X
 
 

Роден е Евлоги Георгиев

1712 13
photo of Роден е Евлоги Георгиев

1819 г.

Евлоги Георгиев Недев е български предприемач, смятан за най-богатия български търговец и банкер от края на 19 век.

Прекарва по-голямата част от живота си (60 г.) в чужбина, но не престава да се чувства дълбоко свързан със съдбата на своя народ. Брат на Христо Георгиев.

Биография

Роден е на 3 октомври 1819 в Карлово. Учи при Райно Попович в родния си град, а след това в Пловдив, като след приключване на образованието си учителства известно време в Карлово. През 1837 заминава за Галац, където двамата братя на майка му – Христо Пулиев и Никола Пулиев – имат фирма за търговия с ориз. На 1 март 1839 г. тримата подписват общ протокол за търговска дейност. Христо Пулиев влага 68 000 гроша, Никола – 50 000, а Евлоги – 27 000. Скоро в Галац пристига и брат му Христо. В първите години те продават ориз, зърно и самоковско желязо. В началото на 50-те години на ХIХ век братята започват сътрудничество с гръцката фирма „Теолого“ в Манчестър и от Англия внасят прежди, платове, желязо, захар, подправки, кафе и ром. В 1852 г. равносметката на съдружниците е: Хр. Пулиев – 445 386 гроша, Н. Пулиев – 222 482, Ев. и Хр. Георгиеви – 613 671, Стефан Василев – 42 390, Иван Пулиев – 30 785. Братята откриват и тайните на банкерството – следят лихви, сконто и курсови разлики. През 1872 г. 90% от приходите им са от банкерски операции. Ако сравним капиталите на фирмата през 1839 г. (145 000) и 1878 г. (11 631 000), по-голямата част от които са на братя Георгиеви, то увеличението е над 95 пъти. При смъртта на Евлоги състоянието му е 23 милиона.

През 1880 година Евлоги Георгиев е избран за депутат във II Обикновено народно събрание, но изборът му е касиран, тъй като не е български, а руски гражданин.

Благотворителност

Той и брат му Христо Георгиев участват в множество благотворителни инициативи със значителни суми. В продължение на много години Евлоги Георгиев подпомага издръжката на бедни ученици в чужбина, различни дружества, читалища, народополезни движения, училища и др. Сред по-крупните негови дарения са:

на болницата в Галац – 100 000 лв.

на университета "Карол I” – 200 000 лв.

на Българско девическо училище в Солун – 50 000. лв.

на Българска болница в Цариград – 120 000 лв.

Евлоги Георгиев построява фабрика за вълнени платове в Карлово за 500 000 лв.

Венец на филантропската му дейност е сградата на Софийския университет. Откритото през 1888 първо и единствено Висше училище в Княжеството се нуждае от собствен дом. През 1896 той подарява на българската държава 800 хил. лв за построяване сграда на университета и предоставя парцел от 10 134 m2 в центъра на София (на стойност 200 хил. лв).

С дарени от него средства е построено и средно техническо училище и фабрика в родния му град Карлово.

Евлоги и Христо Георгиеви са погребани в гробището Белу в Букурещ, Румъния, а гробницата им е призната за архитектурен паметник от румънската държава.

Завещание

Завещанието на Евлоги Георгиев е отворено на 9 юли, два дни след смъртта му през 1897, в Илфовския окръжен съд в Букурещ. Близките му, особено наследниците на семейство Пулиеви, се надяват да забогатеят, но след като адвокатът им прочита завещанието, става ясно, че Евлоги Георгиев дарява:

На българската черква в Букурещ 20 000 лева.

"Да се поддържа училището „Кирил и Методий“ – 200 000 лева пък са предназначени за Букурещкия университет, „за да се издържат бедните, но прилежни студенти.“

Софийското земетресение нанася значителни щети в София

Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град София (42.6° с. ш. 23.25° и. д.)[1], чийто основен тру...

На общината в Галац са завещани 30 000 лева.

6 000 000 лева дарява за построяване на Висше училище в България.

20 000 са отделени и за строителството на българска болница в Цариград.

За приюта „Елена“ и букурещкото управление на болниците.

Три години преди смъртта си той е купил сграда в Солун за българска община.

На първите си братовчеди, родени от тримата братя на майка му – Христо, Никола и Иван Пулиеви, дава по 16 000 лева, които по-късно променя на 40 000.

Рим е обявен за столица на обединена Италия

Превръщането на Рим в столица на обединена Италия дава тласък на развитието на града. Населението му нараства от 200 хиляди души през 1...

Още по 4000 лева дава на тези от братовчедките си, които са останали неомъжени.

На леля си Елисавета Пулиева оставя къщите си в Букурещ заедно с покъщнината, конете и недвижимите имоти към тях.

За универсален изпълнител на завещанието на Евлоги Георгиев е определен Иван Евстратиев Гешов.

В завещанието си той пише: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“. С прагматизма на делови човек той знае, че просперитетът на българското общество е немислим без висше училище, в което да се преподават предмети „преимуществено от положителните науки с приложение към индустрията". За тази цел той дава 6 млн. лв. от цялото му състояние и с дохода от тях да се основе и поддържа такова училище.

Оспорване

Вуйчото на Евлоги – Иван Пулиев (сменил малкото си име на Горан) оспорва завещанието и завежда дело в Илфовския съд. През 1899 умира, но делата продължават синовете Богдан, Христо и Драган и дъщеря му Елисавета Караминкова. Процесът се политизира. Министърът на правосъдието Панайодов внася първата искова молба за фалшифициране завещанието на Евлоги Георгиев. На 2 март 1907 министърът на финансите Лазар Паяков внася друг иск за 16 000 000 лева. Тези пари Евлоги Георгиев уж обещал за освободителната борба в Македония, които пък от своя страна наследникът присвоил. Според финансовия министър обаче те принадлежали на България.

Създадена е Държавната агенция за българите в чужбина

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е администрация, която подпомага Председателя на ДАБЧ. Той е орган към Министерския съ...

Правителството, в което петима министри са юристи – Гудев, Генадиев, Панайодов, Станчев и Апостолов, завежда дело. Ответник е Иван Евстратиев Гешов. Макар да е страна в спора, министър-председателят Д. Петков запазва умереност: „Правителството няма да спечели пари и чест в това дело.“ То губи процеса въпреки разпита на многобройни свидетели. Според свидетеля Н. Бакърджиев още приживе Евлоги Георгиев казал: „Аз ще постъпя по такъв начин, щото никой да не може да атакува завещанието и да посегне на имота ми.“ Не успява и българското правителство.

Консултанти на Иван Евстратиев Гешов са професорите по гражданско право в Парижкия университет Марсел Планиол и Андре Вайс. Те се произнасят: „Как е възможна подобна лудост от едно правителство?“

Съдебният процес забавя създаването на Висше училище, каквото предвижда член 13 от завещанието на Евлоги Георгиев. През 1896 той е дарил 800 хил. лв. и място от 10,5 дка на улиците „Дондуков“ и „Цариградско шосе“. Желанието му било училището да се казва „Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово“.

Решение на съда

През 1911 се решава с парите, които вече са станали над 13 млн, да се строи и университет, и висше техническо училище, библиотека, музей и техническо училище в Карлово. Това противоречи на волята на дарителя, решава обаче Народното събрание през 1915.

Едва през 1934 от създадения от Евлоги Георгиев фонд най-напред е построен днешният ректорат на Софийски университет, а след това се построяват и другите 2 крила. Пред парадния му вход стоят скулптурите на двамата братя, дело на Кирил Шиваров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

13 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЕРТ172 4 ЕРТ172 преди 4 месеца Профил на трол?
  Каква беше поговорката за вълка и козината му? Та така и членовете на ГрупатаОсобеноТъпиТролове „Оникалните Олигофрени” (ГОТТ”ОО”)(бивша ВИГ „Актуалните”). Не могат да се откажат от COPY/PASTE творенията си доукрасени с измислици.Четете по-долу и се наслаждавайте на простотиите им.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • защо славим предатели и кръщаваме улици на българофоби 3 защо славим предатели и кръщаваме улици на българофоби преди 4 месеца Профил на трол?
  христо е най-мразения българин във Влашко от хъшовете ни - брат с пари натрупани в слугинаж на русия строи СУ и отпред седи и брат му - убит от хъшовете 4 години преди сан стефано заради предателаствата му - след 1944 са ни подменили историята и са запазили само ''делата'' на руския слугинаж - някой да е чувал за поета Кирил Христов - не - защото затваря устата на руски клеветн виж още ›› ик-славянофил, наричащ българите „духовно нищи”, „цигани”, „продажни” Хулителят на българския род Леонид Андреев се оказва жалък истерик, който повече е живял с животното в себе си, отколкото с човека( faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/kiril-hristov-zatvarya-ustata-na-ruski-klevetnik-slavyanofil-narichasht-balgarite-duhovno-nishti-tsigani-prodazhni ) - но това още не се учи в училище , за да плащаме най-скъпата газ на ''двойните освободители'', за да ни яхат и да ни размахват пръст, за да ни мразят и газят, защото българите сме им най-голямата пречка да си постиогнат мврака да владеят проливите и да са трети римска империя
 • ние сме като дърво без корен - русия е ''слънцето и въздуха'' за нас 3.1 ние сме като дърво без корен - русия е ''слънцето и въздуха'' за нас преди 4 месеца Профил на трол?
  След избиване на културния, политически, военен, обществен елит на България след окупацията 1944 г ''братушките'' провеждат духовен геноцид над българите: науката и образованието са „превзети” от окупаторите и марионетното им правителство на ОФ, доминирано от БРП(к). Т.е. те са оставени в ръцете на комунистите, а своите директиви за бъдещо развитие на наука и образование те пол виж още ›› учават директно от Кремъл. Целта е да се пресече всякаква самостоятелна и независима мисъл на Българите, неконтролирана от сталинската политика на социалното инженерство в СС С Р. Ето точно тук се посяга на Българската национална идентичност. Защо? Защото докато Българският народ има основания за своето самочувствие във виждането за независима народностна самоличност – идентичност на държавата, като изразител на въжделенията на нацията си, той съществува и се развива по свой собствен път на прогрес. Тогава в него би се надигнало недоволство срещу всеки чужденец-нашественик на страната му, потопил България в кръв и насилие, отнел имотността и парите му, което обслужва единствено себичните и колониални интереси на РСФСР. Но ако вижданията на Българите с времето бъдат промити от внушенията, че някогашните „прабългари” били една незначителна орда, „удавена в славянското море” впоследствие, както пишеше в учебниците за V клас през 1971 г., то тогава и техните претенции за различност, собствено национална характеристика постепенно ще бъдат отслабени, ще угаснат и ще се изтрият; на тях ще им бъде внушено, че са „родственици, братя” с руснаците по славянска линия, при което те по-лесно биха приели Съветско-руското господство, което продължава у нас чак до 1989 г. На практика точно това се случва. Веднага са дадени правомощия и власт на сервилни на СССР и БРП (к) ново дипломирали се студенти по история, които под диктовка от Москва започват да пре- написват историята на Българите. Повечето четива и статии, книги, публикувани след 9.ІХ.1944 г. съдържат именно подобни послания, които размиват и разрушават основите на Българската национална идентичност, съзнание за изключителност и достойнство, формирана за последните 66 г., а и преди това от историческите проповеди и написаната история на о. Паисий Хилендарски. Така Българинът започва да вярва и изповядва за себе си нещо, което той, всъщност не е. Това, че в значителна степен бил „славянин”, както и това, че „руснаците му били кръвни, идейни братя и приятели”, което е, преди всичко невярна, защото изобщо не отговаря на истината. Идеи, които никога не са били нито основателни, нито състоятелно доказвани, но започват да се разпространяват масово сред Българското население и на принципа на многократно повторената лъжа те се превръщат в „истина”, върху която Българинът започва да гради своите нови убеждения, верую, светоглед, мисли и отношение към себе си през 45 г. на тоталитарно управление на БКП. Иначе казано, историята за произхода и народностната специфика на Българите са фалшифицирани и деформирани от пролетарската идеология на Комунистическия интернационал, обявил се за враг на всякаква нация, национална различност и собствено Българска национална самоличност. По всички тези причини, този тип политическо управление, което налагат от Кремъл над окупирана от Съветските войски България (1944-1989 г.) е наречен от изследователите на диктаторските режими (като Хана Аарент, Р. Арон и др.) „тоталитарно управление от сталински тип”. Изразът тотал (англ. total) означава „цялостно, всеобщо, напълно”. По смисъла на гореизложеното, политическата диктатура под управлението на комунистите е „тоталитаризъм”, защото е цялостна, безкомпромисно всеобща и пълна. Тя не оставя нито една сфера от живота на народа ни, където БРП (к), бъдещото БКП да не е „стъпило” и да не е проконтролирало, да не се е намесило и да не е заставило нещата да се развиват единствено и само по техни виждания, директиви и нареждания. Никога до този момент Българите не са имали подобна тиранична политическа система на управление, която така всеобщо, тотално да овладее всички сфери на живота им: политическа, социална, обществена, културна, научна, образователна, възпитателна, религиозна, икономическа и техническа. През византийското владичество не е било така. Дори и по време на Османското, дали ще бъде наречено „робство” или „управление”, без значение, също не е било така. Народът е бил далеч по-свободен и състоятелен от времето на, т.нар. „Социализъм”, когато му е отнето, практически всичко, като се посяга дори и на вярата му.
  : 1 !
 • 3.2 преди 4 месеца Профил на трол?
  българите в Македния са умаления ни огледален образ - нагледен пример за подменение ни чип след 1944 ,с което ни карат да и да сеприсмиваме едни други, да се обвиняваме, да се мразим и най-вече да филим русия и руските патриоти да ни управляват
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • братя Георгиеви са били не отявлени, а отчаяни русофили 2 братя Георгиеви са били не отявлени, а отчаяни русофили преди 4 месеца Профил на трол?
  След поражението си в Кримската война Русия изпада в международна изолация и използва славянофилството за запазване на влиянието си ТУК за "овладяване на славянски плацдарм на подстъпите към Константинопол". Идеологът на славянофилите Иван Аксаков във в."Русь" заявява: "всяко тържество на българите е смърт за Русия... не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат прит виж още ›› ежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!" Славянофилски антибългарски е проектът(1871г.) на ген. Иван Кишелски за създаване на общ руско-славянски език и ликвидиране на българския. Антибългарската панславянска пропаганда и проекти са яростно критикувани от българските възрожденци. Те усещат опасността от насаждането на панславизма и го отхвърлят изцяло. Затова Русия счита българските революционери, които се борят за свободата на България за свои врагове! Русия не може да спре революционно настроените българи и всячески се стреми да контролира изцяло българското революционно движение според целите си. Руската дипломация подкрепя създаването на комитети оглавени от лица, зависими от руската политика и пари. Такъв комитет е ‘’Добродетелната дружина’’ (комитетът на "старите"), оглавена от руския агент и руски поданик "благодетеля" Христо Георгиев, финансирана изцяло от Русия. Русофилите от "Добродетелната дружина" Ботев представя като лайна падащи от задницата на магаре, което се дърпа с юздите си от Кремъл. 1856 г. руски войски навлизат в Румъния и обявяват война на Турция.Добродетелната дружина сбира 2500 доброволци. Константин Чокан дарява 7000 австрийски жълтици, последват го и други членове на комитета. Четата тръгва към Калафат, но някой е съобщил и турски аскер ги очаква на българския бряг и до въстание не се стига. Скоро се разбира, че 100 –те хиляди ги е прибрал Христо Георгиев. Христо Ботев публикува карикатурата на Хенрих Дембицки „Тържествено богослужение в Букурещката Русо-Фенерска капела на Преображение Господне” в своя вестник „Тъпан” . Там е изобразена България като девица, разкъсала робските вериги и обърнала взор към огромен български лъв, който уж дреме до знамето : „Помогни си и Бог ще ти помогне”. Зад него са българските национал-революционери. Пред знамето на русофилите (старите) : „Служи и се надявай” стои разплут руския цар с бич и азиатска шапка с двуглав орел, приготвил затворнически пранги. Хачо Горгорбашията (Христо Георгиев) дърпа България за роклята, като се оплаква на руския цар: „Кажи й, обясних й, че спасителният път не е натам, накъдето е тръгнала, но не иска да ме слуша”. Руският цар (Дядо Иван) му подава новите пранги да я окове и му казва: „Ну, ну! Дърпай я назад, не я оставяй!” Хачо Горгорбашията е също с руска азиатска шапка, а на дебелия му банкерски корем пише „ЧУВСТВА”. Според Христо Ботев, народните чувства на руските мекерета са в търбусите им и винаги така ги изобразява. Те са русофили от алчност.Хъшовете обвиняват братята банкери Георгиеви, че присвояват имотите на починалите без наследници хъшове и четници, които уж са им ги завещали да ги използват в борбата за освобождение. През 1864 г. в Букурещ Раковски издава в. "Будущност" с паричната помощ на Христо Георгиев. Започва безжалостно да бичувал турското правителство и Христо Георгиев спрял паричната помощ.
 • 2.1 преди 4 месеца Профил на трол?
  През 1966 г. Христо и Евлоги Георгиеви по руска поръка водят оживена кореспонденция и правят редица срещи с руски и сръбски дипломати. В руската инструкцията от 1860г. е допълнена с нова от 1866г.е записано: "Нужно ни е да се стараем да групираме всички разнородни елементи на славяните в Турция около Сърбия като около център за южнославянска федерация" и братята Христо и Евлоги Георг виж още ›› иеви и тяхната Добродетелна дружина правят максимални "южнославянски" усилия, но не срещат никаква подкрепа от българите, даже напротив и руския проект Югославия се отлага. И Слава на Бога!, защото не освобождение на българския народ, а напротив а сръбска асимилация е втрата част на проекта.(това, което прилагат на българите в Македония после ). 1867 г. Филип Тотю предложил на Г. С. Раковски да разберат кога Христо Георгиев ще ходи на вилата си, да го отвлекат, да го прекарат през Дунав с четата му и той да участва в бой с турците. Раковски приел идеята и отделил трима души, но не успели да отвлекат богаташа. В хъшовските си години Ст. Стамболов получавал пари от Евл. Георгиев само когато отидел при него с пистолет. Филип Тотю и Панайот Хитов, Стефан Караджа и Хаджи Димитър минават с чети в България, отчаяно се молят за пари на Добродетелната дружина, но не им дават. Христо и Евлоги Георгиеви по внушение на руския консул съобщават на турското правителство ,че четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е минала в България – целта е да разгневят султана, да се пролее кръв и да се прекъснат българските преговори със Султана за църковна независимост. Но гибелта на четите точно обратното форсира преговорите и султана издава указа за учредяването на Българска Екзархия, която вече представлява българите в империята пред султанската власт(не Русия и гръцката патриаршия) .В архива на Филип Тотю са запазени писма Васил Левски точно за братята – предатели на служба на русия и още интригуващи подробности. Христо Евлогиев е предателя , който заедно с пловдивския вице консул НайденГеров по нарежданее на граф Игнатиев разбиват независимия от руски пари, агенти и влияние ТЦБК на Иван Касабов - този комитет се бори за реформи в Империята, които да дадат автономия на българите и е опасен, защото така българите сами ще се освободят без намесата на "покровителя" Русия(после и комитетите на македонските българи които са се борили за реформи и автономия от типа на Източна Румелия са били предавани от руските дипломати на турците) Водачът на ТЦБК - Иван Касабов, се сблъскал с истинския лик на коварната русия и пред заплахата за своя живот буквално минава в нелегалност и преустановява всякаква революционна дейност. Затова Васил Левски подготвя убийството на Христо Гергиев . Именно русофилската „Добродетела дружина” внедрява руския агент Димитър Общи при Левски като му обещава той да измести Левски. На следващия ден след предателството и самоубийството на Ангел Кънчев , руския еничер Христо Георгиев умира внезапно в Букурещ поради непреодолимо несходство в характерите с българските поборници.
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Провокацията на Димитър Общи с турската поща, предателствата, арестите, залавянето на Левски, провалят цялата комитетска организация. Това е целта на руснаците. Левски е осъден на смърт като криминален престъпник след препоръка на руското правителство до османското правителство на процеса да не бъде придаван политически характер, така че на него да не присъстват консулите на великите сили - то виж още ›› ва дипломатическо писмо е намерено в архива на партриарх. Убийството на Апостола е Русия да има контрол над българското революционно движение и българите да въстават само в рамките на руските планове, за което умира Христо Георгиев. Да си руски ибрик се оказва точно толкова смъртоносно, колкото и да минеш Дунава под българско знаме. По-късно опитният банкер Евлоги Георгиев съветва българското правителство да не депозира по руски съвет металните си резерви (златни, сребърни) в Банк дьо Пари, срещу които да получи книжни и предотвратява коварния руски замисъл за присвояването им. Евлоги Георгиев моли княз Фердинанд да му разреши да даде лептата си за нова България , но след демостративните му патриотични благодеяния, русофилите внезапно „поминали” Евлоги Георгиев. За изпълнител на завещанието си бил назначил банкера-русофил Иван Евстатиев Гешов. В завещание си Евлоги писал, че ако остане допълнително открито и неразпределено имущество, то да остане в полза на Гешов. „Изпълнителят” Гешов скрил последния лист на завещанието и така останало „неразпределено” имущество за 6 млн. лева, което присвоил. Наследниците и държавата завели дело срещу Гешов за ограбване, което било прекратено след 10 год. –след яростно омаскаряване в Гешовия русофилски вестник, русофилите и убиват министър-председателя , стамболовиста Димитър Петков -победителите не ги съдят , к’во кат’ са мародери. Руския тертип не може да се сбърка – кога русия е съдена за убийствата и мародерството си – очевадния пример е след края на Втората световна , но за такива престъпления НЯМА ДАВНОСТ - падането на 3-то Българско Царство под руско-болшевишко робство Третата национална катастрофа От първите 2 се възстановихме и България пак ставаше хегемон на Балканите и Югоизточна Европа. От болшевишкото робство май 40 години ще сме в пустинята докато измрат метастазите на злокачествената русофилистия
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Раковски: Мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия. Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество 1 Раковски: Мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия. Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество преди 4 месеца Профил на трол?
  откъс от брошурата на Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите":„Рускотоправителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отече виж още ›› ство България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие! Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания! Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали. Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област! Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование. Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си. До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси! Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого. От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците! От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха често да минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечество Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци, или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда! (...) Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител! Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство, то не ще й веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.’’ (Изд. 1861, Букурещ)
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Целият тираж на брошурата на Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" през 1861 г. и бил изкупен от председателя на русофилско-фанариотската „Добродетелна дружина” Христо Георгиев и е бил унищожен, за да не достигне до българите. Раковски пише тази брошура, за да предотврати поредната насилствено-измамническа масова депортация на българи в Русия, но тов виж още ›› а е осуетено от двама национални предатели, руските поданици, братята - банкери Христо и Евлоги Георгиеви - руски агенти''благодетели'', на които мечтата им е Българската земя дастане един ден руска губерния
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  През XVIII - XIX век Русия води поредица от войни против Османската империя на българска територия. По договора от Кючук Кайнарджа (1774г.) Русия придобива право да представлява балканските православни пред султанската власт. Не българите, а гърците, а после и сърбите са обект на руското имперско покровителство. Българите са най- многобройния етнос на Балканите и плаши руските императори. Зато виж още ›› ва българите, след всички войни на Русия срещу Османската империя се разреждат чрез добре обмислени и организирани преселения. Русия въобще се предвижда възстановяване на българската държава, а възстановяване на Византия за наша сметка чрез погърчване на българите, разделяне на земите ни и асимилация. Още докато Екатерина Велика води войните си срещу султана нейните емисари успяват да изселят по различен начин над 500 000 българи и да ги продадат като крепостни. По Одринския мир от 1829г. Сърбия получава автономия, а Гърция става независима. След тази война Русия организира най-голямото преселение на българи. С Член 13 от Одринския мир Русия законно изселва българи османски поданици. чак до 1835 "Дядо Иван " не освобождава, а обезбългарява цели български села и градове. Фактически Русия прочиства от българи територията от дунавската делта до Одринско - принудително разрежда българския етнически елемент в коридора на юг към Проливите. Между 1856 и 1867г.в българските земи пристигат между 350 000 и 400 000 мюсюлмански бежанци от Северното Причерноморие, Крим и Кавказ. Преселението, което Русия натрапва на Османската империя по схемата за размяна на населението е буквално заплащано от българите. Въпреки, че султана им дава земя, инвентар и добитък, българите са принудени да им строят домове, да приемат по къщите си бежанците и да ги хранят. По вина на Русия в плодородните български земи са настанени ОЦЕЛЕЛИТЕ ОТ РУСКОТО ПРОЧИСТВАНЕ в размирен Кавказ, които след руските зверства смъртно мразят християните. Развилнялото се черкезко разбойничество през 60-те и 70-те години на XIX век българите го дължат на Русия. Това е основната причина за Априлското въстание oт 1876г. Във връзка с това масово населване с черкези Г. Раковски твърди: "Християните никога няма да забравят тази руска афера от сега та на веки, че в XIX век Русия е причина за население на варвари помежду им". Затова през 1861г. той издава брошурата си, в която нарича руската демографска политика ''УБИЙСТВЕНА'' за българите
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  През 1842 г. Георги Раковски се включва в Българския антируски център в Париж, основан през 1836 г. от д-р Александър Екзарх, голям български интелектуалец, медик, отомански дипломат в Париж, водач на борбите за независима Българска Екзархия и по-късно българския кандидат за Княз на България. Центърът просъществува до 1846 г., т. е. изцяло по време на царуването на крал Луи-Филип (1830-1848), дядо виж още ›› то на цар Фердинанд. Целта на Центъра е да апелира европейското обществено мнение да спре геноцида на българския народ - поредната предвидена депортация на българи в Русия и импортация на цигани, черкези и др. номади, с което Русия целенасочено променя етническата карта на България. И постигат успех, европейските Велики сили се намесват. През 1982 г. Pierre Voillery публикува изследване за дейността на Центъра, за което и до днес у нас цари гробно русоробско мълчание (Voillery Pierre, Un centre bulgare antirusse à Paris, 1836-1846. In: Cahiers du monde russe et soviétique. Vol. 23 N°1. Janvier-Mars 1982. pp. 33-43.) :persee.fr/doc/cmr_0008-0160_1982_num_23_1_1933
  : 2 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  В Българския антируски център в Париж членуват по различно време 21 крупни български интелектуалци от европейски калибър като френските академици от Сорбоната проф. д-р Петър Берон (лекар, философ, енциклопедист) и проф. д-р Никола Пиколо (лекар, литератор), княз Никола Богориди (министър на финансите и Княз на Молдавия), княз Гаврил Кръстевич (Княз на о-в Самос, професор по търговско право в Юрид виж още ›› ическата академия в Цариград, Губернатор на Източна Румелия), Иван Екзарх, д-р Стоян Чомаков (хирург, водач на Църковните борби за Екзархията), Любомир Стоянович (министър на просвещението на Сърбия), д-р Иван Селимински (лекар, организирал Българския чуждестранен легион от 2000 щика в Кримската война), д-р Димитър Кирович (лекар, дипломат), Петър Костович, д-р Теохар Пиколо (юрист), проф. д-р Петър Протич (лекар, поет), проф. д-р Георги Атанасович (съдебен медик и токсиколог на Букурещкия университет, министър на просвещението) и други все от такава величина. Премиер на Франция при крал Луи-Филип е големият френски историк, държавник и консервативен либерал Франсоа Гизо, автор на мисълта „Ако не си либерал на 25 год., нямаш сърце. Ако не си консерватор на 35 год., нямаш акъл”. Цецка Цачева преди време я „осъвремени” за социалистите и я приписа на Бърнар Шоу, но това е елита на България след руската окупация 1944
  : 2 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  При крал Луи-Филип Франция все още не е в антибългарски съюз с Русия . По Великден 1841г избухва голямото българско Нишко въстание . Русия отказва помощ на българите и дава карт бланш на турците за потушаването му с огромна жестокост, като са избити хиляди българи(след египетската криза 1933 до 1941г. вкл султана фактически е васал на русия). Изпепелени са над 200 села и сринати до основи 16 ман виж още ›› астира и църкви.(още 1810г. на Крстовден ден същото прави руската армия с цветущия град Свищов) и Франсоа Гизо изпраща на 8 август 1841 г. в България на проучвателна мисия за погрома своя приятел и сподвижник проф. Жером-Адолф Бланки, воден от д-р Александър Екзарх. Проф. Жером-Адолф Бланки е крупен френски икономист, член на Академията за морални науки и политика, автор на „История на политическата икономия на Европа от древността до наши дни”(негово е понятието „утопични социалисти”). След посещението си в България, Ж.-А. Бланки издава в Париж книгата си „Пътуване из България през 1841 година”, в която дава ценни сведения за живота на българите и прави френската общественост съпричастна към борбите им за църковна и политическа независимост. Дава суперлативни оценки за характера и достойнствата на българите, сравнявайки ги с гърци и др. народи, пише, че „българите са най-религиозният народ в Европа” и т. н. Книгата му е издавана в България преди 1944 и през 2005 г.. Някой да е чул някой туземен професор да я цитира пред по-широка публика?! Докато такива книги и публицистиката на Раковски, на Ботев, късния Вазов, Стамболов, Яворов, студиите на Димитър Благоев и Васил Коларов не са по щандовете в книжарниците, по рафтовете в библиотеките, не влязат в българските учебници, няма да се отрървем от руските примитиви и русофилията! Над 70 години комунистическата пропаганда извращава наследството на ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ НИ, на велики българи като Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов. Време е то да ни бъде върнато обратно заедно с историята ни и с достиженията на народа и в Османската империя и до третата национална катастрофа 1944г.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Пуснаха СЕКС видео с Никол Шерцингер, Гр...

В последните дни усилено се говори за Никол Шерцингер и изглежда това няма да спре скоро. Първоначалната тема бе за това, че американск...

Последно в Актуално