Седмото издание на „Срещи на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в гр. София

2522
Седмото издание на „Срещи на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в гр. София
Снимка: Срещи на младото европейско кино

От 22-ри до 30-ти юни в гр. София ще се проведе VII-то издание на фестивала “Срещи на младото европейско кино”, организиран от сдруженията „Арте Урбана Колектив“ и „Кинематограф“. Фестивалът има за цел да запознае младата публика както с най-новото европейско творчество, така и с някои култови класики, превърнали се във важна част от историята на седмото изкуство.

Отново фокусът ще е насочен към популяризирането на кинообразованието. Тема, която предизвиква голям интерес и събира все повече ентусиасти в последните години. Точно затова, и акцентът ще бъде поставен върху киното и ролята му в неформалния образователен процес. Кино Одеон, кино Влайкова, Френски институт са само част от локациите, в които тазгодшиното издание на фестивала намира своето уютно място, гарантирайки на публиката едно автентично кинопреживяване.

Освен прожекция на различни игрални и документални филми, фестивалът ви дава възможност да посетите разнообразни ателиета, предизвиквайки критическото ви мислене чрез много инициативи: работилници, дискусии и срещи със самите автори. Сред творците, които ще вземат участие във фестивала са Слава Дойчева, позната актриса, режисьор и сценарист, Димитър Димитров - Анимитер, аниматор на над 20 късометражни и среднометражни анимационни филма. Носителят на три награди „Златна роза“ Христо Симеонов, Ралица Петрова, чиито късометражни филми триумфират на световни сцени, и Радост Нейкова, преподавател в НАТФИЗ и всепризнат режисьо и аниматор.

В рамките на фестивала, ще се проведе и премиерна за България прожекция на документалния филм “Класната стая на г-н Бахман”, носител на специалната награда на журито от тазгодишното издание на фестивала "Берлинале". Откриващият филм е част от тематичната секция на фестивала „Смелите деца“. Друг акцент в нея е словенската класика „Долината на мира“, отличен на филмовия фестивал в Кан през 1957 г. Във филма две деца, останали сирачета по време на войната – словенското момче Марко и германско момиче Лоте, заедно търсят “долината на мира”.

Тематичната програма „Сестри“ обединява истории от Словения, Швеция, Италия и Испания, за да разкаже приключенията на млади момичета, поставени пред различни изпитания, които успяват да се съхранят, благодарение на силата на приятелството и доверието помежду им.

Друг акцент на програмата е късометражното кино. Разнообразната програма обхваща панорама на руски къси филми. Специално внимание е обърнато и на късометражната програма на известния кинофестивал “Клермон Феран”, а зрителите ще могат да се насладят и на специална селекция посветена на съвременното португалско кино.

Програма може да откриете на сайта на фестивала, а билети и пасове може да изберете и закупите от тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

След разпит: Освободиха Жерар Депардийо

Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com