X
 
 

Левски е заловен до Къкринското ханче

4964 23
photo of Левски е заловен до Къкринското ханче

1872 г.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. Той знае за провала при обира в Арабаконак, но не знае, че турската полиция разполага с негова фотография и с точно описание на особените му белези, както и с информация, къде евентуално може да бъде открит. Васил Левски не е предаден от един човек, а е жертва на дълга верига от полицейски разкрития. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му архивът, е останал незабелязан от хайката. Същият архив с комитетски книжа е запазен и по-късно предаден на Захари Стоянов. Липсващите парични средства са намерени през 1972 г. в темелите на къщата на Марин Поплуканов. Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя — Поп Кръстю (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски. Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той. При Къкрина отиват едва няколко заптиета, а в случай, че са знаели кого залавят, подобна малочисленост не би била логична. Също така се доказа, че поп Кръстю не е имал точна информация за плановете на Левски. Левски, който е охраняван само от 20 заптиета по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.

Създаден е Ку Клукс Клан

Ку-клукс-клан (ККК) е нелегална расистка организация възникнала в южните щати на САЩ след премахване на робството и даването на права...

Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Присъдите са потвърдени от султана по целесъобразност. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

23 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • !!!! 11 !!!! преди 11 месеца Профил на трол?
  нa заседание с ръководството на Тетевенския комитет Димитър Общи съобщава, че Левски иска 10 000 гроша за комитетска деятелност. Хората молят чорбаджи Станьо Врабевски и Петко Милев „кату и другий път да ги отсрамят“, Врабевски(на граф игнатиев е нужен ПОВОД за погром на революционната мрежа) се обръща към Димитър Общи: „От Орхание постоянно минава хазната, обери я кът са пишеш на такъв юнак“! Бай виж още ›› Димитър скача засегнат: „Обирът за мен е лесна работа, ще я обера хазната, обаче след 3-4 месеца работите могат да се разкрият и комитетските дела ще излязат наяве!“(думите са автентични, защото са протоколирани, записани и потвърдени от свидетел). Събранието гласува обирът да се извърши. Няколко дни по-късно на събрание в Ловеч. се спори за обира. Левски е решително против, но с болшинство срещу 2 гласа против – на Левски и поп Кръстьо решението е „за“ обирапоп Кръстьо -един от малкото, които са си давали ясна сметка какви могат да бъдат последствията. Димитър Общи го назовава само ''един поп'' при разпита и наред с Марин поп Луканов е арестуван и баща му поп Лукан При очната ставка с Общи той е освободен и е задържан поп Кръстьо((интригата срещу поп Кръстьо тръгва от дъщерята на поп Лукан - Величка Хашнова) За арестуването на поп Кръстьо водещия следствието Мазхар паша изпраща спец.телеграма. Той е отведен в конака, но не прави самопризнания, нито предава някого.След жесток побой на сутринта е върнат в къщи като примамка!! за Левски - сигурни са че Левски ще дойде точно за него. А Левски е в Тракия - реорганизира комитетите съгласно взетите в Букурещ решения- научава за масовите арести и решава да спаси каквото може. В Пловдив всички го убеждават да не тръгва, но целта му е да прибере комитетския архив и срещу 25 е в Ловеч в дома на Марийка Сиркова. Апостола НЕ се съмнява в поп Кръстьо. Двамата се познават от Белград, когато Кръстьо учи в семинарията. Левски го е познавал по-добре от много ловчанлии. Марийка Сиркова категорично отхвърля Кръстьо да е знаел, че Левски е в Ловеч. На следващия ден Апостола се прехвърля в дома на сестрата на Марин поп Луканов. Малко преди това тя е задържана от турците и е пазена от заптие в дома на свещеника (поп Кръстьо) според тогавашната практика - само арестанти мъже са държани в конака. Тя се мъчи да обвини поп Кръстьо за провала, но Левски категорично отхвърля намеците й.В самара на коня му е зашита комитетската архива и се измъква от Ловеч.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Левски се среща с Николчо Цветков в лозята - не знаят нищо за разкритията на И. Фурнаджиев срещу него и целта е Влашко. Къкринското ханче е мястото за пренощуване - когато виждат групата заптиета и се разделят. Али чауш ги спира един по един. Пазителите на реда отминават, но тази среща е подбудила подозренията на старшия жандарм -на връх Коледа тръгнал българин да проверява колко боклук са му стов виж още ›› арили на лозето... твърди, че е от Ловеч, а на Али чауш лицето му е познато - при предишна среща Дяконът се е представил за свищовски търговец и праща заптиетата в ханчето - Николчо Цветков и съдържателят са бити да кажат този ли е Левски. И двамата не проговарят -ако беше установена самоличността на Левски в Ловеч, щеше да е изпратен в София веднага, а не в Търново. Останалото е известно. Никой НЕ е посочил място на среща или за пари да е казал къде се крие Апостола - в предателството по никакъв начин не е замесен комитетския деец и близък приятел на Левски отец Кръстьо Никифоров, за което точно е омаскарен от русофилите - той е основател на комитета, пръв донася писанията на Раковски в града, той произнася пламенната реч срещу гръцкия владика Иларион Ловчанскии то в негово присъствие(политиката на русия е за погърчване на българите чрез православието), а когато го оклеветяват, казва на всеослушание да докажат вината му и да го разстрелят - до днес никой не е оплюл и заклеймил Иван Фурнаджиев, Вутьо Ветов Папукчията... що ли
  : 0 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Левски се среща с Николчо Цветков в лозята - не знаят нищо за разкритията на И. Фурнаджиев срещу него и целта е Влашко. Къкринското ханче е мястото за пренощуване - когато виждат групата заптиета и се разделят. Али чауш ги спира един по един. Пазителите на реда отминават, но тази среща е подбудила подозренията на старшия жандарм -на връх Коледа тръгнал българин да проверява колко боклук са му стов виж още ›› арили на лозето... твърди, че е от Ловеч, а на Али чауш лицето му е познато - при предишна среща Дяконът се е представил за свищовски търговец и праща заптиетата в ханчето - Николчо Цветков и съдържателят са бити да кажат този ли е Левски. И двамата не проговарят -ако беше установена самоличността на Левски в Ловеч, щеше да е изпратен в София веднага, а не в Търново. Останалото е известно. Никой НЕ е посочил място на среща или за пари да е казал къде се крие Апостола - в предателството по никакъв начин не е замесен комитетския деец и близък приятел на Левски отец Кръстьо Никифоров, за което точно е омаскарен от русофилите - той е основател на комитета, пръв донася писанията на Раковски в града, той произнася пламенната реч срещу гръцкия владика Иларион Ловчанскии то в негово присъствие(политиката на русия е за погърчване на българите чрез православието), а когато го оклеветяват, казва на всеослушание да докажат вината му и да го разстрелят - до днес никой не е оплюл и заклеймил Иван Фурнаджиев, Вутьо Ветов Папукчията... що ли
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • !!!! 10 !!!! преди 11 месеца Профил на трол?
  нa заседание с ръководството на Тетевенския комитет Димитър Общи съобщава, че Левски иска 10 000 гроша за комитетска деятелност. Хората молят чорбаджи Станьо Врабевски и Петко Милев „кату и другий път да ги отсрамят“, Врабевски(на граф игнатиев е нужен ПОВОД за погром на революционната мрежа) се обръща към Димитър Общи: „От Орхание постоянно минава хазната, обери я кът са пишеш на такъв юнак“! Бай виж още ›› Димитър скача засегнат: „Обирът за мен е лесна работа, ще я обера хазната, обаче след 3-4 месеца работите могат да се разкрият и комитетските дела ще излязат наяве!“(думите са автентични, защото са протоколирани, записани и потвърдени от свидетел). Събранието гласува обирът да се извърши. Няколко дни по-късно на събрание в Ловеч. се спори за обира. Левски е решително против, но с болшинство срещу 2 гласа против – на Левски и поп Кръстьо решението е „за“ обирапоп Кръстьо -един от малкото, които са си давали ясна сметка какви могат да бъдат последствията. Димитър Общи го назовава само ''един поп'' при разпита и наред с Марин поп Луканов е арестуван и баща му поп Лукан При очната ставка с Общи той е освободен и е задържан поп Кръстьо((интригата срещу поп Кръстьо тръгва от дъщерята на поп Лукан - Величка Хашнова) За арестуването на поп Кръстьо водещия следствието Мазхар паша изпраща спец.телеграма. Той е отведен в конака, но не прави самопризнания, нито предава някого.След жесток побой на сутринта е върнат в къщи като примамка!! за Левски - сигурни са че Левски ще дойде точно за него. А Левски е в Тракия - реорганизира комитетите съгласно взетите в Букурещ решения- научава за масовите арести и решава да спаси каквото може. В Пловдив всички го убеждават да не тръгва, но целта му е да прибере комитетския архив и срещу 25 е в Ловеч в дома на Марийка Сиркова. Апостола НЕ се съмнява в поп Кръстьо. Двамата се познават от Белград, когато Кръстьо учи в семинарията. Левски го е познавал по-добре от много ловчанлии. Марийка Сиркова категорично отхвърля Кръстьо да е знаел, че Левски е в Ловеч. На следващия ден Апостола се прехвърля в дома на сестрата на Марин поп Луканов. Малко преди това тя е задържана от турците и е пазена от заптие в дома на свещеника (поп Кръстьо) според тогавашната практика - само арестанти мъже са държани в конака. Тя се мъчи да обвини поп Кръстьо за провала, но Левски категорично отхвърля намеците й.В самара на коня му е зашита комитетската архива и се измъква от Ловеч.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  "Учете руски! Трябва да знаете езика на врага!" Васил Левски.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Рушняците убиха Стамболов, Захарий Стоянов и Левски, те са ни врагове! Преките убийци на г-н Стамболов са наети и платени със златни рубли (т.нар. “екатеринки”) от ген. Каулбарс, легендиран по онова време като член на руската имперска дипломатическа мисия в София и малко след убийството позорно изгонен до живот от страната ни. Имало е достойни българи с cohones, и пак ще ги има! Българския народ виж още ›› никога няма да прости на Русия обесването на Апостола на Свободата, най-светлата българска личност - Васил Левски! Проклети да сте, руснаци!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия двете окупации и избиването на най-светлите ни личности! Проклети да сте, руснаци! Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Враг виж още ›› а, който го погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Русия щедро се отплаща на убийците на Левски - http ://www .faktor.bg/novini/balgariya/95414-rusiya-stedro-se-otplasta-na-ubiytzite-na-levski.html
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  „Да бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!“ - “Кой?” – Захарий Стоянов http ://chitanka.info/text/10048-kojy
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/67440-levski-e-obesen-ne-zaradi-revolyutzionnite-mu-idei-a-zastoto-otkazva-da-bade-ruski-agent.html
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Митовете за руската любов – коварството, а не братството - Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvot виж още ›› o-a-ne-bratstvoto.html
  : 0 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  „Руското робство е нещо нечуто и невидяно. Зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия.“ – З. Стоянов, Где е най-голямото робство - Из “Непознати страници”, Захарий Стоянов, стр. 117 – 123
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Янко Гочев: „Истината за убийството на Левски и участието на Русия“ - http ://www .sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=870:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Граф Игнатиев е истинският палач на Левски - http ://ivo.bg/2016/02/04/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84-%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5/
