Първото кацане на Луната

15081
Първото кацане на Луната

1969 г.

На 20 юли 1969 година се осъществява първото кацане на космически кораб на Луната. Полетът се извършва от американския космически кораб „Аполо 11”. Той излита на 16 юли 1969 година, а на 20 юли същата година каца на лунна повърхност. Днес продължават да се появяват спекулации, които твърдят, че това събитие е фалшифицирано и излъчените кадри от Луната са заснети във филмово студио в Холивуд. Въпреки това датата 20 юли остава в историята като деня, в който човек за първи път стъпи на Луната.

През 60-те години на 20.век НАСА прави много проучвания, свързани с лунната повърхност. Създадена е програма „Аполо”, която цели да изпрати хора на Луната. Въпреки големите усилия на НАСА в тази посока, първият успешен полет се осъществява чак през 1969 година с космическия кораб „Аполо 11”. Той се състои от ракета носител „Сатурн V”, команден модул с позивни „Колумбия” и лунен модул с позивни „Ийгъл”. Преди „Аполо 11” само два космически кораба от програма „Аполо” са навлизали в лунната орбита, но не са извършвали кацане върху лунната повърхност. Още при изграждането на „Аполо 11”, от НАСА заявяват, че неговата основна мисия е да осъществи успешно кацане на Луната. За целта се изисква не само добър космически кораб, но и професионален екипаж. Астронавтите, които летят с „Аполо 11” са трима. Това са Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин „Бъз” Олдрин. Те трябва да се прилунят успешно, да съберат материал от лунния грунд, да монтират научна апаратура на лунната повърхност и да осъществят директна телевизионна връзка със Земята.

Умира Петрарка

На 19 юли 1374 година умира италианският учен, дипломат и поет – Франческо Петрарка. Той е важна фигура в европейската история на...

На 16 юли от космическия център в Кейп Кенеди, Флорида, екипажът на „Аполо 11” е изстрелян. Всичко е наред с двигателите на отделните степени и 12 минути след излитането, космическият кораб вече се намира в околоземната орбита. „Аполо 11” извършва няколко обиколки около Земята, докато междувременно се прави проверка на бордовите системи. След като е установено, че всичко е в изправност, космическият кораб поема към Луната. След 55 часа от излитането, Армстронг и Олдрин преминават през лунния модул, правят последна проверка на системите и започват да планират кацането. На 19 юли „Аполо 11” навлиза в окололунната орбита. Изминали са 76 часа от излитането на космическия кораб. След като прави няколко обиколки около Луната, екипажът открива предварително набелязаното място за кацане в Морето на спокойствието. Това е лунно море, което се намира близо до Луната. На 20 юли в 20 часа и 17 минути, лунният модул „Ийгъл” каца в Морето на спокойствието, на около 20 километра югозападно от кратера „Сабине Д.”. Тогава Армстронг оповестява: „”Ийгъл” кацна”. По време на полета възниква технически проблем, който пречи на лунния модул да осъществи кацане на автоматичен режим. Това е причината Армстронг да поеме нещата в свои ръце и да прилуни модула на ръчен режим.

След успешното кацане, екипажът прави проверка на цялата система на „Ийгъл”. Оказва, че всичко е в изправност и може да се продължи към следващата стъпка от плана. На 21 юли 1969 година в 2 часа и 56 минути Нийл Армстронг докосва лунната повърхност и прави първите човешки стъпки на Луната. Външната бордова камера предава директно към Земята, когато Армстронг произнася прочутата си фраза „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството”. Малко по-късно към Армстронг се присъединява Едуин Олдрин, който започва да експериментира с различни методи за придвижване при слабата лунна гравитация. След като слизат на Луната, те монтират сеизмометър и лазерен отражател, който ще помогне да се изчисли точното разстояние до Земята. Освен това взимат голямо количество лунен грунд, който ще се изследва в специализирани лаборатории на нашата планета. След като провеждат директен разговор с американския президент Никсън и оставят стоманена плоча със своите имена, Армстронг и Олдрин са готови да напуснат лунната повърхност.

След като се прикачва на командния модул „Колумбия”, екипажът каца на Земята на 24 юли 1969 година. Изминали са близо 195 часа от тяхното излитане. „Аполо 11” се приземява по план в Тихия океан. След посрещането, целият екипаж е принуден да носи специални противобиологични костюми, като в същото време са настанени в карантинна биокамера. Поради съображения за сигурност, астронавтите прекарват 21 дни в тази камера. След като изтича карантинният период, на 13 август се организира тържествено посрещане на екипажа в Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. На 16 септември 1969 година астронавтите от „Аполо 11” са наградени с почетен медал за овладяване на Космоса. Близо до мястото на кацане на Луната съществуват три кратера, които носят имената Армстронг, Олдрин и Колинс. Днес „Аполо 11” се намира в Националния аерокосмически музей във Вашингтон. Въпреки противоречивите коментари, кацането на Луната се възприема като едно от най-важните събития в съвременната история.

 

Убийството на руското царско семейство

На 17 юли 1918 година се извършва убийството на последния руски цар Николай II и на неговото семейство. Екзекуцията на последното царск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Родена е Христина Морфова
Родена е Христина Морфова

На 24 април 1887 е родена Христина Василева Морфова е българска оперна певица, сопрано, работила дълго време в Чехословакия. Гласът ѝ обхваща...