Умира Елвис Пресли

11672
Умира Елвис Пресли

1977 г.

На 16 август 1977 година умира един от най-известните рокендрол изпълнители – Елвис Пресли. Той е определян като най-голямата звезда в рокендрол музиката и се смята, че притежава изключителен принос за развитието на поп културата през 20.век. Елвис Пресли е носител на 4 награди Грами и е най-продаваният солов изпълнител в историята на поп музиката. Днес много хора продължават да го определят като Краля на рокендрола.

Елвис Пресли е роден на 8 януари 1935 година в град Тюпълоу, щата Мисисипи. Родителите на Пресли разполагат със скромни финансови възможности. Въпреки това майка му Гладис отглежда с голяма любов единственото си дете. Семейство Пресли са много религиозни и всяка неделя посещават градската църква. Именно там е открит талантът на малкия Елвис. Когато е едва на 3 години, той започва да пее в госпъл хора на църквата. Динамичният ритъм на госпъл музиката оказва силно влияние върху музикалните предпочитания на малкото момче. През 1947 година Елвис получава първата си китара като подарък за рождения си ден. Без да познава нотите, той започва да се учи да свири, само като слуша песните от радиото. През този период в американските радиостанции песните се разделят по расов признак. Смята се, че съществуват радиостанции за чернокожи изпълнители и радиостанции за бели изпълнители. Елвис харесва всички стилове и прави уникални комбинации от блус, ритъм енд блус и рагтайм. През 1948 година семейство Пресли е принудено да се премести в Мемфис и да търси по-добро препитание. Там Елвис продължава своето средно образование, но след завършването си отказва да се запише в колеж.

Изграден е Панамският канал

На 15 август 1914 година е изграден прочутият Панамски канал. Той пресича Панамския провлак в най-ниската част от територията на Панама...

През 1953 година той започва работа като шофьор на камион. Същата година отива в звукозаписното студио „Сън Рекърдс”, за да запише плоча за подарък на майка си. Там изпява песента „Мое щастие” (My happiness). Секретарката на студиото прави копие на записа и го предоставя на управителя Сам Филипс. Елвис привлича вниманието на Филипс, който през този период търси универсален изпълнител, който ще се харесва от бялото и чернокожото население. В началото на 1954 година младият Пресли прави още няколко записа в студиото. На 7 юли 1954 година песента „Така е добре, мамо” (That’s all right, mama) за първи път се пуска по радиото и оглавява музикалните класации. Само в рамките на три седмици са продадени 15 хиляди бройки от плочата, което е истински рекорд за студио „Сън Рекърдс”. Елвис работи със Сам Филипс от 1953 до 1955 година. През този период той записва 21 песни. Въпреки че Елвис все още не е овладял гласа си, голяма част от записаните парчета се превръщат в хит. Тогавашният стил на Пресли се определя като рокабили. В последствие този стил се развива и поставя основите на рокендрол музиката.

1955 година се оказва повратна в живота на Елвис. Тогава последната му записана плоча за „Сън Рекърдс” достига до първо място в националната класация на „Билборд”, а концертните му изяви привличат все повече посетители. В края на същата година той сключва договор с мениджъра Том Паркър, а Сам Филипс продава звукозаписните права върху творчеството на Пресли на компанията „РКА – Виктор”. В началото на 1956 година, Елвис прави първия си запис за компанията, който в продължение на осем седмици оглавява класацията на „Билборд”. В същото време той участва в различни телевизионни програми и е избран да играе главната роля във филма „Обичай ме нежно”. Настъпва „златното време” за Елвис Пресли. Всеки негов запис се превръща в световен хит. През 1956 година американската военна комисия изпраща покана на Елвис за явяване на задължителната си военна служба. По съвет на своя мениджър, рокендрол изпълнителят се съгласява да влезе в казармата. Според Том Паркър по този начин Елвис ще докаже, че не е главозамаян от славата и трябва да се приема като сериозен музикант. Времето в казармата се оказва много трудно за Елвис Пресли. Той постепенно започва да губи вярата в себе си и музиката, която твори. Допълнителен шок за изпълнителя е внезапната смърт на майка му през 1958 година. След като излиза от казармата през 1960 година, светът на рокендрол музиката е много променен и Пресли осъзнава, че трябва да се адаптира към новите условия.

60-те години на 20.век се определят като сравнително успешен период в творчеството на певеца. Той издава няколко успешни плочи, но решава да насочи вниманието си върху своята филмова кариера. Елвис започва да снима по три филма на година. През 1962 година спира концертните си изпълнения, за да се концентрира върху ролите си в киното. Елвис Пресли участва в общо 31 игрални филма. По-голямата част от тях са с повърхностен сюжет и не успяват да го наложат като сериозен актьор в Холивуд. Междувременно музикалната кариера на рокендрол изпълнителя е в застой. Това е причината през 1968 година, по идея на Том Паркър, Елвис да заснеме собствено телевизионно коледно шоу. По време на телевизионното предаване са изпълнени най-големите хитове на изпълнителя, както и новите му парчета. Паркър се опитва да изгради образ на улегнал и зрял музикант. За този имидж допринася фактът, че наскоро Елвис е сключил брак с младата Присила и очаква първото си дете. Шоуто се оказва истински триумф и бележи нов етап в кариерата на Пресли. Рокендрол изпълнителят подновява концертната си дейност и започва да прави нови записи. През 70-те години на 20.век Елвис Пресли насочва цялата си енергия в организирането на турнета и издаването на нови плочи. Въпреки че изпълненията му се радват на голям успех, той не може да постигне същата слава като в ранните години от своето творчество. Междувременно разходите на Пресли значително нарастват и той е принуден да продаде правата върху всичките си песни на „РКА – Виктор”. През 1973 година настъпва поредната криза в живота на певеца – съпругата му подава молба за развод.

След 1973 година настъпва нов залез в кариерата на Елвис. Той продължава да твори, но записите му не постигат предишните успехи. Умората се отразява върху външния вид на изпълнителя – той рязко напълнява и вече няма следа от предишния му чар. Елвис Пресли умира на 16 август 1977 година в дома си Грейсланд в Мемфис. Изпълнителят е само на 42 години. Като вероятна причина за смъртта му се определя свръхдоза от приспивателни. След смъртта на изпълнителя, продажбите на албумите му рязко скачат. На пазара се преиздават неговите стари хитове, както и нови парчета, които са неиздавани досега. Елвис Пресли се превръща в най-продавания изпълнител на всички времена. Творчеството на Пресли оставя ярка следа в 20.век и изиграва голяма роля за развитието на рокендрол музиката.

Арестуван е Карлос Чакала

На 14 август 1994 година е задържан един от най-известните международни престъпници на 20.век – Карлос Чакала. Той е един от най-...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com