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Коварството на руската дипломация нанася жестоки щети върху българската национална кауза През 1870 г., след като повече от 10 год бълг народ се бори за църковна независимост, султанът издава ферман за Българска екзархия. Територията на екзархията обхваща всички земи, населени с българско население – 220 000 кв. км. с 4 мил българи – много повече от всеки друг етнос на Балканите. Това ника виж още ›› к не допада на русия, която от Екатерина залага на гръцката Мегали идея – завземане на Балканите и проливите и възраждане на Византия, начело с Романови. Граф Игнатиев e консул на Русия в Цариград, наричан „вицеимператор” заради огромното си влияние в Османската империя, лично настоява и българските владици cа заточени, за да се спре процесът на единение на българската нация, но българите в Цариград се вдигат на протест.Великият везир Махмуд Недим паша владиците да бъдат освободени.граф Игнатиев след лична визита до султана успява да отстрани Махмуд Недим паша връща владиците - граф Игнатиев след лична визита до султана отстранява Махмуд Недим паша.Oще 1861 предишният руски консул издейства заточение на български владици.Поводът е, че провъзгласяват Българската църква за независима и нE споменават в молитвите руският император. ,a Раковски издава „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да е унищожена, а Първа българска легия на Раковски разтурена. C църковните борби е и революционното движение, възприело линията на Раковски за освобождение със собствени сили и средства. След залавянето на Левски лично граф Игнатиев настоява да е съден от специален съд, a в състава на съда да са включени и българи - да е сигурнo, че Апостолът ще е осъден на смъртСлед години хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович ще заяви: „ Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…” - граф Игнатиев - учи ce като герой
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Най-зловеща роля граф Игнатиев играe в Цариградската конференция, която решaвa територията на новата българска държава - заради Априлското въстание цяла Европа се надига за българската кауза. нo никой не подозира, че Русия и Австро-Унгария са се договорили тайно: Русия не възпрепятства Австро-Унгария при анексиране на Хърватска и Босна и Херцеговина, Австро-Унгария не възпрепятства Русия при евен виж още ›› туална инвазия на Балканите. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма българска държава, а в случай на уреждане на въпроса на международна конференция, да си оказват взаимна дипломатическа подкрепа, което се и случва на Берлинския конгрес. A на конференцията в Цариград е постигнато съгласие територия на новата българска държава напълно съвпада с границите на Българската екзархия, одобрена от всички Велики сили. - граф Игнатиев саботира Цариградската конференция - приет E от султана и му гарантира, че Русия ще се застъпи за запазване на значителни територии на Османска империя на Балканите. Русия ще спази това свое обещание и голяма част от Македония, Родопите, Тракия и Беломорието действително остават в пределите на Османската империя - Османската империя се отказва от договореното на Цариградската конференция. Едва след години архивът на Османската империя предаден от Ататюрк за претопяване в германска фабрика и българското военно разузнаване откачA вагонa с архива, касаещ България +кореспонденция на граф Игнатиев с османските власти Kогато България обявява Съединението Русия е единствената държава, която се противопоставя и след неуспешни опити да провокира султана да въведе армията и да прекрати Съединението, за да има повод Русия отново да вкара своите войски в България, под претекст, че България нарушава Берлинския договор, Русия принуждава Сърбия да ни нападне в гръб, а Русия къса дипломатически отношения с България за 10 години. Публикувани CA секретните грами на руските дипломатически мисии в София, Пловдив, Букурещ и Цариград C още подлост и коварство – организиране на преврати, метежи, подкупване на български политици, организиране на убийства, въоръжаване на шайки, които да нахлуват в Източна Румелия с цел дестабилизация… 1916 г. Русия напада България през Добруджа и през Макдония със специално създадения за целта Руски експедиционен корпус,нO руските войски CA разбити от храбрата българска войска, а на 3 март 1918 г. Русия ще капитулира пред България и Над 1 милион кв. км. от територията на империята ще CA откъснати, а от русия ще се откачат Финландия, Литва, Латвия, Естония , Полша, Украйна, Беларус, Грузия, Армения… Част от тях ще бъдат анексирани отново, но процесите, започнали с този договор продължават и днес. 3 март е Избрана от победителя България!!!нO днес на името на злодея граф Игнатиев, работил усърдно срещу свободата на България и пратил на бесилото Апостола е кръстена една от най-важните улици в София. Едва ли има друга държава, която да си причини сама подобен позор.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КОЙ 3 КОЙ преди 11 месеца Профил на трол?
