X
 
 

Официално се обявява разпадането на СССР

6279 10
photo of Официално се обявява разпадането на СССР
Снимка: Gettyimages.com

1991 г.

Съю̀зът на съвѐтските социалистѝчески репу̀блики (СССР), наричан още Съветски съюз е първата социалистическа държава в света. СССР съществува от 1922 до 1991 година в северната част на Евразия. Представлява съюз на 15 отделни съветски републики, има силно централизирано управление, еднопартийна система (единствена партия – КПСС) и планова икономика.

Образуването на Съветския съюз е последица от Октомврийската революция от 1917 г., когато болшевиките начело с Владимир Ленин свалят Временното правителство. На мястото на Руската република е създадена Руска социалистическа федеративна съветска република (по-късно преименувана на Руска съветска федеративна социалистическа република) и започва гражданска война между революционните „червени“ и контрареволюционните „бели“. Червената армия навлиза в територии на бившата Руска империя и помага на болшевиките по места да завземат властта чрез образуване на революционни съвети на работниците и селяните. През 1922 г. комунистите успяват да обединят няколко съветски социалистически републики – Руската, Закавказката, Украинската и Белоруската – в единен Съюз на съветските социалистически републики (накратко Съветски съюз). След смъртта на Ленин през 1924 г. настъпва кратък период на борба за надмощие в партията. В средата на 20-те години на XX век начело застава Йосиф Сталин. Той унищожава политическите си противници чрез масови арести на военни лидери, членове на комунистическата партия и обикновени граждани, които са изпратени в поправителни трудови лагери или са осъдени на смърт. СССР създава и прилага идеологията марксизъм-ленинизъм. След национализация на частната собственост и насилствена колективизация на земята започва развиването на планова икономика. В резултат на това страната преминава през период на бърза индустриализация и колективизация, постигайки експлозивен икономически растеж.

В САЩ е пуснат в продажба първият цветен телевизор

Телевизор (телевизионен приемник) е електронно устройство за приемане и показване на изображение и звук. Телевизорът е изобретен през ...

В началото на Втората световна война е подписан пактът Рибентроп-Молотов, който забавя конфронтацията между СССР и Германия. Въпреки това през юни 1941 г. германците нахлуват в СССР и започва Великата отечествена война. Съветските жертви по време на Втората световна война съставляват над 20 милиона при общо 60 милиона жертви на конфликта. Краят на военните действия на Източния фронт води до унищожаването на Третия райх, разделянето на Германия на две отделни държави и издигането на СССР като военна и индустриална суперсила, господстваща над Източна Европа. С края на войната започва противопоставяне между Източния и Западния блок, станало известно като Студената война.

Смъртта на Сталин през 1953 г. е последвана от период на политическа и икономическа либерализация, известен като десталинизация и размразяване при Хрушчов. Страната се развива бързо, като милиони селяни са преместени в индустриалните градове. СССР взема преднина в космическата надпревара, изпращайки в околоземна орбита първия изкуствен спътник „Спутник-1“ и първия космонавт Юрий Гагарин. През 1970 г. настъпва кратко разведряване на отношенията със САЩ, но напрежението се възобновява, когато Съветският съюз нахлува в Афганистан през 1979 г. Управлението на Леонид Брежнев от 1964 г. до 1982 г. често е критикувано като период на застой в СССР. За да го преодолее, в средата на 80-те години на XX век последният съветски лидер Михаил Горбачов започва реформи и либерализация на икономиката чрез политика на гласност и перестройка. Целта е да се запази ръководната роля на Комунистическата партия, но да се преодолее сериозната икономическа и социална стагнация. Вместо това политиката на Горбачов довежда до края на Студената война и поредица от събития в Централна и Източна Европа през есента на 1989 г., довели до падането на комунистическите режими в Източна Европа в рамките на няколко месеца. Силни националистически и сепаратистки движения се появяват и вътре в СССР. През март 1991 г. централната власт провежда референдум (бойкотиран от прибалтийските републики, Армения, Грузия и Молдова), на който мнозинството гласува за запазването на Съюза като обединение на суверенни държави. Това обаче не става поради последвалите събития през август 1991 г., когато е направен опит за държавен преврат, а голяма роля в организирането на съпротива на преврата изиграва Борис Елцин. Горбачов се завръща на власт, но тези събития трайно дестабилизират Съветския съюз и спомагат за забраната на КПСС, като в крайна сметка водят до разпадане на Съветския съюз. На 25 декември 1991 г. Горбачов подава оставка и останалите дванадесет съставни републики стават независими държави, обединени в регионална организация Общност на независимите държави. Руската федерация поема правата и задълженията на бившия Съветски съюз и е призната за негов правоприемник.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  мнозина не са на ясно с отношението на САЩ към България и Българите още от началото на ХX век - един цитат от може би най- колоритният американски президент - Теодор Рузвелт - автор, законотворец, войник, ловец на едър дивеч, дипломат, природозащитник, морски ентусиаст, реформатор с прогресивни иновативни идеи - Лауреат на Нобеловата награда за мир 1906 г. , един от 4-мата президенти изобразе виж още ›› ни на момумента на планината Ръшмор: „Българите са непоколебими патриоти. Тези 5 века са послужили като пещ, която създава от българите човеци от най-забележителен и най-силен тип. Те са били известни като търпеливи волове в човешки образ, предмет по-скоро на презрително съжаление, а не на уважение и страх; роби ту на една, ту на друга тирания и господари. Никой не е мислил, че те могат да се издигнат. Страшните опасности, които преживели българите през повече от 20 поколения, като че бяха пречистили пяната на техните натури и бяха оставили само здравата стомана на техния състав. С трезвост и постоянство в характера и в една злощастна война със Сърбия, още от самото начало показаха, че бяха проникнати от рядък военен гений. Патриотизмът на българина е не само едно вълнение, което е резултат на някаква реч, държана от всенародно ликуване, което прави добрите мъже и жени да изпълняват по-ревностно гражданския си дълг. За българина той означава непоколебима твърдост в убеждението, една страстна привързаност към независимостта и народния успех като единствена алтернатива за предотвратяване на ужасното робство.... Дори и подемът на Япония не е бил така поразителен като засилването и напредъка на България." Тези българи смаза СССР-то след 1944г като просто ги лиши от историята им, вярата, свобода, собственост, инициатива ...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Рейгън сиблинг 4 Рейгън сиблинг преди 6 месеца Профил на трол?
  Русия започна Третата световна война - официално не е обявена и няма да бъде открито обявена - просто се води. Разяжда обществата на демократичните държави и тихо и тайно убива или пленява съзнанието на милиони хора. Това е хибридна война: целта на Русия е да унищожи Европейския съюз, който е най-голямата пречка за Русия да се чувства "велика" империя и да налага своята воля на европейс виж още ›› ките народи като подчини държавите ни. Русия провокира ислямизацията , а млади хора залитат по комунистическите идеи и носят фанелки с комунистически символи и портрети на масови убийци като Че и Сталин.Всеки трезвомислещ е наясно-Имперските домогвания на Русия е Европа.Сащ и Китай са свръх сили и е неразумно да бъдат първите цели в една Трета световна война.Най-близката и възможна цел е близка Европа чрез бившите соц-сателити.Там пробивът е най-възможен и лесен.Това става ежедневие,на което сме свидетели.Там където няма твърд отпор пробивът е най-лесен - през снишения татов дипломант и дипломантите от милиционерската школа около него
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 3 преди 6 месеца Профил на трол?
  след нахлуването на Червената армия, в страната ни са убити без съд и присъда над 30 000 българи, а АРМИЯТА ни е пратена на фронта на мяясто на окупационната СА тук. На 7 декември 1945 г. по заповед от Москва започва и Кървавия Божик – разправата с българите в Пиринска и Вардарска Македония, които не искат да се откажат от своя род и родина и да се пишат „македонци“. В кампанията са избити 21 00 виж още ›› 0 българи, а над 110 000 са насилствено репатрирани. Десетки хиляди са задържани, арестувани и хвърлени в лагери. Над милион българи са насилствено принудени да се откажат от националността си и българското си име. Следва и Народния съд, чиито жертви са над 2000.Всичко това – под дулата на 300 000 окупационен корпус на Червената армия, който остава в България до 1947 г. Издръжката му е по-голяма от бюджета на държавата ни.руснаците изземат наличния държавен резерв от 25 милиона кг. тютюн, 5000 кг. розово масло (по-скъпо от златото), както и цялото количество лавандула от държавния резерв. Продават го на САЩ по пазарни цени в долари. Разкостени и изнесени в Русия са над 100 завода като военна плячка. Сред тях са и трите ни самолетостроителни фабрики в Ловеч, Божурище и Казанлък. Старите хора в Ловеч и днес имат приказка: „Дойдоха руснаците и от самолети слязохме на каруци.“ От 1947 г. България е задължена да доставя селскостопанската си продукция за СССР под себестойност. Задължени сме да изкупуваме остарели съветски технологии и въоръжение. Срещу долари. През 1959 г. страната ни окончателно фалира и в хазната ни не остава и цент за да плащаме на руснаците. Взето е решение от ЦК на БКП на Кремъл да се предаде и целият ни златен резерв на БНБ. В траншове през следващите 4 години от 1960 до 1964 г. на руснаците са предадени 32 тона злато. Целият наличен златен резерв. Следва втори фалит – през 1969 г., когато страната ни отново моли западни банки за долари, за да плаща на руснаците. През този период България плаща за руския петрол по 25 долара за барел при международна цена от 18 долара за барел. През 80 -те години следва и третия фалит. България финишира „дружбата“ през 1989 г. с 10 милиарда долара външен дълг. 600 милиона пенсии като тази на баба ми по онова време – 50 лева. Цената на бензина тогава бе 1 лв. Финишираме като най-бедната държава в Европа, с най-ниски пенсии и заплати и най-голям демографски срив. И днес България продължава да плаща най-скъпия руски газ и горива. Горницата е около 6 милиарда лева годишно. Над 30% от икономиката ни е в ръцете на руския олигархичен империализъм официално. Поне още толкова в ръцете на техни подставени лица, мекерета и 5000 офшорни фирми, които не внасят и стотинка данък в бълг. хазна.Руска собственост са стратегически предприятия като Нефтохима, Булгартабак, БТК, Виваком, Мтел, КТБ, хотелски, търговски и аптечни вериги (да не споменавам империята на ТИМ, Гергов и тем подобни подставени лица), както и половината ни Черноморие, окупирано от апартхотели, хотели и затворени комплекси на местни и руски олигарси. Росатом и Южен поток, с който се опитаха бълг народ да плати газопровод на Русия до Австрия!И 1 милиард и двеста милиона за два безсмислени реактора! 4 милиарда, източени от КТБ налети от държавните ни предприятия и герберски общини, с които руснаците финансират обръчите от фирми на ДПС, паразитни политически проекти и изкупиха телевизии, сайтове, вестници и разпространителски вериги - т.нар. ОПатриоти не споменават нито 1 от горните факти - да не говорим за безродните комуняги, които дължат и властта и милионите си на руските си началници
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  От доклад на Георги Димитров до Сталин от септ 1944 г. членовете на БКП са малко над 2 000 човека, от които 380 са включени в терористичната дейност на СССР на територията на България през Втората световна война - истината е че не върви според желанията на дрОгарите. Затова пък Георги Димитров и руските господарите му в кремъл имат интерес да представят след окупацията на България шумкарския терор виж още ›› изъм като ''героична, масова съпротива'' срещу „фашистите“. Затова и Гошо Тарабата и Москва си затварят очите за освободените масопво от затворите криминални престъпници и обявени за '' борци срещу фашизма и капитализма'' и инсталирани не само в репресивните органи на властта , а и като партийни секретари с 4-то отделение да ''колят и бесят'' по учреждения , предприятия в изпълнителната власт на всички нива - българската съпротива срещу руския агресор и марионетния им режим тук започва още есента на 44-та. и е смазана чак 1958г - дигат МОЧА за страх назидание точно заради ГОРЯНИТЕ НИ . Гражданите на България, бяха натоварени с честта да издържат тези „борци срещу фашизма“ – една привелигирована каста търтеи и паразити и децата и внуците им - та до днес
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • от архивите на “Работническо дело” и “Дума” 2 от архивите на “Работническо дело” и “Дума” преди 6 месеца Профил на трол?
  ''Другари, ние решихме да изчакаме, да видиме… и най-накрая, ако требва, ше се преустройваме. Нека така да погледаме, да видиме… Така ще се поснишиме да мине тая буря, па след това ша видиме какво да правиме. Но ние чакаме, така че ние ако накрая нещо… ако не мине бурята, тогава ше се преустройваме… Абе, глейте какво – как ще решиш проблема? Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом не виж още ›› маш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти немаш право да решаваш!” Тодор Живков в историческо слово пред актива на профсъюзите по време на перестройката /август, 1989/.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  “ /…/ … – Прогресиращ икономически спад; – Остри диспропорции в икономиката; – 40-45 на сто от производствените фондове са напълно амортизирани; – Нарушени са основни народно-стопански баланси; – Стремително е нараснал външният дълг – над 10 милиарда долара; – Нараства пропастта между паричните средства на населението и стоките и услугите; – Абсолютно намаляване на конкурентоспособността на бълг виж още ›› арската икономика; – Мощности, които тежат като воденичен камък на националната икономика – обекти, които издържа цялото общество; – Замразени и унищожени милиони декари земя – от традиционален износител България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фуражи и други селскостопански продукти, струващи стотици милиони долари; – Замърсени с химикали плодородни полета; – Бистри води са отровени и черни, а въздухът в много градове е направо опасен за здравето. Ето такава е в най-общи линии социално-икономическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да характеризираме като прединфарктно състояние…”От Доклада на ПЕТЪР МЛАДЕНОВ пред Политбюро на ЦК на БКП, от 11,12,1989
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  “ /…/ много постановления по селския въпрос до сега. Какви резултати дадоха те? Никакви. Защо? Защото поражението е вече толкова дълбоко, че аз самият не мога да си представя как ще бъде полезно едно решение и какви полезни мерки могат да се приемат сега. /…/ Но, другари, защо тогава една идея, едни хора, които с цената на много неща са отстоявали тези неща и които преди години са казвали: недейте виж още ›› по този път да разсипвате селото и селското стопанство, защо да не им се даде заслуженото,не друго, а да им се даде гласност кой е бил на правилния път тогава и кой е бил на погрешния път. Аз съм от тези, които не са се борили за никаква власт. Аз съм посветил живота си да не стигнем до това положение, до тази безизходица. /…/ Аграрният въпрос, не само сега, но и в цялата човешка история е бил най-трудният. Имаме селски войни. И в болшевишка Русия се сблъскаха най-напред с него и затова днес плодородната украинска земя и т.н. не може да изхрани съветския народ. Защо? Защото се тръгна по погрешен път. /…/ Все пак основата си остава нашата плодородна земя, която е занемарена, унищожена екологически и за която никой до сега не мисли какво става с нея и да я спасим от отравяне, а хората от отчуждение от тази земя. /…/”От изказване на Андрей Луканов, направено на 03,01,1990, по време на първата среща от подготвителните преговори между БКП и новосъздаващата се опозиция, за организиране на “Кръглата маса”. Луканов все още не е избран за премиер на РБ. Току-що регистрираният СДС е от шепа хора водени от Ф. Димитров и в програмата ѝ изобщо отсъстват планове за домогване до властта. Идеята стига до реформиране на БКП и изграждане на “демократичен социализъм”. Още тогава самият Луканов /безспорен лидер в БКП/ дава ясна и категорична оценка за състоянието на българското земеделие, вече доведено на прага на тоталната си разруха от комунистическото управление.
  : 0 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  “ /…/ … Много бързо забравихме, че още в края на 80-те години страната вече беше в остра икономическа криза… Бяха вземани огромни кредити от чужбина за чиста консумация от населението…за притъпяване на недоволството му… /…/ В онези години, които на много хора днес изглеждат златни, беше натрупан огромен за мащабите на страната ни дълг… /…/ Вземаха… кой от където и колкото може, без всякаква мисъл виж още ›› кога как и дали ще се връщат! Ограбваха се с предизвестие няколко бъдещи поколения… /…/ През май и юни /1996 – бм/, вместо с кризата и с необходимите реформи… се занимавахме с безсъдържателни ултиматуми за излъчване на силни правителства!”От изказване на Жан Виденов пред 42-я инзвънреден конгрес на БСП на 21-22.12.1996, обн.в.”Дума”, бр. 303,23.12.1996, стр.7 и 8
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Generalissimo STALIN 1 Generalissimo STALIN преди 6 месеца Профил на трол?
  СЛАВА СССР ! СЛАВА РОССИИ !
 • безусловно слюнкоотделяне по картинка 1.1 безусловно слюнкоотделяне по картинка преди 6 месеца Профил на трол?
  или вопъл на тежък Ентелектуалец с напреднал Алцхаймер - останала му е само носталгията: “Ела зло, че без теб – по-зло” -“демокрация” с детска церебрална парализа е по-лошия вариант от татово-московското недоносче - комунизЪма беше занакои по-равни от другите другаре, а капитализЪма за нашите от ДС-КГБ - матряла чака дедо мраз с големия енергиен шлем
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.