"Индиана Джоунс и реликвата на съдбата": Класика в жанра за последен път (РЕВЮ)

8295
"Индиана Джоунс и реликвата на съдбата": Класика в жанра за последен път (РЕВЮ)
Снимка: Forum Film Bulgaria

Винаги е малко тъжно, когато някоя легенда си отива. Затова и последният филм за Индиана Джоунс с Харисън Форд в главната роля е празник за киноманите, но носи и доза тъга, защото за всички ни е ясно, че това ще е краят на историите с любимия ни археолог. Никой изкуствен интелект и никое CGI изображение няма да може да ни върне онова усещане за Инди, което само Харисън Форд може да даде.

Но да не изпадаме в закостеняло мрънкане, а да насочим вниманието си към филмовото събитие това лято - премиерата на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". От днес, 30.06, филмът тръгва по кината, изпълвайки очите и душите ни с приключения, хумор и много, много, много преследвания.

Да, Харисън Форд е велик, но вече е бая възрастен (още няколко дни го делят от 81-ия му рожден ден) и целият този екшън покрай него ни кара здраво да се задъхаме (а какво остава за самия него). Слава богу, на места изкуственият интелект подава спасителна ръка и това, в крайна сметка, не е нещо, от което трябва да се възмущаваме. Да, за някои зрители чисто визуално възприятието ще е трудно, но реално, ако са използвани "оправдано" и с мярка, дигиталните актьори биха били чудесни помощници на тези от плът и кръв.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Сюжетът: Д-р Джоунс е загубил вкус към живота и предпочита вкуса на силното питие. В деня на неговото пенсиониране като преподавател при него пристига порасналата му кръщелница Хелена (в ролята Фийби Уолър-Бридж - гадже на големия Мартин Макдона), която също е посветила живота си на реликвите и историческите артефакти, но в различна от благородната посока на Индиана Джоунс. С нейната поява пристигат и злодеите. Инди трябва много бързо да се вземе в ръце, за да тръгне на посл(р)едното приключение в търсене на Антикитерата на Архимед, в което обаче ще трябва да се бори с нацистите и поне да се опита да открие смисъла на собствения си живот.

"Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" е класически филм за Инди с всички необходими елементи в него: имаме историческа загадка, класически антагонист, жена, която трябва да бъде спасена, помощник, важни и труднодостъпни дестинации и много, много тичане, катерене, падане, яздене, гмуркане и всякакви други дейности, задължителни за жанра. За всички, които обичат цялата поредица за Индиана Джоунс още от първия филм "Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот" от 1981 г., новото заглавие е абсолютно задължително. За онези, които не са чак толкова заклети фенове, "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" може да послужи като показно за това как се прави филм за любим по цял свят персонаж с любим по цял свят актьор, като се следват каноните на жанра, а екранът се изпълва с жанрово майсторство и самоирония. Филмът "звънва" още повече и от изпълненията на магнетичния Мадс Микселсен и чаровния Антонио Бандерас.

Най-хубавото е, че режисьорът Джеймс Манголд не гледа на продукцията прекалено сериозно, което позволява на филма да бъде лек, забавен и полезно непретенциозен. Което пък значи, че разочаровани почти няма да има. Освен, може би, някакви die hard дребнави фенове на Инди, но дори и те трябва да са малко по-снизходителни към най-новото попълнение в поредицата за филмите за Инди.

И да, отивайте на кино - такива филми просто не се гледат у дома!

Автор: Неда Ковачева

Официално: Харисън Форд изигра последната си роля като Индиана Джоунс

Харисън Форд се сбогува с франчайза "Индиана Джоунс" с най-новия филм от поредицата – "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". 80...

ОЩЕ: Любимият Индиана Джоунс превзема кино "Влайкова"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com