  Десетилетия наред за предателна Левски е смятан свещеникът от Ловеч Кръстьо Никифоров. По този начин руските окупатори имат един аргумент в повече за оплюването на САМОСТОЯТЕЛНОСТТА на Българската НЕЗАВИСИМА църква -няма по-страшен бич за една държава от националното невежество - историческите факти опровергаха тази версия, но продължава да се приписва предателството на поп Кръстьо '' виж още ›› ;доказвано'' в 2 вестникарски дописки на русофили: от 1873 год дописката сочи двама ловчанлии - Добри Механджията и Пано Петков “обявлен чапкънин” и по-нататък: “Тука има помешен и един поп, но ние и до днес не сме известени, доколко е голямо неговото предателство”и не споменава име. Анонимна дописка през 1874 год говори за предателството точно на ловешкия свещеник - при сравнение с личната кореспонденция на Тодор Николов се доказва, че е автора. Макар и неподкрепени от исторически доказателства, тези редове са написани по такъв начин, че българите,които не познавали по онова време комитетския касиер поп Кръстьо са омерзени. Никой не желае да разговаря с него, когато той е влизал в кафенето, всички демонстративно са напускали - отнета му е всякаква възможност да се защити. Иван Вазов увековечава пуснатата удобна за русия мълва в одата за Левски - името на ловешкия свещеник е заклеймено . НО ХРОНОЛОГИЯТА Е ДРУГА: на обсъждането на обира на данъците от Орхание за София на страната на Левски против обира е само поп Кръстьо -един от малкото, които са си давали ясна сметка какви могат да бъдат последствията. Димитър Общи го назовава само ''един поп'' при разпита и наред с Марин поп Луканов е арестуван и баща му поп Лукан При очната ставка с Общи той е освободен и е задържан поп Кръстьо((интригата срещу поп Кръстьо тръгва от дъщерята на поп Лукан - Величка Хашнова) За арестуването на поп Кръстьо водещия следствието Мазхар паша изпраща спец.телеграма. Той е отведен в конака, но не прави самопризнания, нито предава някого.След жесток побой на сутринта е върнат в къщи като примамка!! за Левски - сигурни са че Левски ще дойде точно за него. А Левски е в Тракия - реорганизира комитетите съгласно взетите в Букурещ решения- научава за масовите арести и решава да спаси каквото може. В Пловдив всички го убеждават да не тръгва, но целта му е да прибере комитетския архив и срещу 25 е в Ловеч в дома на Марийка Сиркова. Апостола НЕ се съмнява в поп Кръстьо. Двамата се познават от Белград, когато Кръстьо учи в семинарията. Левски го е познавал по-добре от много ловчанлии. Марийка Сиркова категорично отхвърля Кръстьо да е знаел, че Левски е в Ловеч. На следващия ден Апостола се прехвърля в дома на сестрата на Марин поп Луканов. Малко преди това тя е задържана от турците и е пазена от заптие в дома на свещеника (поп Кръстьо) според тогавашната практика - само арестанти мъже са държани в конака. Тя се мъчи да обвини поп Кръстьо за провала, но Левски категорично отхвърля намеците й.В самара на коня му е зашита комитетската архива и се измъква от Ловеч.
 • 3.1 преди 11 месеца Профил на трол?
  Левски се среща с Николчо Цветков в лозята - не знаят нищо за разкритията на И. Фурнаджиев срещу него и целта е Влашко. Къкринското ханче е мястото за пренощуване - когато виждат групата заптиета и се разделят. Али чауш ги спира един по един. Пазителите на реда отминават, но тази среща е подбудила подозренията на старшия жандарм -на връх Коледа тръгнал българин да проверява колко боклук са му виж още ›› стоварили на лозето... твърди, че е от Ловеч, а на Али чауш лицето му е познато - при предишна среща Дяконът се е представил за свищовски търговец и праща заптиетата в ханчето - Николчо Цветков и съдържателят са бити да кажат този ли е Левски. И двамата не проговарят -ако беше установена самоличността на Левски в Ловеч, щеше да е изпратен в София веднага, а не в Търново. Останалото е известно. Никой НЕ е посочил място на среща или за пари да е казал къде се крие Апостола - в предателството по никакъв начин не е замесен комитетския деец и близък приятел на Левски отец Кръстьо Никифоров, за което точно е омаскарен от русофилите - той е основател на комитета, пръв донася писанията на Раковски в града, той произнася пламенната реч срещу гръцкия владика Иларион Ловчанскии то в негово присъствие(политиката на русия е за погърчване на българите чрез православието), а когато го оклеветяват, казва на всеослушание да докажат вината му и да го разстрелят - до днес никой не е оплюл и заклеймил Иван Фурнаджиев, Вутьо Ветов Папукчията... що ли
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • улици носят имената на руски маши и българофоби 2 улици носят имената на руски маши и българофоби преди 11 месеца Профил на трол?
  20 август 1872 се провежда бурно заседание с ръководството на Тетевенския комитет. Председателят Станьо Врабевски идва от събрание на общината, на което е взето решение да се събере местен данък „берия“ за ремонт на пътища, за чистене на улици, за почистване на сметища, за заплати на пазачи на лозя и бостани и други общински дейности.На вечерното заседание Димитър Общи съобщава, че Левски иска виж още ›› 10 000 гроша за комитетска деятелност. Хората молят чорбаджи Станьо Врабевски и Петко Милев „кату и другий път да ги отсрамят“, Врабевски(на граф игнатиев е нужен ПОВОД за погром на революционната мрежа) се обръща към Димитър Общи: „От Орхание постоянно минава хазната, обери я кът са пишеш на такъв юнак“! Бай Димитър скача засегнат: „Обирът за мен е лесна работа, ще я обера хазната, обаче след 3-4 месеца работите могат да се разкрият и комитетските дела ще излязат наяве!“(думите са автентични, защото са протоколирани, записани и потвърдени от свидетел). Събранието гласува обирът да се извърши. Няколко дни по-късно на събрание в Ловеч. се спори за обира. Левски е решително против, но с болшинство срещу 2 гласа против – на Левски и поп Кръстьо решението е „за“ обира -двата израза „обира при Арабаконак на турската хазна“ и „обира при Арабаконак на Орханийската поща“ са неточни -става въпрос за пари, събирани за софийската хазна -откраднатите пари се прибират на определени места за да се изразходват, за което са нужни. Турската власт е шокирана от удара. Мазхар Али паша, областен управител на София, 23 дни след него пише до Цариград: „Обирачите досега не са открити, въпреки че претърсванията продължават...''- граф игнатиев насочва властите към негови платени еничери и започват разкритията за цялата революционна мрежа в Северозападна България - 27 дни след обира 12 души издават 105 комитета и 146 участници.Стоян Врабевски предава архивите на Тетевенския революционен комитет. Иван Фурнаджиев прави пълна портретна обрисовка на Дякона, как се клати един от предните му зъби, когато говори високо, какъв е цветът на очите му, с какви дрехи сменя, какви имена ползва. Атанас Попхинов без никой да го пита, издава брат си Данаил Попов, който е в Турну Магурели и в Румъния изгарят още 10 души. Папукчията Вутьо Ветов издава 3 комитета и 6 участници, но разказва и за убийство на слугата Стойчо в Халачевата къща - даже като криминален престъпник ,както е настоявал граф игнатиев да бъде съден Апостола, за убийство при самозащита щеше да е осъден „на окови“ за 15 години. Но с непростимите показания на папупкчията Левски получава смъртна присъда по Имперския наказателен закон като убиец - граф игнатиев е мноого доволен.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  в архива на патриарх Кирил откриха кратък доклад на ген.Игнатиев: ''...въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа...Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство виж още ›› ... Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който е последвал нашите съвети...'' Макдермот цитира министерския доклад на Великия везир до султана за задачата на Комисията: “…Целта, от една страна, е да покаже силата на правителството, като се накажат истинските бунтовници и подстрекателите, и на подстрекаваните се отворят очите, а от друга страна, категорично да не се допусне, щото въпросът ненужно да се раздуха и разшири вън от рамките и с това да се развълнуват духовете на населението…” - ефикасната намеса на ген. Игнатиев осуетява събития, които биха могли да променят хода на българската история. Думите на Апостола пред съда казват всичко: “ОТДАВНА БЯХ РАЗБРАЛ, ЧЕ МНЕНИЕТО ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ДРУГИ ДЪРЖАВИ Е ТВЪРДЕ ОПАСНО ЗА НАШИЯ НАРОД” !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен През този ден ще бъдете силно изкушени. Не бързайте да консумирате щастието си веднага, нищо че ви е в кърпа вързано. Насладете с...

Последно в Актуално