X
 
 

Софроний Врачански завършва първия препис на История славянобългарска

2929 2
photo of Софроний Врачански завършва първия препис на История славянобългарска
Снимка: Уикипедия

1765 г.

Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ, е български народен будител, духовник и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. В началото на 19 век той е приеман от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност. Канонизиран е за светец от Българската православна църква с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 г.

Стойко Владиславов е роден през 1739 година в Котел в семейството на заможен търговец на добитък. Самият той се венчава с Ганка Хаджиатанасова, с която има четири деца: Цонко, Владислав, Мария и Ганка. Цонко се оженил за Гана Хаджи Танасова и е бащата на княз Стефан Богориди (Стойко Цонков Стойков) и Атанас Богориди (Атанас Цонков Стойков). Мария е майка на бъдещия епископ Поликарп Патаролийски.

В ЮАР е намерен най-големият диамант в света - Кулинан

Кулинан е най-големият и известен диамант в света. Тежи 3106 карата (или 621,2 грама). Открит е на 26 януари 1905 г. от обикновен раб...

Софроний Врачански учи в килийно училище в родния си град по църковнославянски и гръцки църковни книги. Работи като абаджия, но се забелязва стремежът му към духовни занимания. През 1762 година е ръкоположен за свещеник, работи и като учител и книжовник в Котел. Голямо влияние върху дейността му оказва срещата му с Паисий Хилендарски през 1765 година в Котел. Отец Паисий му показва „История славянобългарска“, от която той прави препис, известен днес като Първи Софрониев препис. Софроний завършва преписа на 29 януари 1765 г. Самият Стойко Владиславов пътува до Света гора през 1770-1775 година.

През 1792 година напуска Котел, служи в енорията в Карнобат. Пътува до Цариград, Света гора, Анхиало, Арбанаси и през 1794 година става монах в Къпиновския манастир, а на 17 септември същата година е ръкоположен за епископ на Враца под името Софроний. Там развива обществена дейност и по някои сведения става инициатор за изпращане на политическа делегация в Москва от името на врачанските граждани. Поддържа връзки с гръцките фанариотски среди, посещава и манастира „Седемте престола“ в Стара планина, който е във Врачанска епархия. След случилите се през 1797 година размирици във Враца с участието на войските на видинския паша Осман Пазвантоглу напуска града и пътува из Северозападна България. За три години се задържа във Видин, където по това време управлява като полунезависим владетел Пазвантоглу. Този период е важен за изясняване на целите му като писател.

През 1803 година Софроний Врачански заминава за Букурещ, където служи като висше духовно лице. От епископската длъжност е освободен по негово настояване, но продължава да се подписва като Софроний Врачански. От 1806 до 1812 година е един от най-видните представители на българския народ в отношенията с руското командване след Руско-турската война. През последните си години се оттегля в манастир край Букурещ.

Най-добрите свои творби Софроний Врачански пише в букурещкия си период. „Кириакодромион, сиреч Неделник“ е сборник от поучения и слова за всички неделни и празнични дни в годината, написани въз основа на църковнославянски и гръцки източници — единственото отпечатано съчинение на Софроний Врачански. Отпечатан е в град Ръмник-Вълча през 1806 година. Сборникът има историческо значение — поставя началото на новобългарската печатна книга и налага говоримия език като книжовен. Книгата става широко популярна под името „Софроние“. Пише и друг сборник — „Неделное евангелское толкование“ (1805, Регионален исторически музей, Шумен). „Житие и страдания грешнаго Софрония“ и „Възвание към българския народ“ превръщат Софроний в най-видния представител на българската литература от началото на 19 век.

Основана е БНБ

Българската народна банка (БНБ) е централната банка на Република България. Тя е една от най-старите централни банки в света, основана...

Неизвестна е датата на смъртта на Софроний (датира се по последния подписан документ от 2 август 1813 година). Същата година Димитър Попски пише за него ода. Канонизиран е за светец на 31 декември 1964 година от Българската православна църква, а паметта му се чества на 11 март.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    след „робската истерия”в българската история министерство на образованието съобщи следното: „История славянобългарска” ще се учи в четири поредни класа (от седми до десети включително), а „Робинзон Крузо” изхвърча от учебните програми към някой самотен остров, а ние назад към Възраждането. Че е назад, назад е, но вистинското Възраждане, в което наистина се преписва и чете Паисиевата история (изве виж още ›› стни са около 70 преписа), се правят цели три превода на безсмъртния роман на Дефо „Робинзон Крузо”: ръкописен превод на Райно Попович 1841 г., разпространяван от неговите ученици;печатан превод – „Чудесиите на Робенсина Крусо” (Цариградски вестник, 1848–1849, под редакцията на Славейков и Ст. Дринов) и е най-четеното четиво през църковно-народните борби за НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА; и след това има трето издание 1849 на Иван Богоров, защото българите през ИСТИНСКОТО Възраждане са обичали историята на Робинзон Крузо – трябвало е сами да се оправят като този самотник, сами да смайсторят съдбата си – чувствали са се по сходен начин –захвърлени от бурите на историята, като „Робенсина Крусо”: „При мисълта, че бях останал самотен, аз заплаках, но като си спомних, че сълзите никога не могат да премахнат нещастията, реших да продължа пътя си и да стигна до разбития кораб. Съблякох се, влязох във водата и заплувах.”Има и другата причина – вечното българско любопитство към широкия свят, неутолима жажда да видиш с очите си, съхранила се и до днес. Освен икономическите причини, винаги това е било мотив за „гурбетчиите” – да видят какво има оттатък, там далеч. В една английска книга за йерусалимските поклонници още през 1170 г. мнозина българи изпълват Йерусалим. Какво да говорим за времената до и през Възраждането, когато Божи гроб е в рамките на империята и дотам свободно се пътува с тескере. Стотици са писмените спомени за подобни пътувания и перипетиите покрай тях. Имаме близо двумилионна диаспора по света, а сме вторачени само в себе си.Да се преподаде „Историята” на Паисий от самото й начало, дето все се пропуска - той говори за важни неща: за „ползата от историята” (тъй се е пишело в Просвещението) , да попълваме с чуждото умение своята недостатъчност и да обогатяваме разума си, а не само да се надвикваме със самодекламации , да се вкопали в края на XIX в.и да дигаме граници между нас и света отвън. И пеем ли, пеем възрожденски песни – до кого сме по близо: до Паисий, задал цел пред народа си или до самотника Робинзон на самотния остров. А от „Робинзон Крузо” децата ни от малки могат да понаучат, че нищо не става с вайкане
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Господи, Ти си във всяко пясъчно зърно, в Теб е всичко, което съществува, Ти създаваш и рушиш светове и вселени. Отче наш, Ти който си навсякъде, Ти, чиито синове и дъщери сме всички ние под земното небе, да бъде Твоята воля. Благосклони и изслушай молбата ни. Отърви ни, Господи, от Русия, империята на злото. Спаси многострадалния руски народ от алчните му, безмилостни и развратни управители. виж още ›› Освободи света от руския терор, от руските интриги и лицемерие. Разруши днешна Русия, дай свобода на нейния и на подтиснатите и поробени от нея народи. Отнеми й и съсипи оръжията и суровините, с които тя държи заложници човеците по Земята! Затрий столетното владичество на жестокостта и немилосърдието в Русия, просветли умовете и смекчи сърцата на руските хора, покажи им пътя към истината, добротата и спасението. Господи, да бъде волята Ти, да стане тъй, както Твоят промисъл намира за нужно. Амин!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 януари

Овен Не всичко, което блести е скъпоценност, но изкушението винаги е голямо. Сега обаче няма защо да не му се противите. Колкото по-бъ...

Последно в Актуално