X
 
 

Филмът за Ботев „На прощаване“ вече може да се гледа свободно в Youtube

1242 0
Филмът за Ботев „На прощаване“ вече може да се гледа свободно в Youtube
Снимка: България ин моушън пикчърс
Документалният филм „На прощаване“ (2018), посветен на Христо Ботев, вече може да се гледа свободно в Youtube. Той е с продължителност 28 минути.

Ето и съобщението на авторите на лентата – Борислав Марков и Атанас Янев – поместено в официалната фейсбук страница на екранното произведение:

„Здравейте, приятели!

Пишем този пост със смесени чувства.

От една страна сме щастливи да ви съобщим, че документалният филм "На прощаване" (2018), посветен на Христо Ботев, вече е достъпен за свободно гледане в Youtube ето от този линк.

От друга страна сме тъжни – заради всички онези трудности и перипетии, които, в крайна сметка, не ни позволиха да направим така, че "На прощаване" да се разпространи подобаващо, и буквално унищожиха нашия ентусиазъм.

През почти цялото време, от момента на създаването на филма, та чак досега, понесохме много удари на най-различно ниво - институционално, обществено-политическо, финансово. Опитахме се да разпространим лентата по телевизии, да влезем и в киносалоните - навсякъде срещахме или неразбиране, или откровено нежелание дори да ни се обърне поне малко внимание. Или пък завоалирано ни се заявяваше, че лентата не е политкоректна - тоест, не е "приспособена" и "адаптирана" към съвременните "изисквания" на времето.

Отново подчертаваме, че не сме получавали нито държавно, нито частно, нито каквото и да било друго финансиране от когото и да било, и когато и да било – целият проект е реализиран изцяло с нашите лични средства. Идеята ни беше да направим една пълноценна, качествена, обективна и изцяло независима от всякакви неблагоприятни външни фактори продукция, която да достигне до повече хора. И всъщност, може би в това е големият ни грях - в България няма кой да ти позволи нещо подобно, не и днес.

Все пак успокоение за нас е, че останахме верни на себе си, на своите ценности, и на произведението, в което вложихме толкова много труд, любов и лишения в рамките на две години. Изпълнихме дълга си с чиста съвест. Създадохме филма не с цел да забогатеем или да се появяваме по медиите, а защото това е на-малкото нещо, което можем да направим за България и нейните велики синове като Ботев.

Не променихме филма така, че да се харесаме на когото и да било. Не подменихме историческата истина. Не спестихме нищо. Назовахме нещата с истинските им имена. И не съжаляваме за това.

За останалото ще ни съди Историята.

Пожелаваме ви приятно гледане!”

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители