Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва Културната революция в Китай

16 май 2018, 00:05 часа • 10561 прочитания

На 16 май 1966 г. е публикувано съобщение на Централния комитет на Китайската комунистическа партия за "културната пролетарска революция".

В годините на т. нар. Културна революция (1966-1976) в страната на практика е въведена военнобюрократична диктатура под ръководството на Мао Дзедун. Великата пролетарска културна революция е период на неприкрит терор в комунистически Китай, по това време се елиминира евентуалната политическа опозиция и се утвърждава "маоизма" като водеща държавна идеология.

Мао окуражава създадени за целта революционни комитети да изземат властта от държавната и партийната администрация. В последвалия хаос мнозина загиват, а милиони са изселени или изпратени в затвора.

Мао обявява официално края на Културната революция през 1969 г. Макар че през последвалите години положението е по-спокойно, по-значителен политически обрат е постигнат едва през 1976, когато във вътрешните борби в Китайската комунистическа партия надделява групата около Дън Сяопин и е арестувана бандата на четиримата.

Окончателно китайската културна революция приключва през 1976 г.

Източник: Уикипедия

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес