X
 
 

СССР изстрелва автоматичния космически апарат Венера 12

1645 3
photo of СССР изстрелва автоматичния космически апарат Венера 12

1978 г.

Венера 12 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на 14 септември 1978 г. 02:25 стандартно време с цел изследване на Венера и междупланетното пространство. Изстреляна е 4 дни след Венера 11,отначало на близка околоземна орбита 205/177 км. Венера 11 и 12 имат еднаква конструкция. Спускаемият модул се отделя от орбиталния модул на 19 декември 1978 г. и навлиза в атмосферата на планетата на 21 декември 1978 г. със скорост от 11,2 km/s. След последвало спускане в продължение на около час, апаратът каца на повърхността в 06:30 московско време на място с координати 7° южна ш. и 294° изт. д.. Данни към Земята биват предавани в продължение на 110 минути, след което апаратът излиза от обхвата на радарните станции.

Оборудването включва устройства за измерване на температурата, осветеността и химическия състав на атмосферата. Един от бордните уреди регистрира светкавица. Налични са две цветни телевизионни камери, които не проработват — защитните капаци и на двете камери не се отварят. Анализаторът на повръхностен материал също не проработва. Резултатите от химичния състав на атмосферата показват високо съдържание на Ar36 спрямо Ar40, както и наличието на въглероден окис на ниски височини.

Създадена е песента "Yesterday" на Beatles

Песента "Yesterday" на Beatles излиза на музикалния пазар на 13 септември 1965 г. и само месец по-късно вече оглавява Билборд Хот 100. ...

Орбиталният модул е оборудван с детектори на слънчев вятър, йонни анализатори и два детектора на гама лъчи — един съветски и един френски. След отделянето на спускаемия апарат,модулът прелита на 34 00 км от Венера. На 13 февруари 1979 г. с помощта на съветско-френски ултравиолетов спектрометър е изследвана кометата Брадфийлд. В това време Венера 12 е на разстояние 190 373 790 км от Земята.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1810г. в поредната Руско-турска война руснаците изпепеляват цветущия град Свищов 2 1810г. в поредната Руско-турска война руснаците изпепеляват цветущия град Свищов преди 7 месеца Профил на трол?
  на връх Кръстовден 1810г."православния" командващ руските войски заповядва:"Сжечь город! Разрушит до основанию цитадель" - Свищов със своята 2000-годишна история е изпепелен от "братята славяни"". Крепостта е взривена от руснаците. Остава само пепел и от двете големи православни катедрали. От 9-те православни метоха, вкл. тези на манастира Св.Екатерина от Синай виж още ›› ския полуостров в Египет и на манастира Зограф - остава само метоха на Хилендарския манастир с църквата му, но мощите на Свищовския свещеномъченик са откраднати от руснаците и до днес не са върнати. Оцелява и малката църква на калето. Но изпепеляването на Свищов не е достатъчно на руснаците - изселват населението на града отсреща Дунава и потопяват лодките да не могат да се върнат.През зимата на 1810 по леда свищовлиите се завръщат в своя град, от който е останала само пепел. Но, вместо да проливат сълзи, те се залавят за работа с прочутата си българска предприемчивост. Отиват на своите необрани заради руските варвари през септември лозя, които са затрупани със сняг. От снега гроздето, което изнасят и в Цариград, и в Солун, е станало още по-сладко. Точно към Рождество времето се затопля и става възможно гроздето да се обере. Свищовлии го продават и с парите започват възстановяването на града си.Свищов буквално възкръсва от пепелта - първо 15 къщи, след това още и Свищов отново става един от най-многолюдните градове по Дунава. Първо построяват училище. Църквата Св. Николай с новото име Св. Преображение се възстановява първоначално като дървена постройка. Оцелелите две църкви също са отворени. През 1831 възстановяват и църквата Св. Пророк Илия. Оттам нататък Свищов и свищовлиите играят ключова роля в българското образование, църковните борби за българска Екзархия, в националното освобождение и създаването на Третата българска държава, но споменът от изгарянето на Свищов от руската армия на Кръстовден 1810 остава жив. Историята на града започва да се определя спрямо това събитие – преди изгорелството или след изгорелството. През 1829 руската армия отново изгаря Свищов. Този път е унищожена половината от града. На бежанците от това време влашкият княз дава земя.Така възниква румънският град Александрия, основан от свищовските бежанци след втория палеж на Свищов от руснаците. Пътят от Зимнич към него и по-нататък към гр. Брашов е наречен „Свищовският път“. Този път е водел към Европа! Остава жив и споменът за ролята на лозята от изгорелството помогнали за свищовското възкресение! Затова свищовският събор е в седмицата около Кръстовден, възстановен след 1989 като фестивал на виното „Свищовски лозници”!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1829 г.– Руско-турска война (1828-1829) - Османската империя сключва с Русия Одринския мирен договор 1 1829 г.– Руско-турска война (1828-1829) - Османската империя сключва с Русия Одринския мирен договор преди 7 месеца Профил на трол?
  По време на войната от 1828-29г.Русия отново се възползва от стремежа за свобода на Българите като ги използва като ресурс.Докато българите се включват във войната на страната на Русия като доброволци, руските войски разоряват българските земи, от където минават войските им и където се водят сраженията . За пореден път българската земя става бойно поле и се повтаря картината от предните руско-т виж още ›› урски войни. Българските селища са опустошавани, разграбвани и опожарявани. Въпреки това българите активно подпомагат руските войски с храна, добитък, каруци и др. необходимо, но също и с разузнавателни сведения и водачи, с отлична логистика, което печели битките на руснаците. Разгромената Османска империя е принудена да подпише Одринския мирен договор. В него няма нито дума за българите. Русия заграбва източното крайбрежие на Черно море и делата на р. Дунав, окупацира Молдова и голяма част от Влашко,Турция й плаща контрибуция.Сърбия получава автономия.Гърция става независима, Българите нищо не получават в замяна на своята помощ на руската армия. Не е отчетен въобще приносът им за руските военни успехи. По Одринския мир от 1829г. България по волята на Русия си остава под османска власт.Силистра до 1836г.е руско владение. Антибългаризмът в руската политика се изразява и в последвалите репресивни действия спрямо кап.Георги Мамарчев. Опитът му да подготви въстание за истинско освобождение на България е СМАЗАН ОТ РУСНАЦИТЕ - той е арестуван по заповед на руския ген. Дибич, разследван и хвърлен в затвора. Разоръжени са от руснаците всички български доброволчески отряди. И не става дума за моментна руска прищявка - всъщност антибългаризъм е принцип в руската политика. Войните срещу султана на русия не се водят за свободата на българския народ. Руската Мегали идеята означава асимилиране и погърчване на българите.
 • русия НЕ освобождава, а прочиства от Българи територията от Дунавската делта до Одринско 1.1 русия НЕ освобождава, а прочиства от Българи територията от Дунавската делта до Одринско преди 7 месеца Профил на трол?
  Русия не предвижда политическо освобождение на българите. В следвоенно време СЛЕД РУСКОТО ИЗТЕГЛЯНЕ, докато турската власт се възстановява, насилията над българите става с одобрението на Русия, която ползва репресиите за претекст за поредното преселение на българско население в русия След тази войната Русия организира най-голямото преселение на българи. С Член 13 от Одринския мир Русия си изд виж още ›› ейства правото да преселва българи османски поданици И ГО ПРАВИ до 1835г. Според Иван Селимински "половината българско население на Тракия между Одрин,Стара Загора, Балкана и морето и това от Източна България,между Варна,Силистра, Исакча и морето се изсели,поради което тези области опустяха." Според пресмятанията на етнолози демографи възрожденското българско семейство отглежда средно по 5-6 деца. Според тези критерии излиза , че преселниците са над 200 000 живи руски трофеи от войната. От тази преселническа вълна са големите български колонии в Бесарабия. СОдринския мир "Освободителката" Русия узаконява турската власт над българите. Български патриоти като капитан. Г.Мамарчев, Бойчо войвода и други, които се опитват сами да предприемат освободителни действия са премахнати от руската власт. Българите дават жертви не само във военните действия, в които те се включват на руска страна, а и от разорението на плодородните им земи и селищата им от руските войски и от военните действия. Десетилетия са необходими за икономическото възстановяване. Най-тежката последица от тази война е организираното от Русия преселение на българите. "Дядо Иван " не освобождава, а обезбългарява цели български села и градове. Фактически Русия прочиства от българи територията от дунавската делта на север до Одринско на юг. Русия принудително разрежда българите в коридора към Проливите. Освободила Гърция след Одринския мир Русия се връща към поддържане на приятелството със султана. А ОТ 1833 до 1841 султана е васал на русия, но от това печели Сърбия като по руска воля присвоява българските земи до р. Тимок
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Създаването на нова полиция в сръбската

Парламентът на босненските сърби гласува за създаване на резервни полицейски сили, което се разглежда като заплаха за сигурността от босненските мюсюлмани, живеещи в

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 20 - 21

Овен През тези почивни дни има едно сигурно нещо в любовта, което ще бъде като лайтмотив - романтиката. Щедростта, която ще проявявате към любимите

missing image
Полицията забрани на "жълтите жилетки" да

Префектурата на парижката полиция забрани провеждането на 20 април на нов протест, организиран от "жълтите жилетки" на територията до изгорялата катедрала "Нотр Дам". "Процеси,

Последно в Актуално