Един век световни класики и пропаганда: "Мосфилм" навърши 100 години (ВИДЕО)

732
Един век световни класики и пропаганда: "Мосфилм" навърши 100 години (ВИДЕО)
Снимка: Мосфильм

"Мосфилм" - държавният гигант на съветското и руското кино, създал класически филми като "Броненосецът Потьомкин" и "Соларис", отбелязва стогодишнината си днес - 30 януари, предаде Ройтерс.

По думите на генералния директор Карен Шахназаров, който е начело на "Мосфилм" повече от 25 години, студиото е добре подготвено да просперира и в бъдеще. Шахназаров смята също, че противопоставянето между Москва и Запада относно войната в Украйна би трябвало да е от полза за руските филмови творци.

Въпреки че някои западни филми все още се прожектират в руските кина, често дълго след излизането им на голям екран в други страни, руските продукции стават все по-важни за приходите в бокс-офиса. "Това е подарък за нас", казва Карен Шахназаров пред Ройтерс в разрастващия се комплекс на "Мосфилм" в покрайнините на Москва, визирайки намаляването на броя на западните филми, показвани в руските кина. 

Той беше един от водещите културни дейци в Русия, които публично подкрепиха т.нар. от Кремъл "специална военна операция" в Украйна скоро след нейното начало. "Има и друг въпрос - как можем да я използваме? Надявам се, че тя ще има своя ефект", допълва той.

"Разбираемо е, че конкуренцията е от съществено значение за филмовата индустрия, но има моменти, в които трябва да повишим нивото на родното филмопроизводство. Сега е добър момент да го направим", казва Шахназаров, който през 2022 г. предупреди, че Володимир Зеленски е много опасен и не бива да се третира като клоун.

Още: Евродепутат се оказа агент на Русия - години наред изнасяла информация към ФСБ

Как се представят руските филми в боксофиса?

Данните сочат, че боксофисът в Русия ще надхвърли 40 милиарда рубли (450 милиона долара) - приходи, близки до тези отпреди пандемията, когато западните филми са били показвани по-често. Миналата година на руските филми са се падали 28 милиарда рубли от общите приходи в бокс-офиса. 

"Мосфилм" оцеля както по време на съветската комунистическа епоха, когато филмите бяха обект на строга цензура, така и след тежкия икономически спад, последвал разпадането на СССР през 1991 г.

Студиото прави само част от руските филми, но остава сила, която разполага с впечатляващи декори, модерни студия за запис и монтаж, съоръжения за компютърно генерирани изображения (CGI) и голям кинокомплекс. "Мосфилм" не отстъпва на нито едно студио в света, а дори превъзхожда много от тях", казва 71-годишният Карен Шахназаров, който е и филмов режисьор. Той добавя, че се гордее със студиото в навечерието на неговата 100-годишнина.

Снимка: Getty Images

Още: Отнеха олимпийско злато на Русия заради допинг скандал, то отива в САЩ (ВИДЕО)

Държавният телевизионен канал "Россия 1" излъчи гала на 20 януари, отдаваща почит към водещи фигури от миналото, включително Сергей Айзенщайн, който е режисьор и съсценарист на филма "Броненосецът Потьомкин" от 1925 г. Сред другите филми, произведени от "Мосфилм", е "Соларис" - филмът на Андрей Тарковски от 1972 г. 

По думите на генералния директор филмите за войната са по-популярни от всеки друг жанр в Русия и извън нея - нещо, което го изненадва. Действието на много от най-успешните продукции на "Мосфилм" се развива по време на война и сътресения. "Всичките ни най-големи хитове, както съветски, така и руски, имат много по-малко зрители, отколкото филмите ни за войната", казва Карен Шахназаров, цитиран от БТА.

Още: Почина легенда на италианското кино, една от музите на Фелини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com