X
 
 

Унгария е обявена за република

1508 9
photo of Унгария е обявена за република
Снимка: iStock/Guliver

1946 г.

Унгария е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Австрия, Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения. Площта ѝ е 93 030 km2, от които 92 342 km2 суша и 688 km2 водна площ.

Наименованието „Унгария“ идва от средногръцкото име Οὔγγροι, което изглежда е заето през старобългарски от огурското оногур („десет огури“). Оногури е общото име на група народи, включени в племенния съюз на прабългарите, които се установяват в източните части на днешна Унгария след разгрома на Аварския каганат. Изглежда унгарците са част от групата на оногурите, като може би дори съставляват мнозинството от тях.

Роден е Ромен Ролан

Ромен Ролан е френски писател, идеалист, пацифист, антифашист, биограф, романист, носител на Нобелова награда за литература (1915) за т...

Унгарското име на страната е Magyarország, съставено от magyar („унгарски“) и ország („страна“). Думата magyar идва от magyeri („маджари“), едно от седемте главни полуномадски унгарски племена, които се установяват в Централна Европа в края на IX век. Първата част на името – magy, вероятно идва от протоугърското *mäńć- („човек“), срещащо се също в етнонима „манси“ (mäńćī, mańśi, måńś). Втората част – eri („човек“, „хора“, „род“) се е запазила в унгарското férj („съпруг“) и е когнатна с марийското erge („син“) и архаичното финско yrkä („младеж“).

В днешните си граници Унгария заема основната част от Панонската низина, намираща се в Карпатския басейн и пресичана от река Дунав.

Поради централното си разположение тя се е смята за мост между Изтока и Запада.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

9 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • нощта срещу 2 февр.1945 - начало на цялостната трансформация на държавата по руски модел 3 нощта срещу 2 февр.1945 - начало на цялостната трансформация на държавата по руски модел преди 2 месеца Профил на трол?
  Под дулата на съветското оръжие и под диктовка на Кремъл то започва да взема едно след друго политически решения за управление на държавата със съдбоносно значение. Първо, с декрет, армията ни хитро е изведена навън да бъде избит в безмислени акции (30 000 бълг войни загиват за няколко месеца) и 200 хил. окупационен корпус успява безпрепятствено да трансформира България в сателит, обслужващ изця виж още ›› ло икономиката, политиката и интересите на СССР с декрети от Съветското командване почват среднощни арести, отвличания и разстрели на образовани и имотни българи.Българската нация е обезглавена. След „разчистване” на политическата, икономическа и културна опозиция 1946г. се фалшифицира Референдума за формата на управление на страната – Монархия или Република.По същото време ВЕЧЕ е подчинен църковния клир на Българската екзархия – най-влиятелната по онова време институция сред Българите. С тоталната национализация и насилствената кървава колективизация в селата по руски модел на земята, водениците, машините, добитъка на мажоритарната част от населението на България е отнета възможността за свободно и независимо препитание, за икономическа състоятелност и самостоятелност. А спорната индустриализация превръща страната в руска колония. Науката и образованието са „превзети” от окупаторите и Кремъл пресича всякаква самостоятелна и независима мисъл на Българите, неконтролирана от руското социално инженерство - целта е подмяна на Българската национална идентичност. Българинът започва да вярва, че е „славянин”, че „руснаците му били кръвни, идейни ПО-ГОЛЕМИ братя и приятели” и на принципа на многократно повторената лъжа се превръщат в „истина”, върху която Българинът гради своите убеждения, светоглед, и отношение към себе си 45 г. - историята за произхода и народностната специфика на Българите са ТОТАЛНО фалшифицирани и деформирани и се принизява самочувствието и самоуважението ни като Български народ и нация. Управлението, което налагат от Кремъл над окупираната от Съветските войски България (1944-1989 г.) е тоталитарно - политическата диктатура не оставя нито една сфера от живота на народа ни, където ДС-КГБ/БКП да не е „стъпило” и да не е проконтролирало, да не се е намесило и да не е заставило нещата да се развиват единствено и само по директиви и нареждания от москва. Никога до 1944г Българите не са имали подобна тиранична политическа система на управление, която тотално да овладее всички сфери на живота им: политическа, социална, обществена, културна, научна, образователна, възпитателна, религиозна, икономическа и техническа. В Османската империя Българския народ е бил по-свободен и по-състоятелен от т.нар. „соц.”, когато му е отнето, практически всичко - собственост, свобода на предвижване и дори вярата му - днес приличаме повече на руските си господари, отколкото на Българските Възрожденци
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Последните поражения върху Българската история и идентичност са след 1989 г. - многократно бяха направени опити по официален!! път да се направи ревизия на 45 г. управление на БКП и всички завършиха с неуспех, защото русия продължава да пречи за установяване на действителните вреди върху Българската нация, държавност и култура след 1944г. - пораженията в БЪЛГАРЩИНАТА, вследствие от Съветската оку виж още ›› пация на България
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • нощта срещу 2-ри февруари 1945г 2 нощта срещу 2-ри февруари 1945г преди 2 месеца Профил на трол?
  Най-зловещата българска нощ , когато по заповед и списък от Москва и по метода на руското НКВД с изстрел в тила е разстрелян елита на България,заринат със сгурия в обща яма от верните български слуги на Москва. Идете до параклиса пред НДК да запалите свещичка, да оставите цвете Да почетем паметта на ДЕСЕТКИ ХИЛЯИТЕ БЪЛГАРСКИ жертви на палачите на Кремъл. Паметта е вечна! Амин!
 • позорно мълчание на БПЦ 2.1 позорно мълчание на БПЦ преди 2 месеца Профил на трол?
  почитаме десетките хиляди жертви на московския комунизъм в България, сред които има стотици БЪЛГАРСКИ духовници. Архимандрит Ириней с титлата „лисансие по богословие“, завършил и в Рим Ориенталския институт и право, доктор по философия усвоил руски, румънски, италиански, френски, немски и английски език. Отказва предложения му висок сан от Англиканската църква заради назначение за учител възпит виж още ›› ател в Софийската духовна семинария. Той е един от българите родолюбци в московския “черен списък“ за ликвидиране. Арх. Ириней е изгорен в местността между Годеч и Трън. Бил само на 34 години, но изключите://kontraprop.com/wp-content/uploads/2017/02/1009045_1396762170550338_2028656834_o.jpg
  : 0 !
 • от ''народния съд'' срещу Димитър Търлянов от с.Гърмен, Гоцеделчевско. 2.2 от ''народния съд'' срещу Димитър Търлянов от с.Гърмен, Гоцеделчевско. преди 2 месеца Профил на трол?
  ''... Ти, фашист ли си бай Димитре? Гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:Да! Щом всички тук, които съдите ВИЕ са фашисти и аз съм такъв! Аз се гордея, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички, които сега съдите вие са добри и честни хора! Аз съм честен човек, целият ми живот премина в труд, помагайки на всеки нуждаещ се, никого не съм убил и виж още ›› ли ограбил, по Божите заповеди съм живял не само аз, но и семейството ми. В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди, след този провокаторски отговор, и започнаха да шушукат помежду си. За да разсеят впечатлението, което направи казаното от бай Димитър в залата, неговият съселянин Иван Гулев в качеството си на съдия го запита: Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист? – До момента на моето арестуване аз не я знаех тази дума каква е и откъде е дошла, и никога не бях я чувал. Преди да дойдете ВИЕ на власт никой на никого не викаше фашист. Но когато дойде на власт вашата партия разбрах, че аз и много други хора сме фашисти, така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Те ни се заканваха, че ще ни изтребят, биеха и псуваха на фашистка майка. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а аз след като не съм комунист – значи съм фашист. Толкова разбирате вие, толкова разбирам и аз. Според вашите разбирания фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не пребиват хората за нищо, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно. А комунистите са тия, дето не им се работи, които крадат, които пребиват имотните, за да им вземат имота, а нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат, заканвайки се: „Смърт на фашистите!”. Ето това разбирам аз под думата „фашист”. С тези думи бай Димитър си подписва присъдата - пияния прокурор Стайков изрева стандартната фраза:Смърт за това Михайловистко куче ...'' При такава „делова” обстановка се провеждат заседанията на „народните съдилища'' и се установява ''виновността'' на подсъдимите и ''виновни'' са всички!! преминали през този ''съд'' - това красноречиво се доказва от десетки хилядите издадени присъди, отнето имущество, изселвани семейства, репресирани деца и внуци
  : 0 !
 • 2.3 преди 2 месеца Профил на трол?
  Поклон пред паметта на зверски избитите без съд и присъда невинни жертви на мракобесната червена диктатура.Липсата на лустрация доведе България до това трагично състояние - ценностите са загубили своето значение и хора от ъндерграунда ни управляват на къса сиджимка от москва - реставрацията на руската колониална зависимост има и БОНУС: рускоговорящо малцинство - русофицирането е на MAX
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • под руски ботуш 1 под руски ботуш преди 2 месеца Профил на трол?
  от 1945г. Унгария е под руска окупация. Из цяла Унагария вербуват и внедряват шпиони на ОКУПАЦИОННАТА власт - навсякъде: във фабриките, в редакциите, в офисите, в университетите, в църквите, в театрите ... следят всяка стъпка на унгарците и донасят. Във всяко трето семейство в Унгария има по един малтретиран, осакатен или убит. Сградата на партийна централа на национал-социалистите в Будапеща в виж още ›› ече е централа на милицията подопечна на Москва. Хиляди унгарци вътре са измъчвани и умъртвявани Месеци след като се нанася в сградата, сформираната от руските окупатори милиция започва да използва и подземията на съседните сгради и създават подземен лабиринт от затворнически килии.Хиляди унгарци са измъчвани и умъртвявани в това подземие на ужасите. Днес тази сграда е музей на терора и може да се видят помещенията, където са извършвани жестоките мъчения и убийства. Лабиринтите са запазени в автентичния им вид. В горните няколко етажа на сградата са изложени автентични експозиции от терора и трудните етапи от историята на Унгария след обявяването й за колониална ‘’република’’ на соц колонилната империя русия: webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_591023830/slide_6_Domat_na_terora_-_poukite_ot_karvaviya_XX_vek_
 • не случайно 1.1 не случайно преди 2 месеца Профил на трол?
  Национален празник на Унгария е деня на революцията от 1956г. - Ден на борбата на унгарците за Свобода
  : 0 !
 • КЪРВАВА ВЛАСТ С ЕТИКЕТ: ''НАРОДНА РЕПУБЛИКА'' 1.2 КЪРВАВА ВЛАСТ С ЕТИКЕТ: ''НАРОДНА РЕПУБЛИКА'' преди 2 месеца Профил на трол?
  РУСКИ ПАТЕНТ - какво ли не подмениха руските болшевики и техните маши!Неравенството го обявиха за ''социализъм''. Диктатурата над народа - ''народна демокрация''. Поробването – ''освобождение''. Критиците – ''русофоби''. Тези,които се отличават от тях - “бивши хора”, а сега са вече ''подчовеци' виж още ›› 9; в опорните точки на слигинажа си.Има ли разлика? И т.н. и т.н. Скоро се води спор дали Гагарин е летял в космоса. Но вече всички летят. Така че не е от значение Гагарин летял ли е и колко месеца преди Джон Глен. НО Гагарин се използваше за агресивна политика, пропаганда и демагогия. Внушаваше се на Света ''предимството'' на съветския човек и ''силата'' на съветската наука и техника. Хрушчов заплашваше,че СССР-то произвежда ракети и атомни бомби на конвейр. Това е смисъла и значвнието на “историчекия ” полет на Гагарин. Агресивните зашитници на полета на Гагарин се снишиха,когато една учителка учи децата,че човек ''не е стъпвал на луната'' - явно за русофицираните щом НЕ е руский си е направо някакъв подчовек. Подмяната на думи и истини е патент на руските болшевики и техните наследници - те са се ''борили за мир и братство между народите(на подчовеците) и социална справедливост''. Наследниците продължават да се борят срещу соросоиди,джендъри, подчовеците и ... Армстронг - Земята в руска переспектива е плоска - дължина и ширина на окупирана територия - двумерна : НАША и ВРАЖЕСКА
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гледат делото срещу Петър Москов за турс...

На 18 април Специализираният апелативен наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, предаде БГНЕС...

Последно в Актуално