Във Франция са разрешени със закон еднополовите бракове

7037
Във Франция са разрешени със закон еднополовите бракове
Снимка: iStock/Guliver

1999 г.

В края на 20 и началото на 21 век, се оформя една нарастваща тенденция за признаване на правото на граждански брак и на еднополовите двойки. Това законово признаване им предоставя широк спектър от права, като тези на съвместно социално осигуряване, наследяване, данъчно равенство и пр., недостъпни за небрачните двойки. Ограничаването на правото на брак само върху разнополовите двойки, лишава еднополовите двойки от такива правомощия, и ако първите могат сами да избират дали да сключат брак и да ги придобият, на вторите тази възможност им е отнета от закона. И макар че някои от горепосочените права, могат да бъдат подсигурени чрез други правни средства (пр. чрез договори), еднополовите двойки продължават да се сблъскват с трудности в областта на наследяването, болничните посещения и имиграцията. Липсата на законово признаване също лишава еднополовите двойки и от правото на осиновяване.

Понастоящем, пълна брачна равнопоставеност има само в няколко страни: Испания, Белгия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Канада, ЮАР, Португалия, Исландия, Аржентина, Дания и Франция, а от 2017 г. официално влиза в сила закон за легализиране на еднополовите бракове и във Финландия.

Съставено е четиридесет и седмото правителство на Царство България, начело с Никола Мушанов

Първото, второто и третото правителство на Никола Мушанов са четиридесет и осмо, четиридесет и девето и петдесето правителство на Царст...

В САЩ, към май 2009 година, щатите Айова, Кънетикът и Масачузетс признават еднополовите бракове за законно равнопоставени. Върмонт и Мейн са приели законови промени, напълно узаконяващи еднополовите бракове от септември 2009 година. Законодателният орган на Ню Хампшър също прие подобни промени на 6 май 2009 г., но губернаторът на щата Джон Линч още не е подписал закона. В Калифорния, след съдебното узаконяване през май 2008 г. и последвалата повторна забрана чрез конституционна поправка (известна като „Proposition 8“) от ноември 2008 година, съдебните битки продължават. Очаква се през юни 2009 година Върховният съд на Калифорния да вземе решение по делото срещу законността на поправката (Конституцията на щата предвижда специфична процедура за подобни поправки, която не е спазена), както и относно законовия статут на десетките хиляди еднополови бракове, сключени в щата през 2008 година.

Любопитен прецедент представлява подходът на щата Ню Йорк, където еднополови двойки не могат да сключат брак, но се признава валидността на еднополовите бракове, сключени в други щати или държави, според чиито местни законодателства тези бракове са законни.

На федерално ниво еднополовите бракове са забранени от т. нар. „Закон за защита на брака“ (Defense of Marriage Act), приет през септември 1996 година. Поради тази причина дори жителите на щати с равнопоставеност на браковете нямат достъп до определени семейни права и привилегии, които попадат под юрисдикцията на федералните власти (напр. пенсионно осигуряване, имиграционни въпроси и други).

На 26 юни 2015 година Върховният съд в САЩ обявява еднополовите бракове за законно право във всичките 50 щата.

Роден е Захарий Зограф

Захарий Христович Зограф е български живописец от Самоковската художествена школа. Син е на зографа Христо Димитров. Учи рисуване и пр...

Законово третиране на хомосексуалността по света

В края на 2004 г. британският парламент прие закон за гражданските съюзи, който влезе в сила от 2005 г. и разрешава на еднополовите двойки да се регистрират официално като такива.

Дори и в държавите, където еднополовите връзки не са легално признати, много еднополови двойки си организират брачни церемонии (още наричани церемонии по обвързване), за да декларират и отпразнуват своето обвързване пред обществото. Тези церемонии нямат законова валидност и не водят до изменения в законовия статут на двойките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Родена е Христина Морфова
Родена е Христина Морфова

На 24 април 1887 е родена Христина Василева Морфова е българска оперна певица, сопрано, работила дълго време в Чехословакия. Гласът ѝ обхваща...