Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избраха нов председател на Филмаутор: Ето кой заменя Виктор Божинов

20 юни 2024, 14:31 часа • 956 прочитания

Режисьорът Станислав Тодоров-Роги е новият председател на "Филмаутор" след двата мандата на колегата му Виктор Божинов, съобщиха от организацията. Божинов освобождава поста поради ограничения в броя на мандатите във вътрешните правила. На общо събрание на дружеството е избран нов управителен съвет (УС), съобщават още от "Филмаутор".

В УС са Антон Бакарски – оператор, Ваня Николова – сценарист, Георги Чолаков – оператор, Иван Тонев – оператор, Иглика Трифонова – режисьор, Нели Димитрова – сценарист, Станислав Тодоров-Роги – режисьор, и "Гала филм" ООД с представител Галина Тонева от продуцентската квота.

Още: Виктор Божинов: В българското кино не е имало по-критичен период (ВИДЕО)

Станислав Тодоров - Роги, фотограф: Темелко Темелков

"Бих искал да променя отношението към авторските права в България. Нека ползвателите да не считат авторските права за алчност, а творците да не се чувстват неудобно да поискат заплащане при ползване на техните права. Когато се създават авторски произведения, нека печелят всички", казва новият председател. Галина Тонева остава заместник-председател на сдружението за втори мандат.

Още: Българският филм "Ваклуш" с престижна награда в Кан

Отчет на дейността

На общото събрание са отчетени успешните действия на организацията във връзка с възприемането на двете директиви от 2019 г. в българския Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и устойчивата тенденция на събираните от организацията възнаграждения за авторски права за български правоносители. 

Основна заслуга в приходите за поредна година има Българската национална телевизия, която продължава да изплаща възнаграждения за последващо използване на български филми и сериали. Всички останали телевизии не изплащат такива отчисления. Като добра стъпка е отчетен договор, сключен през 2024 г. с "Инвестор БГ" за програмата "Bulgaria on AIR", в която срещу заплащане ще бъде показан пакет от български сериали.

Устойчив ръст е отбелязан и в приходите от чужбина, и от прожекции на филми от репертоара на организацията.

"Основните предизвикателства за "Филмаутор" са свързани с прилагането на правилата за препредаване и пряко въвеждане, за да стартира събиране на възнаграждения от този тип ползване. Необходима е ревизия на правилата за одобряване на тарифи, както и на регламента за компенсационните възнаграждения, който не функционира единствено у нас от целия ЕС", посочват от дружеството.

Още: Онлайн платформа поставя България на видно място сред световните филмови продукции

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес