X
 
 

Роден е Хаджи Димитър

4075 15
photo of Роден е Хаджи Димитър

1840 г.

Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е един от най-значимите български войводи. Загива едва 28 годишен след тежко сражение на четата му с османски части. По повод на смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема.

Хаджи Димитър е роден в Сливен на 10 май 1840 г. в семейството на търговеца Никола и Маринка Асенови. Когато е на две години, той и семейството му отиват на поклонение в Йерусалим и оттогава Димитър е хаджия.

През 1862 година Хаджи Димитър излиза в Балкана с чета и цяло лято броди из планината. През пролетта на 1864 година се включва в четата на Стоян войвода от Сливен като знаменосец. Четата е от 12 души и има за задача да убие търновския гръцки владика. Преди да влязат в Търново четата се разпада и четниците се отделят от войводата. Командването се поема от Хаджи Димитър, който ги повежда към Сливенския балкан.

Руският учен Александър Степанович Попов демонстрира първия в света радиоприемник

Александър Степанович Попов е руски учен-физик със световна известност. Роден е на 16 март 1859 г. в селцето Турински рудник в Урал. ...

На 21 май 1865 година в жилището на Георги Раковски се сформира чета, в която участват също Хаджи Димитър и Стефан Караджа . На 13 юни 1865 година четата преминава Дунава и се отправя към Котленския балкан. Действа в района на прочутото хайдушко сборище Агликина поляна.

През пролетта на 1866 година от Румъния преминава чета от 20 души ръководена от трима войводи: Желю войвода, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Стига до Сливенския балкан, където се разделя на три. Действа до есента, когато се събира и връща в Румъния.

През пролетта на 1868 година в Румъния се сформира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 5 юли 1868 г. четата преминава Дунав с една гемия. Първото сражение води с турска потеря от около 1 000 души. Откъсва се от преследвачите и с нощен преход достига до Карапанова курия в землището на село Горна Липница. Тук на 7 юли четата води втория си бой като нанася значителни загуби на противника си и дава един убит и двама ранени. На 8 юли става сражение около село Вишовград, в местността Дългидол. Днес там има изграден паметник.

На 9 юли в Канлъдере, местност в землището на Вишовград, на няколко километра на юг-югоизток от Дългидол, става кръвопролитно сражение, в което четата е разбита. Ранен и пленен е Стефан Караджа. Под ръководството на Хаджи Димитър останалите 58 души продължават към Балкана. Днес в местността Канлъдере, името на която означава „кървава река“ на турски, има паметник и чешма, посветени на загиналите четници. Местното население организира честване на четвъртата битка около 21 юли (9 юли стар стил).

На 18 юли 1868 година при връх Бузлуджа в Шипченска планина става последното сражение на четата. В тази битка е убит и Хаджи Димитър - теза, поддържана от болшинството съвременни историци. След Освобождението неговите кости и тези на убитите четници са пренесени от Бузлуджа и временно положени в ковчези в църквата "Св. Архангел Михаил" в гр. Крън, Казанлъшко.

Отпечатана е първата печатна книга на новобългарски език "Абагар"

„Абага̀р“ е молитвеник, издаден в Рим през 1651 година от бъдещия никополски католически епископ Филип Станиславов, често...

Според очевидеца Христо Македонски, Хаджи Димитър е убит на връх Бузлуджа: "Хаджията с револвер в ръка се защитава, но падна убит."

За убийството на Хаджи Димитър на Бузлуджа свидетелствуват и участвалите в погребението на убитите четници: "Свещеник Иван (Стоянов) от с. Хасът - пише З. Стоянов, - комуто е било позволено от властта да прибере костите на юнаците, и други очевидци разказват, че видели един труп измежду останалите, който имал на ръцете си изписани с барут - сабли, левове и буквите: Х. Д., а подобни знакове Хаджи Димитър е имал. Освен това живите му другари, които били закарани в Търново в началото на м. август, видели в тамошния конак войводската му униформа и саблята му. А един от другарите им, Христо (Н. Ф. - Кръстю) Минков, който бил докаран в Търново по-рано, видял и главата на Хаджията. Същото твърди и свещеник Стефан Петков от с. Енина.

Според някои изследователи обаче Хаджи Димитър е само тежко ранен на Бузлуджа и изведен от боя от трима свои четници, за три денонощия е отнесен на връх Кадрафил, в Сърнена Средна гора, близо до днешното село Свежен. Там въпреки грижите на местни пастири, Хаджи Димитър умрял от раните си около 29 юли/10 август 1868 г. Погребан е на същото място. Дванадесет години по-късно, през м.ноември 1880, костите са препогребани тържествено в двора на Църквата "Св. Св. Петър и Павел" в с. Свежен от Пловдивския викарен Епископ Гервасий Левкийски (по-късно, Митрополит Сливенски).

Известният възрожденски деец д-р Васил Берон е издирвал сведения за Хаджи Димитър. В своите "Археологически и исторически изследвания" (Търново,1886 г.), той описва една своя среща през есента на 1868 г. в Болград (Бесарабия, дн. в Украйна) с един от оцелелите четници, родом от Котел, който разказва, че войводата е бил "зле наранен при Бузлуджа". В различни моменти се е считало, че в Средна гора може би е бил погребан братът на Хаджията - Тодор Хаджиниколов Асенов, който също е участвал в четата. Това обаче не отговаря на истината, защото Тодор Асенов загива в битката при Дебел дял, Габровско.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

15 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Сега наследниците на битите 8 Сега наследниците на битите преди 8 месеца Профил на трол?
  през 1920, скоропостижно заменили пролетарския интернационализъм с мултикултурализма, и наследниците на битите през 1683 плеснаха на ръце, та се прегърнаха...Поляците и на тях ще им покажат къде зимуват раците...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • През 1920 поляците пердашат и болшевиките 7 През 1920 поляците пердашат и болшевиките преди 8 месеца Профил на трол?
  пред Варшава и отлагат комунизацията на Източна Европа с 20-ина години...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Поляците разбиват ''правоверната'' сган 6 Поляците разбиват ''правоверната'' сган преди 8 месеца Профил на трол?
  при Виена през 1683 и спасяват Европа от полумесеца!!! Вечна слава на Ян III Собиески!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • за Хаджи Димитър 5 за Хаджи Димитър преди 8 месеца Профил на трол?
  1. …Добре облечен, руса коса, очи зелени, на бой – нисък, разтъртен. Върху него два пищова, ятаган черночирен, едно шишане с даалийски чакмак 5 педи дълго, 5 драма куршум носи. Годините му бяха около 20 - — из спомените на Панайот Хитов за неговия знаменосец Х.Д. 2. Разбира се, че недостатък имаше от всичко, и от средства, пък и от хора. Не всеки се решаваше, пък и не за всякого беше то работа виж още ›› ... на себе си с таква важност гледахме, на малката сила, що имахме, такова значение придавахме, щото предполагахме че Турция ще затрепери, че се разкапе - толкоз голяма беше нашата вяра в успеха на делото. И по мое мнение последствията, които видяхме, оправдават тая наша вяра, макар това утвърждание и да се вижда на някои парадоксално — от главата "Приготовление"в записките на Христо Македонски,знаменосец на Хаджи Димитър 3. Съмна се, но ние продължавахме пътя си. Не много далеч от нас, в една ливада, видяхме четирима турци, които рано още бяха почнали да косят ливадата. Щом ни съгледаха, хукнаха да бягат и не се видяха. Мнозина от нашите свалиха пушките и поискаха позволение да убият тия турци, но Хаджията не даде да се убиват мирни хора, които нищо зло не са ни сторили и не са ни предизвикали — откъс от главата "Саръ-яр" в записките на Македонски 4.Тия четници в сравнение с миналогодишните са по тактика съвсем други - те са добре организирани. Към хората се отнасят религиозно(диндаране) и със себеотрицание. Например от проходящите селяни и мохамедани до с. Караисен никого не са убили, нито пък набили. Техният водител, сливенецът Димитър, отишел в църквата и повикал стопанина на чифлика Емин ага, държал реч пред всички селяни, като им казал, че те идат да облагодетелствуват народа, че подире им идат много други и, показвайки им едно знаме казал: "Това е знамето на независимостта. Всички вие се намирате под негова защита — из рапорта на Мехмед Сабри паша до Високата порта за похода на двете чети,според новооткритите 1929г. турски официални документи 5. Срещането стана на 18 юли. И от двете страни боят стана с жестоко упорство. Борбата се продължи повече от 5 часа. От другарите на Хаджи Димитра останаха само шест души на крак. Двама се предадоха а четирима избягаха. Същият Х. Д., тежко ранен, малко остана да падне в ръце на турските солдати; но въоръжен с револвера си, той се бори до последната минута с една енергия, достойна за друго по-добро време. Най-после той падна. Саблята му, револверът, един телескоп и много писма се проводиха на Мидхат паша в Русчук - из статия в цариградският вестник "Courrier d’Orient" 6. Паднал убит, ранен на 3 места — из рапорта на Мидхат паша до великия везир Али паша,според турските официални документи
 • Хаджи Димитър по майчина линия е от стари наследствени войнугански родове 5.1 Хаджи Димитър по майчина линия е от стари наследствени войнугански родове преди 8 месеца Профил на трол?
  Хаджи Димитър Хаджиниколов Кръстев Асенов е по майчина линия от войнугански родове - сестрата на сливенският войвода Желязко Палабуюк се жени за войводата Съботин - дъщеря им Маринка се венчава за Никола Кръстев Асенов, майстор на кебета - имат 10 деца – оставят единадесетгодишния Христо да наглежда имотите и с 4-мата по-малки сина заминават на поклонение на Божи гроб в Ерусалим – да се види виж още ›› , че сермията им е повече от 20 000 гроша - 2 годишен Димитър става хаджия. Семейството живее задружно и богатее. Отглеждат стада овце за мляко, месо и вълна за производството на кебета, които се харчат добре по турските пазари. До къщата си построяват хан. Имат и обширни лозя. После почват геройствата на синовете им, сред които Хаджи Димитър държи първенство с битките по Хамам баир и Коруча. Следва пребиването на чорбаджи Йоргаки и един чауш, както и убийството на един турчин в хана,а Хаджи Маринка помага за изхвърлянето на трупа в изоставен кладенец. Заедно с Димитър Дишлията е посечен хекиминът Костаки... Сестрата Тяна пише: „То неговото не е едно, не е две. И другите ми братя бяха юнаци, ама бат,Димитровото не е за изказване”.А родителите с много и скъпи подаръци замазвали очите на властите.”. Всичко това се е стоварвало върху родителите, които с цената на много и скъпи подаръци замазвали очите на властите. Когато Панайот Хитов заедно с шурея си Стоян Папаза, Никола Аджема, Кьор Киро, Радил, Начо Палича, Ченкоолу от Сливен, Митраджиолу и още петима от Ямбол извършват нападение на къщата на съдията Али ефенди, когото раняват смъртно и обират. властта арестува 300 човека, от тях са обесени 50, а други 50 са в затвора. Сред тях е Хаджи Никола и синовете му Георги и Тодор за съучастничество. Хаджи Димитър успял да се укрие с помощта на майка си. Хаджи Маринка ходи в Одрин и Цариград с пари за подкупи и с писма до турски големци и след 3 год освобождава синовете си и 2 год по-късно и мъжа си. По същотовреме другите двама сина Христо и Хаджи Петър вземат участие в гръцките въстания. 2 години ги търси Хаджи Маринка на о. Крит и по околните земи. Накрая ги открива в затворите в Атина и Пирея и поживо-поздраво ги връща и оженва Хаджи Петър за храненицата си Велика Цонева - от този брак се ражда като пето дете един от водачите на Илинденско-Преображенското въстание.Когато в пловдивския в-к „Марица” излиза съобщение, че на вр. Катрафил са намерени Хаджи Димитровите кости и са пренесени в с. Аджар, Хаджи Маринка ги пренася и погребва в двора на клуцохорската черква „Св. Никола”.Хаджи Маринка надживяла седемте си сина. С твърдото й одобрение е взето решението за Съединението и Захари Стоянов сломява съпротивата на антисъединистите.Хаджи Маринка е била почитана и уважавана от всички, но след 1944 е забравена - гробът й е някъде в Клуцохорските гробища.
  : 1 !
 • Хаджи Димитър по майчина линия е от стари наследствени войнугански родове 5.2 Хаджи Димитър по майчина линия е от стари наследствени войнугански родове преди 8 месеца Профил на трол?
  Хаджи Димитър Хаджиниколов Кръстев Асенов е по майчина линия от войнугански родове - сестрата на сливенският войвода Желязко Палабуюк се жени за войводата Съботин - дъщеря им Маринка се венчава за Никола Кръстев Асенов, майстор на кебета - имат 10 деца – оставят единадесетгодишния Христо да наглежда имотите и с 4-мата по-малки сина заминават на поклонение на Божи гроб в Ерусалим – да се види виж още ›› , че сермията им е повече от 20 000 гроша - 2 годишен Димитър става хаджия. Семейството живее задружно и богатее. Отглеждат стада овце за мляко, месо и вълна за производството на кебета, които се харчат добре по турските пазари. До къщата си построяват хан. Имат и обширни лозя. После почват геройствата на синовете им, сред които Хаджи Димитър държи първенство с битките по Хамам баир и Коруча. Следва пребиването на чорбаджи Йоргаки и един чауш, както и убийството на един турчин в хана,а Хаджи Маринка помага за изхвърлянето на трупа в изоставен кладенец. Заедно с Димитър Дишлията е посечен хекиминът Костаки... Сестрата Тяна пише: „То неговото не е едно, не е две. И другите ми братя бяха юнаци, ама бат,Димитровото не е за изказване”.А родителите с много и скъпи подаръци замазвали очите на властите.”. Всичко това се е стоварвало върху родителите, които с цената на много и скъпи подаръци замазвали очите на властите. Когато Панайот Хитов заедно с шурея си Стоян Папаза, Никола Аджема, Кьор Киро, Радил, Начо Палича, Ченкоолу от Сливен, Митраджиолу и още петима от Ямбол извършват нападение на къщата на съдията Али ефенди, когото раняват смъртно и обират. властта арестува 300 човека, от тях са обесени 50, а други 50 са в затвора. Сред тях е Хаджи Никола и синовете му Георги и Тодор за съучастничество. Хаджи Димитър успял да се укрие с помощта на майка си. Хаджи Маринка ходи в Одрин и Цариград с пари за подкупи и с писма до турски големци и след 3 год освобождава синовете си и 2 год по-късно и мъжа си. По същотовреме другите двама сина Христо и Хаджи Петър вземат участие в гръцките въстания. 2 години ги търси Хаджи Маринка на о. Крит и по околните земи. Накрая ги открива в затворите в Атина и Пирея и поживо-поздраво ги връща и оженва Хаджи Петър за храненицата си Велика Цонева - от този брак се ражда като пето дете един от водачите на Илинденско-Преображенското въстание.Когато в пловдивския в-к „Марица” излиза съобщение, че на вр. Катрафил са намерени Хаджи Димитровите кости и са пренесени в с. Аджар, Хаджи Маринка ги пренася и погребва в двора на клуцохорската черква „Св. Никола”.Хаджи Маринка надживяла седемте си сина. С твърдото й одобрение е взето решението за Съединението и Захари Стоянов сломява съпротивата на антисъединистите.Хаджи Маринка е била почитана и уважавана от всички, но след 1944 е забравена - гробът й е някъде в Клуцохорските гробища.
  : 0 !
 • Хаджи Димитър по майчина линия е от стари наследствени войнугански родове 5.3 Хаджи Димитър по майчина линия е от стари наследствени войнугански родове преди 8 месеца Профил на трол?
  Хаджи Димитър Хаджиниколов Кръстев Асенов е по майчина линия от войнугански родове - сестрата на сливенският войвода Желязко Палабуюк се жени за войводата Съботин - дъщеря им Маринка се венчава за Никола Кръстев Асенов, майстор на кебета - имат 10 деца – оставят единадесетгодишния Христо да наглежда имотите и с 4-мата по-малки сина заминават на поклонение на Божи гроб в Ерусалим – да се види виж още ›› , че сермията им е повече от 20 000 гроша - 2 годишен Димитър става хаджия. Семейството живее задружно и богатее. Отглеждат стада овце за мляко, месо и вълна за производството на кебета, които се харчат добре по турските пазари. До къщата си построяват хан. Имат и обширни лозя. После почват геройствата на синовете им, сред които Хаджи Димитър държи първенство с битките по Хамам баир и Коруча. Следва пребиването на чорбаджи Йоргаки и един чауш, както и убийството на един турчин в хана,а Хаджи Маринка помага за изхвърлянето на трупа в изоставен кладенец. Заедно с Димитър Дишлията е посечен хекиминът Костаки... Сестрата Тяна пише: „То неговото не е едно, не е две. И другите ми братя бяха юнаци, ама бат,Димитровото не е за изказване”.А родителите с много и скъпи подаръци замазвали очите на властите.”. Всичко това се е стоварвало върху родителите, които с цената на много и скъпи подаръци замазвали очите на властите. Когато Панайот Хитов заедно с шурея си Стоян Папаза, Никола Аджема, Кьор Киро, Радил, Начо Палича, Ченкоолу от Сливен, Митраджиолу и още петима от Ямбол извършват нападение на къщата на съдията Али ефенди, когото раняват смъртно и обират. властта арестува 300 човека, от тях са обесени 50, а други 50 са в затвора. Сред тях е Хаджи Никола и синовете му Георги и Тодор за съучастничество. Хаджи Димитър успял да се укрие с помощта на майка си. Хаджи Маринка ходи в Одрин и Цариград с пари за подкупи и с писма до турски големци и след 3 год освобождава синовете си и 2 год по-късно и мъжа си. По същотовреме другите двама сина Христо и Хаджи Петър вземат участие в гръцките въстания. 2 години ги търси Хаджи Маринка на о. Крит и по околните земи. Накрая ги открива в затворите в Атина и Пирея и поживо-поздраво ги връща и оженва Хаджи Петър за храненицата си Велика Цонева - от този брак се ражда като пето дете един от водачите на Илинденско-Преображенското въстание.Когато в пловдивския в-к „Марица” излиза съобщение, че на вр. Катрафил са намерени Хаджи Димитровите кости и са пренесени в с. Аджар, Хаджи Маринка ги пренася и погребва в двора на клуцохорската черква „Св. Никола”.Хаджи Маринка надживяла седемте си сина. С твърдото й одобрение е взето решението за Съединението и Захари Стоянов сломява съпротивата на антисъединистите.Хаджи Маринка е била почитана и уважавана от всички, но след 1944 е забравена - гробът й е някъде в Клуцохорските гробища.
  : 0 !
 • Хаджи Димитър по майчина линия е от стари наследствени войнугански родове 5.4 Хаджи Димитър по майчина линия е от стари наследствени войнугански родове преди 8 месеца Профил на трол?
  Хаджи Димитър Хаджиниколов Кръстев Асенов е по майчина линия от войнугански родове - сестрата на сливенският войвода Желязко Палабуюк се жени за войводата Съботин - дъщеря им Маринка се венчава за Никола Кръстев Асенов, майстор на кебета - имат 10 деца – оставят единадесетгодишния Христо да наглежда имотите и с 4-мата по-малки сина заминават на поклонение на Божи гроб в Ерусалим – да се види виж още ›› , че сермията им е повече от 20 000 гроша - 2 годишен Димитър става хаджия. Семейството живее задружно и богатее. Отглеждат стада овце за мляко, месо и вълна за производството на кебета, които се харчат добре по турските пазари. До къщата си построяват хан. Имат и обширни лозя. После почват геройствата на синовете им, сред които Хаджи Димитър държи първенство с битките по Хамам баир и Коруча. Следва пребиването на чорбаджи Йоргаки и един чауш, както и убийството на един турчин в хана,а Хаджи Маринка помага за изхвърлянето на трупа в изоставен кладенец. Заедно с Димитър Дишлията е посечен хекиминът Костаки... Сестрата Тяна пише: „То неговото не е едно, не е две. И другите ми братя бяха юнаци, ама бат,Димитровото не е за изказване”.А родителите с много и скъпи подаръци замазвали очите на властите.”. Всичко това се е стоварвало върху родителите, които с цената на много и скъпи подаръци замазвали очите на властите. Когато Панайот Хитов заедно с шурея си Стоян Папаза, Никола Аджема, Кьор Киро, Радил, Начо Палича, Ченкоолу от Сливен, Митраджиолу и още петима от Ямбол извършват нападение на къщата на съдията Али ефенди, когото раняват смъртно и обират. властта арестува 300 човека, от тях са обесени 50, а други 50 са в затвора. Сред тях е Хаджи Никола и синовете му Георги и Тодор за съучастничество. Хаджи Димитър успял да се укрие с помощта на майка си. Хаджи Маринка ходи в Одрин и Цариград с пари за подкупи и с писма до турски големци и след 3 год освобождава синовете си и 2 год по-късно и мъжа си. По същотовреме другите двама сина Христо и Хаджи Петър вземат участие в гръцките въстания. 2 години ги търси Хаджи Маринка на о. Крит и по околните земи. Накрая ги открива в затворите в Атина и Пирея и поживо-поздраво ги връща и оженва Хаджи Петър за храненицата си Велика Цонева - от този брак се ражда като пето дете един от водачите на Илинденско-Преображенското въстание.Когато в пловдивския в-к „Марица” излиза съобщение, че на вр. Катрафил са намерени Хаджи Димитровите кости и са пренесени в с. Аджар, Хаджи Маринка ги пренася и погребва в двора на клуцохорската черква „Св. Никола”.Хаджи Маринка надживяла седемте си сина. С твърдото й одобрение е взето решението за Съединението и Захари Стоянов сломява съпротивата на антисъединистите.Хаджи Маринка е била почитана и уважавана от всички, но след 1944 е забравена - гробът й е някъде в Клуцохорските гробища.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • за Хаджи Димитър 4 за Хаджи Димитър преди 8 месеца Профил на трол?
  1. …Добре облечен, руса коса, очи зелени, на бой – нисък, разтъртен. Върху него два пищова, ятаган черночирен, едно шишане с даалийски чакмак 5 педи дълго, 5 драма куршум носи. Годините му бяха около 20 - — из спомените на Панайот Хитов за неговия знаменосец Х.Д. 2. Разбира се, че недостатък имаше от всичко, и от средства, пък и от хора. Не всеки се решаваше, пък и не за всякого беше то работа виж още ›› ... на себе си с таква важност гледахме, на малката сила, що имахме, такова значение придавахме, щото предполагахме че Турция ще затрепери, че се разкапе - толкоз голяма беше нашата вяра в успеха на делото. И по мое мнение последствията, които видяхме, оправдават тая наша вяра, макар това утвърждание и да се вижда на някои парадоксално — от главата "Приготовление"в записките на Христо Македонски,знаменосец на Хаджи Димитър 3. Съмна се, но ние продължавахме пътя си. Не много далеч от нас, в една ливада, видяхме четирима турци, които рано още бяха почнали да косят ливадата. Щом ни съгледаха, хукнаха да бягат и не се видяха. Мнозина от нашите свалиха пушките и поискаха позволение да убият тия турци, но Хаджията не даде да се убиват мирни хора, които нищо зло не са ни сторили и не са ни предизвикали — откъс от главата "Саръ-яр" в записките на Македонски 4.Тия четници в сравнение с миналогодишните са по тактика съвсем други - те са добре организирани. Към хората се отнасят религиозно(диндаране) и със себеотрицание. Например от проходящите селяни и мохамедани до с. Караисен никого не са убили, нито пък набили. Техният водител, сливенецът Димитър, отишел в църквата и повикал стопанина на чифлика Емин ага, държал реч пред всички селяни, като им казал, че те идат да облагодетелствуват народа, че подире им идат много други и, показвайки им едно знаме казал: "Това е знамето на независимостта. Всички вие се намирате под негова защита — из рапорта на Мехмед Сабри паша до Високата порта за похода на двете чети,според новооткритите 1929г. турски официални документи 5. Срещането стана на 18 юли. И от двете страни боят стана с жестоко упорство. Борбата се продължи повече от 5 часа. От другарите на Хаджи Димитра останаха само шест души на крак. Двама се предадоха а четирима избягаха. Същият Х. Д., тежко ранен, малко остана да падне в ръце на турските солдати; но въоръжен с револвера си, той се бори до последната минута с една енергия, достойна за друго по-добро време. Най-после той падна. Саблята му, револверът, един телескоп и много писма се проводиха на Мидхат паша в Русчук - из статия в цариградският вестник "Courrier d’Orient" 6. Паднал убит, ранен на 3 места — из рапорта на Мидхат паша до великия везир Али паша,според турските официални документи
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Две думи и за ген. Гурко. 3 Две думи и за ген. Гурко. преди 8 месеца Профил на трол?
  като Варшавски генерал-губернатор Гурко е целял пълната русификация на Полша - Гурко прочиства полската земя от католицизма и полския език - в източните райони на Варшавското губернаторство поляците в администрацията са заменени от руснаци и така Хелмската губерния е призната за руска и откъсната от полските земи( пълна аналогия с днешните руски претенции към Украйна и анексията на Крим. Варшавско виж още ›› то въстание през 1863 е породено от премахване на Крепостното робство в русия от цар-освободител 1861. Но колкото Крепостните може да са свободни, толкова и поляците - ген. Гурко изпраща в изгнание 50 000 души и избесва 20 000 поляци около Варшава – за назидание - да се кръщават места и улици на ген.Гурко е възможно само в руска губерния за руските му достойнства - Гурко умира от при секс с две руски проститутки. Снимките им са публикувани по вестниците от Охранката, да се избегнат спекулации за атентат. На 3 МАРТ България със съюзниците си в Брест-Литовск подписва Мирния дотовор за победата над Русия.С този Договор даваме свобода и на Полша.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Две думи и за ген. Гурко. 2 Две думи и за ген. Гурко. преди 8 месеца Профил на трол?
  като Варшавски генерал-губернатор Гурко е целял пълната русификация на Полша - Гурко прочиства полската земя от католицизма и полския език - в източните райони на Варшавското губернаторство поляците в администрацията са заменени от руснаци и така Хелмската губерния е призната за руска и откъсната от полските земи( пълна аналогия с днешните руски претенции към Украйна и анексията на Крим. Варшавско виж още ›› то въстание през 1863 е породено от премахване на Крепостното робство в русия от цар-освободител 1861. Но колкото Крепостните може да са свободни, толкова и поляците - ген. Гурко изпраща в изгнание 50 000 души и избесва 20 000 поляци около Варшава – за назидание - да се кръщават места и улици на ген.Гурко е възможно само в руска губерния за руските му достойнства - Гурко умира от при секс с две руски проститутки. Снимките им са публикувани по вестниците от Охранката, да се избегнат спекулации за атентат. На 3 МАРТ България със съюзниците си в Брест-Литовск подписва Мирния дотовор за победата над Русия.С този Договор даваме свобода и на Полша.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • мислил ли е хаджи Диметър, че ще дойде ден поляците да ни учат на патриотизъм и независимост???? 1 мислил ли е хаджи Диметър, че ще дойде ден поляците да ни учат на патриотизъм и независимост???? преди 8 месеца Профил на трол?
  2016г. полските дипломати в София ни поздравиха(youtube.com/watch?v=K90wqDYApuI) за националния празник като рецитираха на полски и български „Хаджи Димитър” на Христо Ботев пред сгради-символи на българската държава,а НЕ пред паметника на Цар Освободител, Руски паметник и в Докторската градина - братско полско рамо:българи имате право да не сте на колене пред Русия , руската антибългарска про виж още ›› паганда безогледно вкопава „освобождението”в съзнанието на българите само и единствено в руски интерес.Но кой ги чу поляците
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Поляците са били под руско робство руската демагогия не може да заличи националното им достойнство и наследство.Не случайно двама велики българи Раковски и Бенковски приемат фамилни полски имена в знак на съпричастност с борбите на полския народ за освобождение от русия - за поляците "освободителя" на София ген.Гурко е Палачът на Варшава/полския Батак/ при кървавото потушаване на Полскот виж още ›› о/Априлско/ въстание от 1863г!!!Поляците не маршируват на 9 май с портрети на масовия убиец Сталин и не празнуват руските окупации като национални празници - затова сега като няма комунизъм поляци , чехи , германци са далеч , далеч напред и никой руски посланик там НЕ би се изцепил с вчерашното заявление на тукашния Макаров, че "няма да има сила, която да победи СССР”
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Поляците са били под руско робство руската демагогия не може да заличи националното им достойнство и наследство.Не случайно двама велики българи Раковски и Бенковски приемат фамилни полски имена в знак на съпричастност с борбите на полския народ за освобождение от русия - за поляците "освободителя" на София ген.Гурко е Палачът на Варшава/полския Батак/ при кървавото потушаване на Полскот виж още ›› о/Априлско/ въстание от 1863г!!!Поляците не маршируват на 9 май с портрети на масовия убиец Сталин и не празнуват руските окупации като национални празници - затова сега като няма комунизъм поляци , чехи , германци са далеч , далеч напред и никой руски посланик там НЕ би се изцепил с вчерашното заявление на тукашния Макаров, че "няма да има сила, която да победи СССР”
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Поляците са били под руско робство руската демагогия не може да заличи националното им достойнство и наследство.Не случайно двама велики българи Раковски и Бенковски приемат фамилни полски имена в знак на съпричастност с борбите на полския народ за освобождение от русия - за поляците "освободителя" на София ген.Гурко е Палачът на Варшава/полския Батак/ при кървавото потушаване на Полскот виж още ›› о/Априлско/ въстание от 1863г!!!Поляците не маршируват на 9 май с портрети на масовия убиец Сталин и не празнуват руските окупации като национални празници - затова сега като няма комунизъм поляци , чехи , германци са далеч , далеч напред и никой руски посланик там НЕ би се изцепил с вчерашното заявление на тукашния Макаров, че "няма да има сила, която да победи СССР”
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално