Атом Егоян - специален гост на 24-тия София Филм Фест!

8178
Атом Егоян - специален гост на 24-тия София Филм Фест!
Снимка: София филм фест

Знаменитият канадски режисьор Атом Егоян е любимец на световните кинофестивали, завоювал със своите 17 пълнометражни и десетки късометражни и документални творби над 60 награди и близо 100 номинации. Той е роден в Египет, в семейство на арменски художници, израства в Западна Канада, а младежките му плановете са да стане драматург. Когато започва да учи международни отношения и музика в Университета в Торонто, нещо в него се променя. А след като снима и първия си късометражен филм, Егоян осъзнава силата на визуалния разказ и решава да се посвети на киното. Появяват се и първите му късометражни опити - „Howard in Particular“ (1979), „After Grad with Dad“ (1980), „Peep Show“ (1981), „Open House“ (1982).

Атом Егоян се завръща в „етническата“ си родина, за да снима филма „Календар“ през 1993 година. С ранните си филми успява да спечели вниманието на независимите фестивали, а с „Екзотика“ (1994) провокира интереса на филмовата критика и по-широката публика. Неговият филм „Примамливото отвъдно“ (1997) получава две номинации за „Оскар“, а през 2009 година „Клои“ се превръща в истински боксофис хит, като носи и сериозни печалби, след излизането му на DVD и Blu-ray. „Арарат“ (2002) е посветен на геноцида, извършен над арменското население през 1915 година, като представя страданията на оцелелия Аршил Горки, превърнал се в пионер на американския абстрактен експресионизъм.

Световноизвестният алпинист Алекс Чикон ще бъде специален гост на 24-тия София Филм Фест

Между 16 и 18 март 2020 година, в програмата на София Филм Фест и в партньорство с магазин „Стената“ посрещаме Алекс Чикон....

На 24-тия София Филм Фест публиката ще има възможност да види три от най-важните и интригуващи филми на Атом Егоян.

Премиерно ще бъде показан най-новият му филм „Почетен гост“ („Guest of Honour“, 2019), участвал в конкурсната програма на фестивала във Венеция. Егоян е сценарист и режисьор на драматичната история, която проследява опитите на вдовец да разбере своята пораснала дъщеря. Филмът се фокусира върху екзистенциални проблеми като темата за вината и подозрението, погледнати през призмата на сложните семейни връзки. В ролята на бащата е британският актьор Дейвид Тюлис, в ролята на дъщерята - атрактивната Лейла Де Оливейра.

На фестивала ще бъдат представени и един от най-успешните филми в кариерата на Атом Егоян – „Екзотика“ („Exotica“, 1994) и „Примамливото отвъдно“ (The Sweet Hereafter, 1997). „Екзотика“ може да бъде определен като своеобразен филмов лабиринт, в който са преплетени най-мрачните тайни на група хора, които на пръв поглед нямат връзка помежду си. Но в един момент става ясно как героите са толкова плътно свързани заедно, че ако ги разделиш, светът им ще се срине. В ролята на Зоуи, собственичка на стриптийз-клуб, е Арсине Ханджан (съпругата на Егоян) - героинята й започва сложна професионална и лична връзка с новия диджей Ерик и придава на особената среда на действието нежна невинност и доза мистерия. Творбата е удостоена с наградата на ФИПРЕССИ в Кан ’94 и приза за най-добър канадски филм в Торонто.

„Примамливото отвъдно“ е филм, който разказва историята на уважавания адвокат Мичъл Стивънс (в ролята Йън Холм), заминал за малко канадско градче по следите на трагична автобусна катастрофа, за да потърси възмездие за загиналите в катастрофата жертви. „Филмът е адаптация по романа на Ръсел Банкс, в която Атом Егоян разглежда същността на вината и безспорно сложните човешки взаимоотношения; семейните конфликти се изследвани интелигентно и свръх-сетивно, поставени под метафоричния микроскоп на режисьора“, пише за филма ВВС.

Документалният разказ за Радичков с премиера на 24-тия СФФ

„Истории за птици, хора и други чудеса“ е поглед към тайнствения магичен свят на Йордан Радичков. Режисьорът и продуцент пр...

Визитата на режисьора в България се организира в партньорство с Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ | AGBU – София, Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ | AGBU – Варна, Съюза на арменците в Европа – България и посолството на Канада за Румъния, България и Молдова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Кино "Влайкова" посреща "Годзила и Конг: Нова империя"

Новият филм на Вим Вендерс - "Прекрасни дни", тръгва по кината от 29 март

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com