изначално придобита или възстановена като правоприемство от времето на Византия според Мегали идеята.

Гръцката война за независимост е най-значимото събитие в историята на съвременна Гърция.

На 3 февруари 1830 г. в Лондон е подписан и Лондонския протокол, по силата на който е официално призната независимостта на Гърция и от международната общност. До средата на 1832 г. е осъществена и демаркацията на границите на новата европейска държава.

След успешния край на гръцкото движение за независимост, в страната е установена монархия и така е до 1974 г. когато е проведен референдум за република.

Шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература

Преводач, журналист, кореспондент на шведски вестници в Европа, автор на многобройни пътеписи от пътуванията в славянските страни, ек...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЗА СВЕДЕНИЕ НА РУСКОТО ЗОМБИ @ 1.1 5 ЗА СВЕДЕНИЕ НА РУСКОТО ЗОМБИ @ 1.1 преди 11 месеца Профил на трол?
  в Руско-турската война 1828-1829г. Сърбия предлага участие срещу заграбване на българските градове Ниш и Видин. Русия отказва, но не защото са български, а защото Русия иска да контролира сръбската автономия и разширението й Чл. 6 от Одринският мир от 1829г. задължава Османската империя да даде пълна автономия на Сърбия и васалната на султана държава Сърбия минава под протекцията на Русия.Руси виж още ›› я удобно си затваря очите и не спазва "принципа на единството на православието" и 1832г. не протестира с/у отделянето на сръбската църква като независима от Патриаршията в Цариград, докато всячески пречи на българската борба за независима църква. 1833г. българите от Северозападна България въстават и освобождават 6 български околии.Русия се възползва умело от ситуацията и уеличава влиянието си над сърбия като й помага да заграби българските земи. Султанът възразява, че земите са населени с българи - тези околии и исторически са български - районът на Тимошко никога не е бил част от първата сръбска държава Рашка. Етническите и историческите факти нямат стойност за Русия, когато са в полза на българите. Русия се застъпва за Сърбия и за да отслаби Османската империя и за да засили Сърбия като преграда с/у австрийския натиск на юг. Русия желае Сърбия да получи Тимошко и по стратегически причини, защото това е единственият район, през който руските войски от територията на Влашко могат пряко да нахлуят на сръбска земя. Българското население се съпротивлява с оръжие в ръка срещу руските комисари, които обикалят гори и планини, за да определят границите на Сърбия и с руска протекция и подкуп султана отстъпва 1933г. на Сърбия 6-те бунтовни български околии: Неготинска, Тимошка, Зайчарска, Гургусовска (дн.Княжевацка), Крушевска и Алексинова с 200 000 население говорещо чист български език - Русия укрепва своето влияние над Сърбия за сметка на българите, а Сърбия се разраства на изток с 13 300 кв. км. За пръв път в историята си достига до Тимок. Това е първият открит грабеж на изконни български земи. И тази схема на разширение на съседите за сметка на България Русия ще прилага отново и отново. Така че не е чудно че въпреки благоприятните условия българското освобождение нито 1829, нито 1833г. не се състои, защото Русия реално ПРЕЧИ на българската борба заради имперските си проекти - русия води целенасочен последавателен антибългарския курс и укрепва своето влияние на Балканите чрез раздаване на български земи на съседите ни и през 20 век - РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ВЕКОВЕ , ДНЕС И ЗА БЪДЕЩЕТО НИ
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • след 1829 Русия е съюзник на българския поробител 4 след 1829 Русия е съюзник на българския поробител преди 11 месеца Профил на трол?
  Освободила Гърция след войната от 1828-1829г. русия се връща към приятелството със султана. Туркофилската руска политика е разработена в началото на XIX век - целта е превръщането на Османската империя в руски протекторат.Египетска криза от 1832-1840г. позволява на Русия да я осъществи на практика. Кризата започва с въстанието на египетския турски васал. Възниква запалаха от падане на османската виж още ›› столица Цариград.Затова русия изпраща към Босфора своя черноморски флот, а руски войски създават плацдарм на север от Цариград. С тази руска демонстрация по суша и море Цариград е спасен и руски посланик издейства много изгодния за Русия договор от 1833 - Турция затваря Дарданелите за чужди военни кораби, с изключение на руските.Така Русия елиминира други претенции към Проливите и Цариград - "византийското наследство" Русия счита за свое. За Европа става ясно, че русия фактически прави Турция свой слуга, а Черно море - руско езеро -слугата пази входа на това езеро от враговете на Русия, без да пречи русия от там да прехвърля свои кораби и войници в Средиземно море. И западните държави повеждат дипломатическа борба за отмяна на руския протекторат над ОсманскАТА ИМПЕРИЯ И го постигат 1841г.Но 1833г. потвърждава, че "освобождението" на правослвните в Османската империя не е цел на Русия, а повод за политики и войни към вечната й цел:завземането на Цариград и Проливите. С Ункярискелесийския договор от 1833г. Русия губи авторитета си на покровител на балканските християни. Вместо с един удар да унищожи разклатената Османска империя и освободи робите християни, Русия сваля маската на "освободител и покровител". Запазва Османската империя, но й налага свой протекторат, като без война почти достига вековната си цел. 1833г. се е открила поредната благоприятна възможност, но русия не само не освобождава България, а напротив, брани турското статукво и става гарант за опазване на териториалната цялост на Османската империя. Вместо освободител на българския народ, Русия се изявява като съюзник на българския поробител.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Войната 1828-1829 е трагично събитие за българите 3 Войната 1828-1829 е трагично събитие за българите преди 11 месеца Профил на трол?
  Антибългаризмът на русия спрямо българските освободителни движения е явен в последвалите след одринския мир репресии спрямо капитан Георги Мамарчев. Той готви въстание за истинско освобождение на България, но е арестуван по заповед на руския генерал Дибич. Смелият български капитан е разследван и лежи в затвора в Букурещ. Разоръжени са всички български опълченски отряди - израз на постоянен целена виж още ›› сочен антибългаризъм в руската политика на Балканите. Войната не се води в полза на българите, а в полза на гърците. Те са привилегированият народ, който по византийска линия сред балканските народи подлежи на първо и истинско освобождение от Северната Византия, демек Русия. Освобождението на гърците от своя страна не предвижда свобода и за българския народ - решаването на гръцкия въпрос означава решаване и на българския въпрос, но с асимилиране и погърчване на българите. Този процес вече тече усилено в дунавските княжеството, където средството за реализацията му са управляващите там фанариоти. От Цариград в подобна насока работят фанариотите от Патриаршията - духовните поробители на българите.Русия дава свобода на фанариотите, но не и на българите. Руската политика не предвижда политическо освобождение на българите -преселническата политика на Русия е задействана 1829 В размирното и несигурно следвоенно време на реставрация на турската власт по българските земи, "освободителката" организира поредното масово преселение на българско население. Член 13 от Одринския мир дава 18 месечен срок на българи да продадат имотите си и да се изселят. 1830г. в Айтоско се събират около 100 000 българи за изселване - От Югоизточна България по това време се изселват до 130 000 българи. само от Тракия са 100 000 души. СпоредИван Селимински, свидетел на събитията "половината българско население на Тракия между Одрин,Стара Загора, Балкана и морето и това от Източна България,между Варна,Силистра, Исакча и морето се изсели,поради което тези области опустяха." За големите мащаби на преселението според етнолози демографи възрожденското българско семейство със средно по 5-6 деца и излиза, че преселниците са над 200 000 души.Това са живите руски трофеи от войната.От тази преселническа вълна възникват големите български колонии в Бесарабия, за руските издевателства над които пишат и Раковски(племенник на кап. Георги Мамарчев) и Христо Ботев. Войната от 1828-1829г. е посрещната с толкова много надежди от българите, които вярват, че "дядо Иван" идва да ги освобождава. След края й обаче те са обхванати от униние и покруса."Освободителката" Русия узаконява турската власт над тях. Български патриоти като капитан. Г. Мамарчев, Бойчо войвода и десетки други, които се опитват да предприемат освободителни действия са репресирани точно от руската власт. За българските възрожденци става ясно, че руската балканска стратегия Е СРЕЩУ българското освободително движение. Последиците от войната за българите са отрицателни. Българите дават жертви не само във военните действия, в които те се включват на руска страна, а и от разорението на плодородните им земи ОТ руските войски. Десетилетия са необходими за икономическото възстановяване на разорените територии. Но най-тежка за българските интереси последица от тази война е организираното от русия след нея злокобно преселение на българи. "Дядо Иван " не освобождава, а обезбългарява цели български села и градове. Фактически Русия прочиства от българи територията от дунавската делта на север до Одринско на юг. Това е най-прекият път към Цариград и Проливите по суша и Русия принудително разрежда опасния непокорен български етнически елемент в този коридор към Проливите при следваща военна кампания.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • БЪЛГАРИН РУСОФОБ 2 БЪЛГАРИН РУСОФОБ преди 11 месеца Профил на трол?
  русия се обявява за наследник на Византия и се мъчи да заграби "византийското наследство"на османска територия - Проливите и Цариград. 18 и 19 век Русия води поредица от войни с Османската империя на Балканите на българска територия.В резултат на победата си 1774г. Русия по договора получава право да покровителства православните гърци - по действащата уредба в Османската империя на миле виж още ›› тите(областите) православните християнин се наричат ромеи - земите на юг от стара планина са ромелийски милет(името е наследено от бълг държава) По този въпрос воюващите по между си български "освободител" Русия и политическият български поробител Османска империя са в пълно единство. Затова след 1774г. не българите като част от православната християнска общност в Османската империя, а преди всичко гърците са обект на руското имперско покровителство. Тогава Русия издейства от султана българската църква да загуби самостоятелност и да мине под гръцка власт. По руския "гръцкия проект" въобще не се предвижда възстановяване на българската държава, а възстановяване на Византия за наша сметка чрез погърчване на българите чрез гръцко черкуване и разделяне на земите ни - докато русия води войните си с/у султана руските емисари изселват по различен начин над 500 000 българи от полосата край морето - Византия трябва да обхваща Цариград, Мизия, Тракия, Македония и да се управлява от руски княз, а Русия трябва да заграби черноморското крайбрежие - предвижда се и царство Дакия(Влашко, Молдова, Бесарабия) с руски цар. Даки няма, но за русия е опасно в тези земи да има много българи на подстъпите към Цариград и Проливите.
 • Войната 1829 е за гръцко-руската кауза - не за освобождение на България 2.1 Войната 1829 е за гръцко-руската кауза - не за освобождение на България преди 11 месеца Профил на трол?
  "Гръцката завера" почва с руски военен поход в долнодунавските княжества 1821г.командван от адютанта-грък на руския император - той е от Комнините. Този род се преселва в Константинопол през XV век и дава няколко владетели на Влашко и Молдова.Това е знака за антиосманския бунт в континентална Гърция. Гръцката революция е средството, с което русия руши Османската империя, за да завзе виж още ›› ме Цариград и Проливите. По време на войната от 1828-1829г. Русия използва българите за своите имперски цели, но българите и водачите им не знаят, че подкрепата за гръцката кауза изключва руска закрила за тях. Докато българите се включват масово във войната на страната на Русия като доброволци, руските императорски войски разоряват българските земи, където се водят главните сражения в тази война. За пореден път земята ни е бойно поле. Повтаря се картината от предните войни. Българските селища са разграбвани и опустошавани. Въпреки това българите активно подпомагат руските войски чрез материални средства, храна, добитък и др. необходимо, с разузнавателни сведения, опълчение и водачи Разгромената по вода и суша Османска империя с помощта и на Франция и на Англия подписва Одринския мирен договор. В него няма нито дума за България и българите. Русия заграбва източното крайбрежие на Черно море и делата на Дунав,окупира Молдова и голяма част от Влашко, докато Турция не плати контрибуция. Русия помага на Сърбия да получи автономия.Гърция става независима, в граници, които интересуват русия като плацдарм. Българите са единствените от балканските народи, които нищо не получават в замяна на своята помощ през войната. Не е отчетен въобще приносът им за руските военни успехи. От всички балкански народи само българите са пренебрегнати и забравени.Те не съществуват в плановете на русия По Одринския мир 1829г. България по волята на Русия си остава под пряка османска власт.Само Силистра е под руска окупация. Русия си присвоява този български град до 1836г.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЗЛОКОБНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ЦЕЛЕНАСОЧЕНА НАМЕСА НА РУСИЯ 1 ЗЛОКОБНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ЦЕЛЕНАСОЧЕНА НАМЕСА НА РУСИЯ преди 11 месеца Профил на трол?
  пагубни са руските лъжи в българската история, които целенасочено насаждат робския статут, поведение и манталитет на българите, умишлено тровят българското национално достойнство с ЛЪЖАТА за освободителката Русия.И до днес в учебниците я няма истината за 1833г. - ЗАЩО в изключително благоприятна международна обстановка, България не само не е освободена, но и Русия харизва територия населена само виж още ›› с етнически българи на Сърбия - първият от поредицата последвали грабежи на изконни български земи по плана на русия ДА НЯМА БЪЛГАРИЯ в реални етнически граници - голяма, обединена, силна и просперираща на пътя й за Проливите Та до днес
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Абе пикло, сън не ви хваща вас, наемните русофобни лайкучки, от мерак да оплюете Русия. Четете историята както дяволът Евангелието, само и само да изсмучете от пръстите си поредната лъжа.
  : 16 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално