X
 
 

Шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература

2248 5
photo of Шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература

1912 г.

Преводач, журналист, кореспондент на шведски вестници в Европа, автор на многобройни пътеписи от пътуванията в славянските страни, експерт по славянските литератури към Нобеловия комитет, истински интелектуален посредник между Швеция и славянския свят.

В България Алфред Йенсен бил за първи път през 1890 г., когато пристигнал с кораб по Дунав. Още следващата година в Швеция излиза очеркът му за Христо Ботев, който съдържа, наред със спомени и разкази на съвременниците и преводи на стихове на Ботев. Тази книга е едно явление, благодарение на което шведите се запознали с поетичното и революционното дело на Христо Ботев значително преди други европейски народи.

В Париж е подписан мирен договор, с който се прекратява Виетнамската война

Виетнамската война или Втората Индокитайска война и известна във Виетнам като Американска война, се води от 1955 г. до 1975 г. между ...

В първите години на ХХ в. Пенчо Славейков става любим български поет и приятел на Алфред Йенсен, за което говори кореспонденцията между двамата, намираща се в личния архив на Йенсен в Кралската библиотека в Стокхолм. Йенсен с тревога следи здравословните и други проблеми на Славейков, интригите в българските литературни и академични среди относно представянето на кандидатурата на Пенчо Славейков за Нобеловата литературна награда, напразно очаква от България да пристигне писмено предложение и подкрепа.

Тогава, "за първи и вероятно за последен път", както пише самият Йенсен, Нобеловият комитет решил да му бъде предоставено правото да предложи кандидат от свое име. Така се стига до предложението на Алфред Йенсен от 30 януари 1912 г., съпроводено от обширна мотивировка с анализ на творчеството на Пенчо Славейков.

През същата година Алфред Йенсен издава в Швеция стихосбирките на Славейков - "Коледари" и "Съдби и поети", превежда много други стихове, както и поемата "Кървава песен", за която пише: "Шведската академия се намира пред щастливи и съвсем необикновени обстоятелства, да може да представи на Европа един безспорно голям поет, при когото може да се констатира наличието на поетически шедьовър - "Кървава песен".

Заради преждевременната смърт на Славейков обаче предложението да бъде удостоен с Нобелова награда не е разгледано от Нобеловия комитет.

В ЮАР е намерен най-големият диамант в света - Кулинан

Кулинан е най-големият и известен диамант в света. Тежи 3106 карата (или 621,2 грама). Открит е на 26 януари 1905 г. от обикновен раб...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Конник от Гвард.полк декламира:"България"от Славейков 3 Конник от Гвард.полк декламира:"България"от Славейков преди 11 месеца Профил на трол?
  "След 9 месеца от смъртта на генерала, конницата си позволи едно по-шумно веселие. Решено беше да се даде вечеринка в Тулча. Това съвпадаше с радостта на много тулчански българи, завърнали се от заложничество в румънските лагери, както и с великденските празници… Велики бяха дните, които преживявахме след Брест-Литовския БЪЛГАРСКИ 3 МАРТ - Велика можеше да бъде и радостта. ... Офицерски хор виж още ›› изпълни народния химн ”Шуми Марица” ...Конник от Гвардейския полк издекламира: „България“ – от Пенчо Славейков:"Бог и България — единство в двойна плът! Бог и България на клетва ни зоват, и тая клетва ний пред кръста да дадеме — за нея да живейм, за нея да умреме!"... в словото на майор Н.П.Николаев:„Спомени за генерал Колев“- за онези, които познаваха великия покойник - той оживя: тъй вярно беше описан той от Николаева. Мнозина си спомниха миналите дни на върховно напрежение и все по-невероятно се струваше онова, което кавалерийската дързост и ум на ген.Колев извършиха срещу налитащия руски враг...спомене и факта, че след победата на добруджанския фронт ген.Колев искаше да прехвърлят дивизията ни на Македонския фронт да ударим руския корпус в гръб...” - пише о.з.полк.Иван Стойчев - това е негов спомен за първата вечеринка за набиране на средства за паметник на ген.Колев - до 1944 в памет на ген.Колев са уреждани много вечеринки, утра, концерти, състезания и пр. - нагледни уроци по родолюбие и патриотизъм, изнасяни с любов и всеотдайност от войника до генерала и от обикновения до знатния гражданин. Уроци, от които могат да се поучат днешните русколюби морализатори желаещи да ни включат руската колониална империя - защото до днес никъде не се споменава за”освободителната”дейност на червената армия, която окупира България на 08.09.1944 и взриви паметника на Ген Иван Колев. Защото много руски гъзолизници забравят нашите герои генерали, но не и генералите и героите на“братушките” - по повод откриването новия паметник на ген.Колев 2016г.в Добрич набързо смутолевиха нещо по борисово/пеевските медии, но АКЦЕНТЪТ беше, че някой си позволил да звучи "СТАРИЯ" Български национален химн -било много лошо - срамно внушение и поредна манипулация. Бойният марш ”Шуми Марица” е единственият български национален химн. Песен вдъхновила поколения българи от ЛЕГИЯТА НА РАКОВСКИ, опълченците през 1877г., героите от всички войнИ за Обединение на България, до забраната му от комунистите, че бил фашистки. НО няма друга такава народна песен, боен марш и национален химн, но явно на българофобите руски патриоти това не им харесва.Жалки,не достойни хора.Во главе с борисов - смъртна опасност за властта и парите им.Руснаците няма да ги обичат повече.НО руснаците мразят неистово българите и постоянно го показват. Паметта за Ген.Колев ни дава урок по мъжество,по родолюбие и българите помнят,че не се е огънал пред руския агресор и точно това прави подвигат му величав.Незабравим
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Когато ген.Колев строил конницата срещу руската войска казал на нашите кавалеристи: "- ДА, руснаци са! ДА, ТЕ ни освободиха! Но какво, за Бога, търсят на наша земя! НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ТЯХ! Саби вън! НАПРЕД, момчета!"
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ е основано на 30 януари 1856 г. в Свищов по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович.
 • ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВРАГ Е РУСИЯ 2.1 ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВРАГ Е РУСИЯ преди 11 месеца Профил на трол?
  Точно на Кръстовден 14/27 септември 1810 г. Свищов преживява най-тежкия момент от своята 2000-годишна история. В поредната Руско-турска война руските войски след превземането на Свищов изпепеляват града. Крепостта е взривена. Изгорени са и двете големи православни църкви.От 9-те(ДЕВЕТ!!!!) православни метоха(това са средищата за образование, култура, активен социален живот) остава само тоз виж още ›› и на Хилендарския манастир Останалите в гроба Св. мощи на Св. Дамаскин Габровски, свещеномъченик Свищовски – проигумен на Хилендарския манастир са отнесени от руската армия, а руския генерал нарежда населението на Свищов да се изсели отсреща във Влашко и лодките да се потопят, за да не могат да се върнат обратно - изглеждало, че изгарянето на града е краят на Свищов! Но зимата 1810 Дунавът замръзва. По леда свищовлиите се завръщат в своя град, от който е останала само пепел. Но, вместо да проливат сълзи, те се залавят за работа с прочутата си свищовска предприемчивост. Отиват на своите необрани лозя, затрупани със сняг. Откриват, че от снега гроздето, което някога се е изнасяло и в Цариград, и в Солун, е станало още по-сладко. Точно към Рождество Христово времето се затопля, снегът се стопява и става възможно гроздето да се обере. Свищовлиите го продават и с парите започват възстановяването на града. Като птицата Феникс Свищов буквално възкръсва от пепелта и Свищов отново става един от най-многолюдните градове по Дунава. Пак на 14 септември, но през 1812 г., завърналите се от Дунава руски войски опожаряват своя град – Москва, поради приближаването на армията на Наполеон Бонапарт. Оттам нататък Свищов и свищовлиите играят ключова роля в българското образование, църковните борби, националното освобождение и създаването на Третата българска държава. Но споменът от изгарянето на Свищов от руската армия на Кръстовден 1810 остава жив. През 1829 г. Руската армия на ген. Дибич отново изгаря Свищов. Този път е унищожена половината от града. На бежанците от този пожар влашкият княз дава земя. Така възниква румънският град Александрия, основан от свищовските бежанци. Пътят от Зимнич към него и по-нататък към гр. Брашов е наречен „Свищовският път“. Този път е водел към Европа! Остава жив и споменът за ролята на лозята, помогнали за свищовското възкресение! Затова свищовският фестивал на виното в седмицата около Кръстовден, възстановен след началото на демократизацията на България, е наречен „Свищовски лозници” - НЕСЛУЧАЙНА Е ГАВРАТА С КИЧОЗНИЯ ПАМЕТНИК НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР С РАЗМЕРИ НА ПЛОВДИВДИСКИЯ АЛЬОША
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Насъщна молитва за отърваване от Русия и всякаква руска напаст 1 Насъщна молитва за отърваване от Русия и всякаква руска напаст преди 11 месеца Профил на трол?
  Господи, Ти си във всяко пясъчно зърно, в Теб е всичко, което съществува, Ти създаваш и рушиш светове и вселени. Отче наш, Ти който си навсякъде, Ти, чиито синове и дъщери сме всички ние под земното небе, да бъде Твоята воля. Благосклони и изслушай молбата ни. Отърви ни, Господи, от Русия, империята на злото. Спаси многострадалния руски народ от алчните му, безмилостни и развратни управители. Осво виж още ›› боди света от руския терор, от руските интриги и лицемерие. Разруши днешна Русия, дай свобода на нейния и на подтиснатите и поробени от нея народи. Отнеми й и съсипи оръжията и суровините, с които тя държи заложници човеците по Земята! Затрий столетното владичество на жестокостта и немилосърдието в Русия, просветли умовете и смекчи сърцата на руските хора, покажи им пътя към истината, добротата и спасението. Господи, да бъде волята Ти, да стане тъй, както Твоят промисъл намира за нужно. Амин!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Благоевград е пред грипна епидемия

В Благоевград са регистрирани 182 случая на грип на 10 000 души само за миналата седмица. От началото на тази, заболелите са двойно пов...

Последно в Актуално